Portretten: papa heeft een beetje veel haar

04.11.2015 13:30
Portretten: Harige papa

Een lange baard, dreadlocks tot op de grond of een gezellig knotje. Het is weer eens wat anders dan een kortgeknipt koppie. ‘Die baard is wel lastig bij het zoenen.’

Christian Lammers (40) is getrouwd met Ankie en vader van Kenan (13) en Silas (7).

“Mijn baard straalt mannelijkheid uit en geeft me een neanderthalergevoel. Hij steekt ook lekker af bij mijn kale hoofd. Iedere vent zou één keer in zijn leven zijn baard moeten laten staan.
Er zijn mensen die denken dat ik vanbinnen net zo ruig ben als ik eruitzie. Nou, ik bouw hutten met mijn kinderen en stook weleens een fikkie in de tuin, maar ik sta minstens zo vaak de afwas te doen of te koken. Eigenlijk ben ik hartstikke lief.
Kenan en Silas zijn gek op mijn baard. Ik neem ze altijd mee naar de barbier. De mannen daar hebben nog gekkere baarden en grote knulsnorren, dat vinden ze geweldig. Terwijl ik word bijgeknipt, drinken mijn kinderen cola en kijken ze hun ogen uit.
Mijn vrouw is minder enthousiast. ‘Het ziet er zo onverzorgd uit’, zegt ze vaak. Wat haar betreft mag hij eraf. Nu wil ik daar nog niet aan, maar ik heb wel beloofd dat ik hem niet eeuwig laat staan. Soms zitten die haren in de weg tijdens het zoenen, zeker als mijn baard wat stugger aanvoelt. Het is een kwestie van veel olie gebruiken en zorgen dat mijn snor niet over mijn lip groeit.
Mijn tafelmanieren zijn erop vooruitgegaan sinds ik een baard heb. Vroeger nam ik grote happen, dat laat ik nu wel uit mijn hoofd. Zie zo’n bord spaghetti maar eens uit je baard te krijgen. Ik zit tegenwoordig veel rustiger en langer aan tafel. Dat vindt mijn vrouw dan wel weer prettig.
Ik hoop dat mijn baard volgend jaar tot mijn borstbeen komt. Dan doe ik voor de tweede keer mee aan de Viking Run. Dat is een hardloopevenement met obstakels als touwen, klimmuren en een ijsbak. Ter gelegenheid van de eerste keer heb ik hem laten staan. Daarmee is het dus begonnen. Misschien dat ik daarna overga op een stoppelbaardje.”

Lees alle portretten in Kek Mama 12-2015.