Anna: ‘Onze kinderen krijgen alles, ook als we daarvoor bij moeten lenen van de bank’

08.03.2024 14:37
kinderen krijgen alles ook als we moeten lenen bankrekening Beeld: Shutterstock

Anna (38) woont samen met Gijs en haar twee kinderen van 10 en 7. Samen met haar man runt ze een decorbouwbedrijf.

“Tijdens de crisis kelderden onze werkzaamheden. Omdat we voor ons bedrijf altijd veel kosten maken, van materialen en gereedschap tot de huur van onze werkplaats, hebben we een doorlopend krediet van 15.000 euro. Dat klinkt heftig, maar het went, je norm verschuift. Op een gegeven moment wordt dat bedrag je nul. Zo’n krediet kost natuurlijk ook geld, we betalen ongeveer 1000 euro per jaar aan rente. Het komt erop neer dat we alles wat we verdienen meteen weer uitgeven. Een spaarrekening hebben we niet.

Handen uit de mouwen steken

We weten nooit wanneer er weer een nieuwe klus komt, die onzekerheid hoort bij ons vak. Het is extreem druk of er is niks te doen. Hollen of stilstaan. En omdat mijn man en ik samen in het bedrijf zitten is er ook niet één vast inkomen om op terug te vallen in magere tijden. Ik heb weleens overwogen een baantje erbij te nemen, maar de kinderen vragen ook veel tijd. Ik wil ze wel zien opgroeien. Bovendien ben ik niet zo geschikt voor een kantoorbaan, ik ben nu eenmaal veel vrijheid gewend.

Ooit heb ik een week bij een bank gewerkt, de meeste werknemers verdeden hun tijd bij het koffieapparaat. Niks voor mij. Ik steek liever mijn handen uit de mouwen. Sinds ik moeder ben, ben ik minder gaan werken in het bedrijf en regel ik meer dingen vanuit huis. De laatste twee jaar hebben we voor het eerst sinds jaren weer goed gedraaid. We stonden zelfs 6000 euro in de plus, maar toen ging onze bus kapot en waren we weer 11.000 euro lichter.

Lees ook – Inge (40): ‘Door m’n zus moest ik mijn zoon een goedkopere fiets geven’ >

Kwaliteit van leven

Ik ben altijd degene die verstandig probeert te zijn. ‘Heb je die nieuwe decoupeerzaag van 450 euro echt nodig?’, vraag ik als Gijs al klaarstaat met zijn pinpas. Hij is gul, wil altijd iedereen verwennen met cadeaus of rondjes in de kroeg. Heel lief, maar niet verstandig. Daar voeren we soms pittige discussies over, maar uiteindelijk verandert er niks.

Dat ik mij soms zorgen maak over geld, daar krijgen de kinderen niet veel van mee. Ik ben opgegroeid in een groot gezin waar nooit geld was voor iets, dat voelde heel armoedig. Onze kinderen krijgen alles wat ze nodig hebben, ook als we daarvoor bij moeten lenen van de bank. Van clubjes en gezond eten tot een nieuwe fiets en vakantie, ik wil een zekere kwaliteit van leven.”

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.