‘Kind, neem een gehaktbal of heb je soms anorexia?’ Als magere spriet krijg je de raarste opmerkingen naar je hoofd geslingerd.

CHLOË HUBNER (32) IS VERLOOFD MET LENNART (31) EN MOEDER VAN ELLIOT (2,5) EN OLIVE (6 MAANDEN)

“Boterhammen en croissants besmeer ik met roomboter en in de wintermaanden doe ik het stamppottendieet: dan eet ik een paar keer per week stamppot als lunch én diner. Toch kom ik geen grammetje aan. Die bouw zit in mijn genen, ik heb Indische roots. Mijn ouders, zussen en nichtjes: iedereen in onze familie is slank.
 

'Ze dachten dat ik anorexia had'

Opmerkingen over mijn figuur kreeg ik pas toen ik rond mijn twintigste in een lingeriezaak ging werken. Klanten vroegen of het wel goed met me ging: ‘Kind, neem eens een gehaktbal, of eet je soms helemaal niet?’ Ze dachten dat ik anorexia had. Pijnlijk hoor, dat is een ernstige ziekte waaraan je dood kunt gaan. Ik ben dun, maar hartstikke gezond.

Als puber vond ik winkelen vreselijk: broeken zaten te wijd, een beha had ik niet nodig. Vaak stond ik jankend in het pashokje. Nog steeds is het een crime – zie maar eens een fatsoenlijke broek te vinden als je mijn maat hebt.
 

'Ik hoop dat mijn dochter voller wordt'

Mijn zoon is een lastige eter, vooral ’s avonds. Ik weet dat het een fase is, maar schiet weleens in de stress. Elliot heeft mijn bouw. Als hij maar niet nog smaller wordt, denk ik dan. Ter compensatie geef ik hem overdag extra veel pap en boterhammen. Ik hoop dat mijn dochter wat voller wordt. OIive is pas zes maanden, maar ik kan daar nu al over piekeren.
 

'Stop een paar bakstenen in je jaszakken'

Na mijn zwangerschappen ben ik iets aangekomen, maar die kilo’s lijken er nu weer af te gaan. Ik baal daarvan, ik was net zo blij met mijn grotere cupmaat. Voor mijn vriend maakt het allemaal niks uit, die vindt me prachtig zoals ik ben. We maken er soms grappen over. Waait het buiten hard, dan adviseert hij me een paar extra bakstenen in mijn jaszakken te stoppen.”
 

De hele portrettenserie staat in Kek Mama 01-2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >