Interview Froukje de Both

08.12.2015 14:24

Froukje de Both (43) kan Emma (6) geen ideaalplaatje voorschotelen van een papa, mama en kindertjes. “Dat kan ik nog altijd jammer vinden.”

Ze maakt het gebaar van iemand die een dolk in haar hart steekt als ze vertelt over het afscheid dat ze elke week opnieuw van haar dochtertje moet nemen. “Dat moment is nog iedere keer lastig voor mij. Ze geeft me altijd een héél dikke knuffel als ze naar papa gaat. Dat is wel slikken.”
“Misschien is het ook wel pure projectie hoor”, relativeert ze haar slikmoment direct, terwijl ze een speculaasje aanbiedt in haar gezellige en netjes opgeruimde huis (Froukje: “Let niet op de troep”), met op de bankleuning een luid spinnende poes. Ze weet tenslotte als geen ander hoe het is kind van gescheiden ouders te zijn. Die van haar gingen uit elkaar toen ze vijf jaar was. “Het lastigste aan een scheiding vind ik het missen van een ouder. Dat is natuurlijk waar het helemaal om draait. En wat je niet wilt voor je kind. Ik heb dat zelf vroeger heel sterk ervaren. Ik woonde bij mijn moeder en een keer in de twee weken ging ik naar mijn vader, dat vond ik veel te weinig. Ik miste hem echt verschrikkelijk. En hij mij ook. Maar zo ging dat in die tijd.”

Dolksteek

Dat de tijden zijn veranderd zie je als je weet hoe Froukje en haar ex het hebben geregeld. “Emma is net zo veel bij haar vader als bij mij. Als ze bij hem is, heeft ze het fijn en als ze hier is ook. Maar soms word je lastig gevallen door de blueprint in je hoofd van het ideale gezin dat met z’n allen aan tafel zit.” Krap drie jaar geleden, toen ze nog met de vader van Emma was, voldeed die samenstelling prima aan dat ideaalbeeld. Inmiddels woont ze samen met dj Niek van der Bruggen en is de stroomversnelling waarin ze terechtkwam weer tot rust gekomen. Toch dwalen de ideale-plaatjes-najagende spoken nog weleens door haar hoofd. “Vroeger had ik zelf ook dat soort gedachten. Ik ben net als Emma enig kind en was veel alleen thuis met mijn moeder. Dan dacht ik weleens: oh, wat leuk, daar zitten ze gezellig met het hele gezin aan tafel. Bij Emma speelt dat af en toe ook op. Dan zitten we samen aan het avondeten en zegt ze keihard: ‘Nou, mam, ik vind het echt niet gezellig hoor met zijn tweeën.’ Niek is er in het weekend wel bij, de relatie tussen hem en Emma is heel goed, maar doordeweeks is hij vaak aan het werk. Zo’n opmerking komt natuurlijk aan als een dolksteek. Het ene moment raakt het me meer dan het andere. Meestal slik ik even en probeer ik er een grap van te maken. Dan zeg ik: ‘O nee? Nou, ik ben echt wel gezellig hoor.’ En dan ga ik iets geks doen en moet ze lachen. Dan zeg ik: ‘Je vindt het toch saai met mij? Niet lachen… Hou op met lachen.’”

Lees het hele interview met Froukje in Kek Mama 13-2015.

Lees hier alle BN’er interviews.