De juf: ‘Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan als Leonieke een schaar te pakken heeft gekregen’

11.08.2021 14:12
topstory de juf schaar Leonieke Beeld: Shutterstock

Elke woensdag vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Yvonne (34) geeft les aan Leonieke in groep acht van het speciaal onderwijs.

Maandagochtend, rekenles. Ik zit voor een klas vol kinderen die kampen met ernstige gedragsstoornissen. Het zijn er twaalf. Ze kunnen niet functioneren in grote groepen, met alle prikkels en activiteiten, daarom zijn ze hier op school.

Johnny heeft bijvoorbeeld last van dwangneuroses en tics. Hij moet vaak naar de wc om zijn handen te wassen. Hij loopt geregeld naar de deur om te controleren of die niet op slot zit. Op zijn tafeltje ligt alles kaarsrecht: potloden, gum. Maartje is depressief. Ze is veel te mager omdat ze geen eetlust heeft, ze slaapt slecht, waardoor ze donkere kringen onder haar ogen heeft, en ze huilt veel. Ishaan heeft autisme. Hij maakt geen oogcontact, reageert panisch op onverwachte geluiden, kan niet tegen veranderingen, kan niet goed gezichtsuitdrukkingen aflezen.

Verzet

Naast mijn tafeltje staat een scherm van anderhalve meter hoog. Een drieluik, met uitzicht op het bord. Daarachter zit Leonieke. Zij heeft een ‘norm-overschrijdende gedragsstoornis’, ook wel oppositioneel-opstandige gedragsstoornis genoemd. Ze verzet zich tegen alle regels, kan niet leren, kan geen relaties aangaan. Ook niet met haar ouders, de liefste mensen van de wereld. Ze steelt geld van hen, liegt tegen ze, loopt weg van huis.

Ze is snel driftig, vernielt dan spullen, van zichzelf en van andere kinderen. Laatst heeft ze vanuit het niets Maartje aangevallen, ze wist niet te vertellen waarom. Sindsdien zit ze achter dat schermpje. Om prikkels te vermijden. Ze kan de rest van de klas, inclusief mezelf, niet zien. Alleen het bord dus. Ze voelt zich daar blijkbaar prettig, want ze komt er niet achter vandaan.

Wel is ze vaak luidruchtig. Ze roept door de de klas, daar is iedereen aan gewend. Maar het afgelopen uur is ze stil. Ik geef rekenles in een aangenaam vredige sfeer, voor de verandering.

Lees ook
De juf: “‘Django (11) heeft iets engs gedaan’, zegt de overblijfjuf in tranen” >

Schaar

Opeens begint de klas te lachen. Ik kijk naar opzij. Daar piept Leoniekes gezicht boven het scherm uit. Ze heeft een maskertje van een poes op haar hoofd geplakt. Een poezenneusje met snorharen op haar wangen. En ze miauwt.

Het is zo’n geestig gezicht dat ik keihard in de lach schiet. Daarna pas schrik ik. Hoe heeft ze haar maskertje gemaakt? Van welk papier? En heeft ze een schaar? Ik kijk achter haar scherm en zie dat haar Nederlandse taalboek in stukjes is geknipt. Verder ligt er inderdaad een schaar. En lijm. Die heeft ze uit de knutselhoek.

Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan omdat zij, als agressief kind, die schaar te pakken heeft gekregen. Gelukkig heeft ze er iets leuks mee gedaan. Mijn hart ligt bij dit kind. Ik vind haar lief, met al haar niet-lieve kanten. Ze heeft een zware toekomst voor zich. Maar haar humor zal haar erdoorheen slepen.
Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.

 

 

Meer verhalen van De juf? Elke woensdag komt er een nieuwe aflevering op KekMama.nl. Lees hier de eerdere afleveringen.