‘Mijn omgeving vindt dat ik mijn kinderen belast, maar ik weiger te sugarcoaten. Wat is goed?’

16.05.2023 13:30
dilemma filosoferen Beeld: Unsplash

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Mariana (39) is gescheiden moeder van Scott (12) en Liz (10).

“Mijn scheiding is zes jaar geleden. Mijn kinderen weten niet beter dan dat ze hun vader, op zijn verzoek, zelden zien. We zijn een drie-eenheid die het nodige heeft meegemaakt, maar doordat we al zo lang op elkaar zijn aangewezen, zijn we ijzersterk én hecht.

Open opvoeding

Die band brengt met zich mee dat ik ze opvoed in openheid. Over wat speelt in de wereld, maar ook over wat gebeurt in ons leven. Daar filosoferen we een paar keer per week over, want dat is niet altijd rozengeur en maneschijn.

“Ze hebben een hoop geproefd van het echte leven, voor hun leeftijd”

Zo laat hun vader ze regelmatig stikken wanneer ze hebben afgesproken. Hij betaalt geen kinderalimentatie waardoor sommige extraatjes die andere kinderen wel krijgen, er bij ons niet inzitten. Ik ben een tijdje ernstig ziek geweest en mijn moeder heeft Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Scott en Liz hebben een hoop geproefd van het echte leven, voor hun leeftijd.

Lees ook – educateyoursons: ‘We praten gewoon over vagina’s en piemels, schuttingtaal bewaren ze maar voor Scrabble’ >

Filosoferen

Ik maak me daar weleens zorgen over. Het liefst zou ik willen dat ze opgroeien in een wereld die alleen maar lief en veilig is. Maar dat is niet zo, dus ben ik er maar liever eerlijk over. Zo wapen ik ze het best.

Mijn omgeving denkt daar soms anders over. Mijn moeder vindt dat ik mijn kinderen belast met wat ik allemaal met ze deel, hun vader vindt ze er te jong voor en roept dat ik ze indoctrineer.

Ook mijn beste vriendin heeft weleens kritisch geopperd dat ik misschien niet álles aan mijn kinderen moet vertellen. Dat doe ik ook niet, maar veel van wat ik voor mezelf houd, voelen ze toch aan. Dat voelt op hun beurt weer onveilig. Dan vertel ik ze liever de volledige waarheid.

Sugarcoaten

Mijn kinderen zijn gelukkig, meestal onbezorgd, doen het goed op school en we hebben een grote, warme vrienden- en familiekring die veel van ze houdt. Ik waak ervoor dat ik zo neutraal mogelijk ben en de zaken niet te gekleurd presenteer, zoals mijn ex me vaak verwijt. Ik praat niet negatief over anderen en schets geen doemscenario’s. Ik weiger alleen te sugarcoaten, sommige dingen zijn wat ze zijn. Is dat dan zo schadelijk?”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.