Ook mama geniet van seks: ‘Alsof je je alleen maar met speeldates en broodtrommels mag bezighouden’

14.05.2023 08:00
Beeld: Kyra, HashtagK

Waarom is het, dat zodra we erachter komen dat een vrouw moeder is, we het gek vinden dat ze sexy is en over seks praat? Bij de meeste van ons was er gemeenschap nodig om een kind te creëren, dus waarom zouden we als moeders ophouden met praten over de daad?

Ik schrijf erotiek en de meningen daarover lopen uiteen. Een enkeling is dolenthousiast, de meesten in mijn omgeving zijn toch wat terughoudend. Het is nog steeds niet ‘normaal’ dat je naast moeder zijn ook van andere dingen geniet. Alsof een moeder zich alleen nog maar met poepluiers, speeldates en broodtrommels mag bezighouden. Ook hebben mensen geen idee wat ze kunnen verwachten, nu ik ineens zo openlijk over seks praat. Prima, hoor. Je moet doen waar jij je goed bij voelt. Of je nu stiekem leest of uitbundig vertelt over wat je in de slaapkamer meemaakt, dat is jouw keuze.

‘Wat vindt je man ervan?’

Wat ik lastig vind, is de vraag wat mijn man ervan vindt dat ik over seks schrijf. Het is niet dat ik exact opschrijf wat wij samen uitspoken, dus ik snap die vraag niet helemaal. En al deed ik dat wel, wat dan nog? Hij vindt het vooral tof en is zo trots als een aap met drie lullen dat mijn boek straks uit komt. Of de vraag wat mijn zoon later wel niet moet denken als hij hoort wat zijn moeder schrijft. Nou, ik hoop dat hij trots is én 18+ is wanneer hij het boek leest, al hóeft hij het natuurlijk niet te lezen. Seks hebben en daarvan genieten is belangrijk, ik hoop dat hij dat later – wanneer hij er aan toe is – ook mag meemaken.

Opnieuw leren genieten van seks

De seks is wel anders, nu we ouders zijn. Ik heb sinds de zwangerschap een ander lichaam, waardoor ik andere manieren heb moeten vinden – alleen en met mijn man – om weer te kunnen genieten van seks en intiem zijn. Ik heb moeten leren hoe ik mijn mombrain uitzet en hoe ik mezelf weer sexy kan voelen. Hoe we weer echt connectie met elkaar kunnen maken. Vermoeidheid, gebroken nachten en lekkende tepels hielpen na de bevalling echt niet mee. Ik kon me niet voorstellen ooit weer echt blij te worden van een potje seks. Dat heeft ook even geduurd, om daarin mijn en onze weg weer te vinden. Dat is oké. 

‘Ik kon me niet voorstellen ooit weer echt blij te worden van een potje seks’

Intiem zijn is op zoveel meer manieren mogelijk dat een beetje penetratie. Samen op de bank even tegen elkaar aanleunen is een vorm. Of een keer avondeten met zijn tweetjes, in plaats van bezig te zijn met of je kind wel goed eet. Daarnaast heeft het opnieuw ontdekken van mijn kracht in bed sinds het moederschap prachtige erotische verhalen opgeleverd. En die voorlezen aan manlief kan ook een vorm van intimiteit zijn.

Lees ook: Lilian: ‘Ik wil af van dat schuldgevoel, de wereld draait óók om mij’

Ook moeders hebben seks

Kortom: ook moeders hebben seks. Kijk eens op het schoolplein, langs het sportveld of in de supermarkt. Het zou toch zonde zijn als al die mensen niet meer kunnen genieten van seksuele ervaringen. Het maakt niet uit wie je bent of wat je doet: ik hoop dat je geniet van intimiteit. Ook, of júist als je moeder bent. Het is een stukje van en voor jezelf. Een deel van de relatie die je met je partner hebt, een belevenis die jullie samen delen. Seks is zoveel meer dan lichaamsbeweging. Het kan zorgen voor totale ontspanning en rust of juist een vuurtje in je aanwakkeren. Het zorgt voor intimiteit en connectie tussen jou en je partner.

‘Ik hoop dat je geniet van intimiteit. Ook, of júist als je moeder bent’

Doe wat voor jou fijn is

Lieve mama, is het bij jou op dit moment iets minder spannend in de slaapkamer en ben je daar tevreden mee? Ga je als single mom ieder weekend met iemand anders naar bed? Ben je gelukkig getrouwd, maar ga je liever snel voor een soloronde? Alles is goed. Wat ik je vooral wil meegeven, is dat je moet doen wat voor jou fijn is. Jouw seksleven is jouw seksleven en het is dus aan jou om te doen waar jij gelukkig van wordt.

Lilian Finn (31) is auteur, spreker en designer. Ze is getrouwd met Charles en moeder van zoon Nox (4). Ze schrijft open en eerlijk over wat haar bezighoudt op LilianFinn.nl.

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.