Froukje de Both (43) kan Emma (6) geen ideaalplaatje voorschotelen van een papa, mama en kindertjes. “Dat kan ik nog altijd jammer vinden.”

Ze maakt het gebaar van iemand die een dolk in haar hart steekt als ze vertelt over het afscheid dat ze elke week opnieuw van haar dochtertje moet nemen. “Dat moment is nog iedere keer lastig voor mij. Ze geeft me altijd een héél dikke knuffel als ze naar papa gaat. Dat is wel slikken.”
“Misschien is het ook wel pure projectie hoor”, relativeert ze haar slikmoment direct, terwijl ze een speculaasje aanbiedt in haar gezellige en netjes opgeruimde huis (Froukje: “Let niet op de troep”), met op de bankleuning een luid spinnende poes. Ze weet tenslotte als geen ander hoe het is kind van gescheiden ouders te zijn. Die van haar gingen uit elkaar toen ze vijf jaar was. “Het lastigste aan een scheiding vind ik het missen van een ouder. Dat is natuurlijk waar het helemaal om draait. En wat je niet wilt voor je kind. Ik heb dat zelf vroeger heel sterk ervaren. Ik woonde bij mijn moeder en een keer in de twee weken ging ik naar mijn vader, dat vond ik veel te weinig. Ik miste hem echt verschrikkelijk. En hij mij ook. Maar zo ging dat in die tijd."

Dolksteek

Dat de tijden zijn veranderd zie je als je weet hoe Froukje en haar ex het hebben geregeld. “Emma is net zo veel bij haar vader als bij mij. Als ze bij hem is, heeft ze het fijn en als ze hier is ook. Maar soms word je lastig gevallen door de blueprint in je hoofd van het ideale gezin dat met z’n allen aan tafel zit.” Krap drie jaar geleden, toen ze nog met de vader van Emma was, voldeed die samenstelling prima aan dat ideaalbeeld. Inmiddels woont ze samen met dj Niek van der Bruggen en is de stroomversnelling waarin ze terechtkwam weer tot rust gekomen. Toch dwalen de ideale-plaatjes-najagende spoken nog weleens door haar hoofd. “Vroeger had ik zelf ook dat soort gedachten. Ik ben net als Emma enig kind en was veel alleen thuis met mijn moeder. Dan dacht ik weleens: oh, wat leuk, daar zitten ze gezellig met het hele gezin aan tafel. Bij Emma speelt dat af en toe ook op. Dan zitten we samen aan het avondeten en zegt ze keihard: ‘Nou, mam, ik vind het echt niet gezellig hoor met zijn tweeën.’ Niek is er in het weekend wel bij, de relatie tussen hem en Emma is heel goed, maar doordeweeks is hij vaak aan het werk. Zo’n opmerking komt natuurlijk aan als een dolksteek. Het ene moment raakt het me meer dan het andere. Meestal slik ik even en probeer ik er een grap van te maken. Dan zeg ik: ‘O nee? Nou, ik ben echt wel gezellig hoor.’ En dan ga ik iets geks doen en moet ze lachen. Dan zeg ik: ‘Je vindt het toch saai met mij? Niet lachen… Hou op met lachen.’”

Lees het hele interview met Froukje in Kek Mama 13-2015.

Lees hier alle BN'er interviews.

 

lifehacks-keuken

Met een hangende peuter aan je been is het zowat onmogelijk om een driegangenmenu op tafel te zetten. Toch helpen deze fijne lifehacks je een hand op weg - kan je ook eens uitpakken als je schoonmoeder op bezoek komt.

Ta(nden)art flossen

Flosdraad is niet alleen goed om je tanden mee te flossen, je kunt het ook prima gebruiken om een taart mee aan te snijden: nooit meer klooien met een taart mes en uit elkaar vallende (scheve) stukken. Overigens kun je deze truc ook gebruiken voor zachte producten als kaas, avocado en cake, maar gebruik wel altijd de geurloze variant zonder mintsmaak.

 

Aangekoekt spul in de magnetron

Krijg je al dat aangekoekte eten in de magnetron met geen mogelijkheid weg? Probeer het eens met een vaatwastablet. Leg 'm in een bakje met kokend water, zet dit in de magnetron en laat deze vijf minuten draaien op vol vermogen. Vervolgens veeg je die spetters zo van de zijkanten. Als je geen vaatwastabletten in huis hebt, kun je het ook met partjes citroen proberen.

 

In een paar seconden kokend water

Gemiddeld kost het zo'n tien minuten om een pan water voor pasta aan de kook te brengen. Met een Quooker kun je in die tijd nog wat groenten blancheren en een flesje voor je kind uitkoken. De Fusion- en Flexkranen hebben een kindveilige dubbel-druk-draai bedieningsknop die het onmogelijk maakt zomaar kokend water uit de kraan te tappen. Bij het tappen van kokend water licht de lichtring rood op, om te waarschuwen dat er kokend water uit de kraan komt. De waterstraal die vervolgens uit de kraan stroomt, is niet massief maar bestaat uit druppeltjes. Hierdoor heb je je hand al teruggetrokken voordat je je echt kunt branden. Lees hier meer over de veiligheid van de Quooker.

