‘Onze dochter heeft een hartafwijking waardoor we niet met haar durven te reizen’

21.08.2019 19:04
niet op vakantie dochter hartafwijking Beeld: Shutterstock

Voor deze moeders is op vakantie gaan simpelweg geen optie, hoe graag ze het ook zouden willen.

Amanda (33), heeft een relatie met Faton (34), samen hebben ze een dochter van 1.

“Ik was het type dat ver en vaak op reis ging. Zeker twee keer per jaar pakte ik mijn koffers. De laatste reis voordat ik moeder werd was door Zuid-Amerika, geweldig was dat. Maar toen werd mijn dochter geboren. Drie maanden te vroeg, maandenlang lag ze in het ziekenhuis. Ze moest aansterken en bovendien een openhartoperatie ondergaan. In het afgelopen jaar is ze nog zeker tien keer opgenomen geweest. Vaak voor haar hart, maar ook vanwege een infectieziekte of door voedingsproblemen.
 

‘Vakantie zit er gewoon niet in’

In mijn hart zou ik niets liever willen dan mijn dochter de wereld laten zien, maar vakantie zit er gewoon niet in. De zorg voor haar is zo intensief dat ik altijd in de buurt van ons huis wil blijven. Door haar hartafwijking krijgt ze soms te weinig zuurstof en dan loopt ze blauw aan. Dan gaan we meteen naar het ziekenhuis, waar de artsen haar kennen. Ik moet er niet aan denken dat ik ergens in het buitenland naar een ziekenhuis moet zoeken en dat ik artsen moet uitleggen wat er allemaal aan de hand is. Dat houdt ons echt tegen op reis te gaan. Natuurlijk is dat jammer, maar we hebben de situatie geaccepteerd. Geld dat ik normaal gesproken voor vakanties reserveer, geef ik nu uit aan leuke dingen voor mezelf. Hoog op mijn lijstje staat een andere auto.
 

Lees ook
‘Ik ben trots op mijn litteken: dankzij de medische wetenschap leef ik nog’ >

 

Familie

De familie van Faton woont in Kosovo, zij hebben Valentina nog nooit gezien. Die kant op reizen durven we niet aan. Valentina is afhankelijk van sondevoeding, maar soms trekt ze wel twee keer per dag dat slangetjes uit haar neus. De thuiszorg kan dat weer oplossen, maar dat gaat natuurlijk niet als we in het buitenland zijn. Komende zomer hopen we zijn familie naar Nederland te kunnen halen. Dat valt niet mee, want het is lastig om visa te regelen. Maar als het lukt, gaan we samen op pad in de buurt. We wonen in het grensgebied van Nederland, Duitsland en België; genoeg te doen hier. Ik ben in Den Helder geboren, de zee zit in mijn hart. Daarom hoop ik dat we deze zomer een dagje met Valentina naar de kust kunnen. Het ruisen van de golven, de wind door mijn haren. Dat geeft mij al een vakantiegevoel.”
 

Dit artikel is deel van een interviewserie in het Kek Mama Zomerboek 2019.

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!