Een leerkracht vertelt iedere week aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Aimee (36) van groep 1/2.
Lees verder onder de advertentie
“Als juf van groep 1/2 ben ik al acht jaar getuige van de wonderlijke wereld van vier- en vijfjarigen. Hun nieuwsgierigheid, enthousiasme en onschuld maken elke dag bijzonder. Maar na al die jaren gebeuren er nog steeds dingen die ik niet had zien aankomen.
De verdwenen spullen
In onze klas verdwenen de laatste tijd steeds meer spullen. De bak met houten treintjes werd leger, puzzelstukjes misten steeds vaker en de kleurpotloden moesten opvallend vaak bijgevuld worden. Nou verdwijnen er wel vaker dingen in de klas, maar dit liep uit de hand. En dus begon ik me toch af te vragen wat er aan de hand was. Aan het einde van het jaar kwam de aap uit de mouw.
Lees verder onder de advertentie
Op de laatste schooldag kwam Yoran samen met zijn ouders naar me toe met een tas vol kleine spulletjes en speeltjes uit de klas. Zijn moeder had tijdens een grote schoonmaak onder zijn bed een schoenendoos gevonden met daarin zijn verzameling gestolen spullen. Yoran gaf aan haar meteen toe dat hij het inderdaad uit de klas (maar ook gevonden spullen van buiten) had meegenomen. Met zijn hoofd naar beneden bood hij zijn excuses aan.
Heh? Ik was verrast, want als er iemand in de klas een ‘perfecte leerling’ was, dan was het Yoran wel. Maar lieve Yoran bleek gewoon een kleine kleptomaan. Ik had het achter veel kinderen gezocht, maar hem niet. Niet Yoran.
Boos was ik absoluut niet. Ik heb hem geprezen om zijn eerlijkheid en we hebben samen gesproken over het belang van iets vragen als je het graag wil hebben of lenen.
Liefde en geduld
Dit voorval herinnerde me eraan hoe belangrijk het is om geduldig en begripvol te zijn. Kinderen maken fouten, maar ze leren ervan. En als juf ben ik er om ze te begeleiden en te ondersteunen, met liefde en geduld.”
Ook juf Ellen maakt wat mee in de klas. Bijvoorbeeld die keer dat de vlecht van een kind werd afgeknipt. Je leest het verhaal hier.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).