 

Gat in het midden

Nog even over de magnetron: wil je eten opwarmen, dan blijft het midden van de maaltijd vaak langer koud - helemaal als het eten net uit de koelkast komt. Wat je kunt doen om dit te voorkomen, is in het midden wat ruimte laten (een soort gat in het eten, dus). 

 

Koud, kouder, koudst

Komt er vanmiddag bezoek, ben je in alle hectiek vergeten de drank koud te zetten: en nu? Maak keukenpapier nat, wikkel het om de flesjes en doe ze in de koelkast, zo zijn de drankjes in no time koud. Vergeet alles na afloop niet uit de vriezer te halen, want als het te lang ligt, kan de boel exploderen en is je vriezer een rommel.

 

Zo wordt ei pellen een eitje

Waar Baking Soda goed voor is? Voor het bakken van een eitje, bijvoorbeeld. Voeg een theelepel toe aan het water als je eieren kookt en de schil gaat vervolgens veel makkelijker los. En sneller.

handige-bespaartips-voor-gezinnen

Dat je bankrekening nagenoeg leeg is aan het einde van de maand, is niet zo gek als je kinderen hebt. Gelukkig zijn er genoeg bespaartips zodat je meer geld kunt overhouden om leuke dingen te doen - of om op de spaarrekening te zetten.

1. Luieraanbiedingen

Je kind verbruikt in z'n eerste levensjaar zo'n 2500 luiers: een behoorlijke kostenpost dus, maar gelukkig kun je veel besparen als je de aanbiedingen in de gaten houdt. Pak bijvoorbeeld de folders van supermarkten en drogisterijen erbij of check online de beste deals. En vergeet niet om meteen groots in te slaan.

 

2. Tweedehands babyuitzet

Een baby groeit en ontwikkelt zich de eerste maanden zo snel dat je veel spullen maar kort nodig hebt. Je zou daarom prima voor tweedehands spul kunnen gaan: er zijn veel babyproducten te krijgen die nog in goede (soms zelfs nog ongebruikte) staat zijn. Bespaar je flink wat euro's mee. Tip: bij sommige tweedehands aankopen, zoals een autostoeltje, is het wel belangrijk om te checken of ze nog voldoen aan de veiligheidsvoorschriften.

 

3. Lenen, waarom niet?

Veel spullen heb je maar kort nodig, denk bijvoorbeeld aan een autostoeltje voor het eerste jaar. Misschien kun je die tijdelijk lenen van een vriendin? Ook een wipstoel is prima om eerst te lenen, want niet alle baby’s zijn er dol op. Zo voorkom je dat je een ongebruikt stoeltje in de kamer hebt staan.

 

4. Kleding voor een prikkie

Vast herkenbaar: ongedragen babypakjes. Niet gek, want vooral de eerste maanden groeien de meeste baby’s in een mum van tijd uit hun kleding. Soms slaan ze zelfs een maat over en dan blijf jij zitten met allemaal nieuwe shirtjes in maat 68. Tweedehands kleding kopen is daarom een goed alternatief. En vaak zijn deze kledingstukken maar een paar keer gedragen.

 

5. Denk vooruit bij je aankopen

Heeft je oudste een (nieuwe) fiets nodig? Probeer vooruit te denken: is het model tijdloos en is de kleur ook geschikt voor eventueel een tweede, derde of vierde kind? Ook goed onderhoud is belangrijk, zodat je jaren plezier hebt van je aankoop.

 

6. Maatje groter

Sommige kledingstukken kunnen best prijzig zijn, denk aan schoenen en een winterjas. Tijdens de sale kom je vaak nog leuke items tegen. Omdat het seizoen dan vaak al bijna voorbij is, en je kind het dus niet lang meer kan dragen, kun je ook gewoon een maat groter kopen. Heb je die winterjas voor volgend jaar maar alvast in de kast hangen.

 

7. Vakantie slim plannen

Een vakantie is een behoorlijke uitgave, maar ook daar kun je flink op besparen door je aan te melden voor speciale aanbiedingswebsites, zoals Ticketspy en Travelbird. Ook als je buiten de schoolvakanties en het hoogseizoen een vakantie boekt, scheelt dat al gauw heel wat euro’s. Uiteraard is dat vaak alleen haalbaar als je kinderen nog niet naar school gaan.

Wil je bijna helemaal niets kwijt zijn aan een vakantie, dan is huizenruil een optie. Misschien heb je wel een vriendin of familielid wonen in Limburg en woon je zelf in de Randstad, of andersom. Ook bestaan er websites voor huizenruil in het buitenland.

 

8. Meer huismerken

Een klassieke bespaartip: ga voor huismerken in plaats van A-merken. Hiermee wordt het bedrag op de kassabon aanzienlijk lager. En: doe een keer in de week boodschappen.

 

Grip op je geld: doe de Goed met Geld-test

Als je een kind hebt (of krijgt), wil je dat alles zo goed mogelijk geregeld is. Een gezonde financiële basis is daar onderdeel van. De Goed met Geld-test van Aegon is een leuke check om inzicht te krijgen in je financiën. Hoe sta je er financieel voor? Wat zijn je inkomsten en uitgaven? Hoeveel pensioen bouw je op? Zijn alle verzekeringen nog up-to-date en hoeveel ruimte heb je over om te sparen? Doe hier de test.