‘We leenden 100.000 euro van familie om een huis te kunnen kopen’

02.02.2024 13:52
leenden geld familie hypotheek Bron: Unsplash

In de rubriek de Bankrekening vertelt een moeder over de inkomsten en uitgaven van haar gezin. Deze keer Rosa (34), moeder van drie kinderen.

“Mijn man en ik werken allebei als zzp’er. Ik ben kapster aan huis en mijn man is hovenier. Onze inkomsten verschillen daardoor per maand. Hoewel mijn eigen inkomsten redelijk constant zijn, is het werk van mijn man meer seizoensgebonden.

Lastig om een hypotheek te krijgen

De laatste jaren heeft hij gelukkig in de winter ook nog genoeg werk, maar met name het voorjaar is voor hem echt het hoogseizoen. Dan verdient hij meestal rond de 10.000 euro per maand. In de winter is dat een stuk minder en ligt dat eerder rond de 3.000 euro. Zelf werk ik parttime, omdat ik verder voor onze drie kinderen zorg, en ik verdien gemiddeld 1.500 euro per maand.

We kunnen daarmee prima rondkomen, maar toch was het enorm lastig om een hypotheek te krijgen. Als twee zzp’ers konden we nergens een lening afsluiten of het was maar een fractie van wat wij wilden. Uiteindelijk hebben we bij een bank een hypotheek afgesloten voor een deel van het koopbedrag en leenden we ruim 100.000 euro van een oom van mijn man. Zo konden we uiteindelijk toch ons droomhuis kopen.

“Het was enorm lastig om een hypotheek te krijgen”

Natuurlijk is het niet wat je wilt, lenen van familie voelt gewoon niet prettig, maar voor ons was het de enige mogelijkheid om een fijn gezinshuis te kopen. We betalen nu maandelijks ons hypotheekbedrag aan de bank en een deel aan onze oom. We betalen hem het bedrag terug in een looptijd van 20 jaar, met een klein beetje rente. Hoewel dat laatste voor hem niet per se hoefde, wilden we dat wel graag. We betalen hem daarom 450 euro per maand.

Buffer van 45.000 euro

In totaal komen onze vaste lasten (hypotheek, lening, gas, water, licht, verzekering) uit op iets meer dan 2.000 euro per maand. Voor mijn man hebben we een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten, omdat hij fysiek zwaar werk doet én de belangrijkste kostwinnaar is. Die verzekering kost zo’n 300 euro per maand, dat is veel geld, maar we willen hierin liever geen risico nemen.

In de maanden dat mijn man goed verdient sparen we behoorlijk veel. We houden dan soms wel 5.000 euro over. Dat is natuurlijk heel fijn, maar we gebruiken dat geld ook als reserve voor wanneer we wat minder binnenkomt. Over het algemeen houden we een buffer aan va 45.000 euro waarmee we ongeveer een jaar zouden kunnen rondkomen. Verder hebben we een spaarpotje voor vakanties en voor de kinderen. We willen graag dat ze later op onze kosten hun rijbewijs kunnen halen en kunnen studeren als ze dat willen.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.