Zo kun je iemand bijstaan die met verlies te maken heeft

09.04.2021 22:48
bijstaan_verlies

Als er iemand in je omgeving door een moeilijke periode gaat door verlies, kan het lastig zijn om te weten hoe je er voor diegene kunt zijn. Onderstaande tips geven je handvaten.

Laat weten dat je er bent

Het is begrijpelijk dat je even niet zo goed weet wat je moet zeggen en dat is ook helemaal niet erg: laten merken dat je er bent is vaak al meer dan genoeg. Probeer hierin ook zelf het initiatief te nemen, dus bel (in plaats van te zeggen ‘je mag me altijd bellen’) regelmatig zelf op en vraag of het uitkomt. Zo laat je zien dat het voor jou nooit te veel is om een luisterend oor te zijn.

 

Bied praktische hulp

In de vorm van boodschappen doen, bijvoorbeeld. Of koken, even op de kinderen passen of een brief op de post doen. Wat voor jou een kleine moeite is, kan voor diegene enorm fijn zijn.

 

Lees ook
Chrissy Teigen deelt hartverscheurende blogpost over verlies zoontje Jack >

 

Blijf hem of haar steunen

Natuurlijk is de eerste periode van verlies ingrijpend, maar verwerken kan veel tijd kosten. Probeer er daarom ook op langere termijn voor diegene te zijn. Vaak heeft hij of zij jouw steun het hardste nodig op de eenzame momenten dat iedereen weer doorgaat met het leven. Hoe fijn is het om op zo’n moment te horen dat er iemand aan je denkt?

 

Praat over de overledene

Dit kan voor jou misschien een drempel zijn, maar voor een nabestaande is het vaak nog pijnlijker als je doet alsof de overledene nooit heeft bestaan. Merk je dat diegene het moeilijk vindt om erover te praten? Geef hem of haar de ruimte en probeer begrip te tonen.

 

Denk klein

Juist op zulke momenten zijn het de kleine dingen die het doen. Bel regelmatig, stuur een kaartje of laat een bloemetje bezorgen. Het hoeft allemaal echt niet te ingewikkeld. Bekijk onderstaande tips maar:

Brievenbusbloemen

Sneeuwwitte, stervormige bloempjes in een cadeau verpakt. Mooi om te verdelen over kleine vaasjes en helemaal fijn: de bloemen passen in elk interieur.
– Stevig verpakt
– Duurzaam
– Keuze uit veel bijpassende wenskaarten

Koop de bloemen hier

 

Zinvol rouwen

Kitty, moeder van vier volwassen kinderen, vertelt over dat waar vaak niet over gesproken wordt wanneer iemand sterft: hoe ze het sterven en de dood van haar zoon Robin ervaart en hoe door zijn dood het leven in haar en om haar heen radicaal verandert. Ze bevraagt alles wat op haar pad komt: een relatiecrisis, de grote ongemakkelijkheid met de buitenwereld, de confrontatie met de gedachte ‘nooit meer’ en haar wens om een nieuw contact te leggen met haar overleden zoon. 
– Auteur(s) : Kitty Vromen, Anne van der Sligte
– Aantal pagina’s: 260
– Verschijningsdatum : maart 2019

Bestellen

 

Edelsteenhanger

De toermalijnkwarts beschermt, aardt en brengt je lichaam en geest meer in balans. Hij werkt als een soort ‘schild’, helpt negatieve energie afvoeren en zet negatieve energie om in positieve energie.
– Op alle manieren te reinigen en op te laden
– Beschermt tegen straling van telefoons
– Het is een natuurproduct: uiterlijke kenmerken kunnen afwijken van de foto.

Ja, ik wil ‘m

 

Bron: yarden.nl

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >