‘Mijn kind verkondigt overal dat we arm zijn, nu voel ik me streng en krenterig’

05.06.2023 13:50
tot kinderen ouder zijn elk dubbeltje omdraaien Beeld: Shutterstock

Niets in het leven is zwart of wit, en opvoeden brengt altijd dilemma’s met zich mee. Zelfs al lijkt de keuze op sommige momenten nog zo helder.

Rabia (36) is getrouwd met Roberto (41) en moeder van Lucia (10).

“Misschien ben ik te open tegen onze dochter over financiën. Maar als ik aanschouw hoe kinderen van sommige vrienden zonder pardon het duurste op de kaart te bestellen, zonder er vervolgens een hap van te nemen, ben ik blij dat wij Lucia de waarde van geld en bovenal beleefdheid in laten zien.

Dus weet ze dat haar vader als postbode niet heel veel verdient, en ik net zo hard werk als zzp’er in de zorg om alle eindjes met mijn nauwelijks hogere salaris aan elkaar te knopen. Het leven is duur, maar veel is luxe. Ik vind het belangrijk dat onze dochter leert dat liefde en de ruimte om jezelf te zijn basiswaarden zijn in het leven, en dat merkkleding, dure vakantie en dikke auto’s alleen maar franje zijn.

Vol weelde

Het lastige: op school heerst heel andere mores. Daar troeven klasgenoten elkaar af met hun vakantiebestemmingen deze zomer – Ibiza, Curaçao, Mauritius zelfs – en verschijnen dagelijks in nieuwe zomerkleding. Terwijl wij de barbecue aansteken om groenten en een vriezervis te grillen, posten zij snapchats op de terrassen waar hun ouders de zoveelste fles wijn en schaal met oesters aanrukken.

Allemaal prima, leven en laten leven is mijn credo. Ware het niet dat Lucia schijnt te verkondigen dat we arm zijn. Dat is alles behalve het geval, we verdienen modaal. Dat heb ik haar dus uitgelegd. Net als het vermoeden dat veel van haar vriendinnetjes die snaps misschien wel posten omdat het voor hen ook bijzonder is, zo’n zondagmiddag vol weelde – of dat ze er in elk geval status aan ontlenen.

Zuinige opvoeding

Ondertussen wroet dit wel in mijn geweten. Zijn we te streng en krenterig in onze opvoeding? Roberto en ik vinden van niet. Wij vinden dat de wereld wel wat minder om schone schijn mag draaien. Want waar wij volmaakt gelukkig zijn, het financieel precies redden en de grootste lol vinden in eenvoudige uitjes als met de opblaasboot uit varen en fik stoken in de vuurkorf, liggen de gezinnen achter die posts misschien wel krom van de zorgen. Ergens schaam ik me voor het beeld dat onze dochter schept naar de buitenwereld, maar ik denk dat we haar de juiste boodschap meegeven voor haar toekomst. Later zal ze ons dankbaar zijn.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.