‘Er is kappertje gespeeld in de klas’

22.02.2023 06:01
de juf kapper spelen Beeld: Getty Images

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Elsbeth (64) geeft les aan groep 1-2.

Na de lunch zit ik te wachten op mijn kleuters. Ik dommel een beetje weg. Dat heb ik vaker tegenwoordig. Gelukkig ga ik met pensioen na dit jaar. Ik kijk ernaar uit om vrij te zijn.

Kappertje

Als de kinderen binnenstromen ben ik meteen klaarwakker. Zes van hen hebben een nieuw, vreemd kapsel, bestaande uit plukjes haar en kale plekken. Het lijken wel struisvogels. Geertje (5) loopt achter ze aan, met een schaar. “Ik heb ze geknipt juf”, zegt ze trots. “Mooi hè.”

“‘Ik heb ze geknipt juf’, zegt ze trots. ‘Mooi hè'”

De struisvogeltjes kijken ook stralend. Het zijn vijf meisjes en een jongen, Steef. Hij had prachtige zwarte krullen. Daarvan zijn er nog maar een paar te bespeuren. De vijf meisjes, blonde Taat en Noa en Yoena, en de brunettes Viek en Aafke, hadden vanmorgen nog lang haar. Dat hangt nu in wat zielig plukjes op hun hoofd. Ik kan even geen woord uitbrengen. In veertig jaar lesgeven heb ik nog nooit zoiets geks meegemaakt.

Ik voel een denderende slappe lach opkomen, die ik met moeite onderdruk. Aan de andere kant ben ik bezorgd. Wat gaan de ouders hiervan zeggen? En hoe komt Geertje aan die schaar? “Uit de knutselhoek gepakt, juf”, zegt ze. “Toen het speelkwartier begon.”

De knutselhoek

“Waar heb je dit gedaan?” vraag ik. “In een hoekje van de gang bij de jassen.” “Heeft de overblijfjuf jullie niet gezien?” vraag ik. “Nee”, zegt Geertje blij. Ze ziet duidelijk het probleem niet. Ik denk na. Kan ik mezelf dit aanrekenen? Toen Geertje die schaar pakte, zat ik in de lerarenkamer. En scharen liggen in alle knutselhoeken van de hele school. Hoe dan ook, de school is verantwoordelijk.

“Jullie mogen alleen een schaar uit de knutselhoek pakken als we in de klas knutselen. Ik ben nu een beetje boos, maar als jullie het nog eens doen dan word ik heel boos”, zeg ik.

Geertje en haar klanten kijken stomverbaasd. Juf boos? Dat hebben ze als kleuters nog nooit meegemaakt.

Lees ook – De juf belde: ‘Niet schrikken als je Amber (7) straks van de bso komt ophalen’ >

Bijknippen

Na school zien de moeders van de geknipte meisjes de humor van het voorval niet in. Ze hebben de lange haren van hun dochters blijkbaar met zorg gekweekt. Laura, de moeder van Steef, is daar niet mee bezig geweest. Die krijgt dan ook de slappe lach. “Het is maar haar, hè”, proest ze. Nancy, de moeder van Tom, die kapster is, is de reddende engel. Zij biedt aan om de struisvogels de volgende dag bij te knippen.

Ik ben dolblij. “De school betaalt”, zeg ik. “Ik doe het wel voor niets”, zegt ze lachend. Ik stuur de ouders van de zeven kinderen direct een mail met dit bericht, met excuses van de school. Tot mijn opluchting stuurt niemand een boze mail terug. De ouders zien blijkbaar in dat je een kind van vijf dit niet kunt verwijten.

“Ik stuur de ouders van de kinderen direct een mail, met excuses van de school”

De volgende dag knipt Nancy de kinderen. Ze zien er nu uit als kleine hipsters, met hun korte koppies. Maar ik weet één ding: in groep 4 zullen de meisjes allemaal nog langer haar hebben dan voor hun bezoek aan ‘Geertjes kapsalon’. Daar zorgen hun moeders wel voor. Steef zal zijn zwarte krullen al eerder terug hebben. En ik? Ik realiseer me dat mijn kleuters me elke dag verrassen. En ik vind het opeens niet zo leuk meer om met pensioen te gaan.

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.