Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Sophia (30) zich af: hoe maak ik mijn schoonmoeder bewust dat mijn dochters twee verschillende kinderen zijn en niet van dezelfde cadeautjes houden?
Lees verder onder de advertentie
Sophia (30) is verloofd met Loek (36) en moeder van dochters Reva (6) en Soleil (5).
Sophia: “Ik weet het, een schoonmoeder die gek is op haar kleinkinderen is een zegen. En geloof me, ik waardeer haar liefde echt. Maar er is één ding waar ik maar niet overheen kom: ze koopt álles dubbel voor mijn meiden. Niet gewoon een keer dezelfde pyjama’s of knuffels, nee, echt alles. Van identieke jurkjes tot dezelfde poppen, precies hetzelfde kleurboek en zelfs dezelfde kersttruien. En dat vind ik eigenlijk best lastig.
Lees verder onder de advertentie
Wildebras versus prinsesje
‘Maar dat is toch schattig?’ zou je misschien denken. Ja, dat is precies wat iedereen zegt. ‘Ah, hoe leuk! Matchende outfits, hoe schattig is dat!’ Maar ik zie het anders. Mijn dochters zijn namelijk totaal verschillend. Reva is een wildebras die het liefst de hele dag in de zandbak speelt en met haar knuffeltijger sleept. Soleil houdt juist van knutselen, poppen aankleden en – jawel – glitterjurken. Twee totaal eigen persoontjes, met hun eigen smaak en interesses. En hoe meer ik mijn schoonmoeder probeer uit te leggen dat ze geen kloontjes zijn, hoe meer ik het gevoel krijg dat ze het gewoon niet ziet.
Het begon nog redelijk onschuldig met dezelfde pyjama’s en puzzels. Maar inmiddels gaat het verder. Toen Soleil laatst een knalroze step met regenboogjes kreeg, werd niet veel later Reva óók verrast met hetzelfde zoete speelgoed. Terwijl Reva helemaal niet van van deze schattigheid houdt! Toch stond er ineens nóg een roze regenboogstep in de gang. Reva keek me aan en zei droog: ‘Mama, ik vind deze lelijk.’ Tja. En wat doe je dan? Je kunt toch moeilijk tegen je schoonmoeder zeggen dat ze terug moet naar de winkel?
Lees verder onder de advertentie
Trots op de verschillen
Natuurlijk bedoelt oma het goed. Ze wil gewoon voorkomen dat er ruzie ontstaat tussen de meiden. ‘Gelijke monniken, gelijke kappen’, zegt ze vaak. Maar in mijn hoofd klinkt het meer als: ‘We stoppen ze in precies dezelfde mal, want dat is lekker makkelijk.’ En tja, daar kan ik gewoon echt niet goed tegen. Ik wil dat mijn dochters leren dat ze zichzelf mogen zijn. Dat Reva met haar stoere groene broek net zo prachtig is als Soleil in haar glitterjurk. En dat hun verschillen juist iets zijn om trots op te zijn.
Lees verder onder de advertentie
Wat moet ik doen?
Toch wil ik ook niet ondankbaar of zeikerig overkomen. Mijn schoonmoeder doet haar best en ik weet zeker dat ze haar kleindochters dolgelukkig wil maken. Maar hoe vertel ik haar dat ze misschien beter naar de meiden zelf kan kijken in plaats van áltijd alles dubbel te kopen? Of maak ik er een groter ding van dan nodig is?”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.