Froukje de Both (43) kan Emma (6) geen ideaalplaatje voorschotelen van een papa, mama en kindertjes. “Dat kan ik nog altijd jammer vinden.”

Ze maakt het gebaar van iemand die een dolk in haar hart steekt als ze vertelt over het afscheid dat ze elke week opnieuw van haar dochtertje moet nemen. “Dat moment is nog iedere keer lastig voor mij. Ze geeft me altijd een héél dikke knuffel als ze naar papa gaat. Dat is wel slikken.”
“Misschien is het ook wel pure projectie hoor”, relativeert ze haar slikmoment direct, terwijl ze een speculaasje aanbiedt in haar gezellige en netjes opgeruimde huis (Froukje: “Let niet op de troep”), met op de bankleuning een luid spinnende poes. Ze weet tenslotte als geen ander hoe het is kind van gescheiden ouders te zijn. Die van haar gingen uit elkaar toen ze vijf jaar was. “Het lastigste aan een scheiding vind ik het missen van een ouder. Dat is natuurlijk waar het helemaal om draait. En wat je niet wilt voor je kind. Ik heb dat zelf vroeger heel sterk ervaren. Ik woonde bij mijn moeder en een keer in de twee weken ging ik naar mijn vader, dat vond ik veel te weinig. Ik miste hem echt verschrikkelijk. En hij mij ook. Maar zo ging dat in die tijd."

Dolksteek

Dat de tijden zijn veranderd zie je als je weet hoe Froukje en haar ex het hebben geregeld. “Emma is net zo veel bij haar vader als bij mij. Als ze bij hem is, heeft ze het fijn en als ze hier is ook. Maar soms word je lastig gevallen door de blueprint in je hoofd van het ideale gezin dat met z’n allen aan tafel zit.” Krap drie jaar geleden, toen ze nog met de vader van Emma was, voldeed die samenstelling prima aan dat ideaalbeeld. Inmiddels woont ze samen met dj Niek van der Bruggen en is de stroomversnelling waarin ze terechtkwam weer tot rust gekomen. Toch dwalen de ideale-plaatjes-najagende spoken nog weleens door haar hoofd. “Vroeger had ik zelf ook dat soort gedachten. Ik ben net als Emma enig kind en was veel alleen thuis met mijn moeder. Dan dacht ik weleens: oh, wat leuk, daar zitten ze gezellig met het hele gezin aan tafel. Bij Emma speelt dat af en toe ook op. Dan zitten we samen aan het avondeten en zegt ze keihard: ‘Nou, mam, ik vind het echt niet gezellig hoor met zijn tweeën.’ Niek is er in het weekend wel bij, de relatie tussen hem en Emma is heel goed, maar doordeweeks is hij vaak aan het werk. Zo’n opmerking komt natuurlijk aan als een dolksteek. Het ene moment raakt het me meer dan het andere. Meestal slik ik even en probeer ik er een grap van te maken. Dan zeg ik: ‘O nee? Nou, ik ben echt wel gezellig hoor.’ En dan ga ik iets geks doen en moet ze lachen. Dan zeg ik: ‘Je vindt het toch saai met mij? Niet lachen… Hou op met lachen.’”

Lees het hele interview met Froukje in Kek Mama 13-2015.

Lees hier alle BN'er interviews.

 

BN'er-moeders op Instagram

Van afkoelen in het zwembad tot popcorn smokkelen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Samen op tour


Handig, zo'n buik


Dat kan natuurlijk ook

 

Popcorn naar binnensmokkelen bij de filmhallen! #bioscoop #winnietbepooh #zohardgegierdvanhetlachensamen

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op


Lievelingssnurk


Lief

 

My heart is perfect because you are inside...

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Even afkoelen

 

Normally I don’t sit in food.

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Dierenvriend


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

Ouders groeien ook

 

Werken & moederschap, niet altijd een makkelijke combinatie. Ik krijg vaak de vraag of ik me schuldig voel naar Scottie toe. Of jawel, de opmerking: waarom zou je werken, je hebt het financieel toch niet nodig? Ten eerste: waarom worden deze vragen altijd gedropt bij werkende vrouwen en vrijwel niet bij werkende mannen? Ten tweede: werken hoeft toch niet uitsluitend met geld te maken te hebben? Er zijn mensen die gewoon heel blij worden van wat ze doen. Die hebben het óók emotioneel nodig. Ambitie zit al van jongs af aan in mij. Ik móet werken. Ik wíl ondernemen. En ook wil ik altijd op mijn eigen benen kunnen staan. Dat geeft mij rust en de vrijheid mijn leven in te richten hoe ik dat wil. En dat verdwijnt bij mij niet ineens met de komst van een kleintje, al zoek ik dan natuurlijk ook naar een nieuwe balans om het allemaal zo goed mogelijk invulling te geven. Omdat ik óók genoeg tijd met haar wil hebben. Dus nee, me schuldig voelen over hoe ik het aanpak doe ik niet. Geloof ik kan je op tig manieren een goede moeder zijn, of je nu fulltime werkt, fulltime moeder bent of alles ertussenin. We proberen allemaal datgene te doen waarvan we denken dat het het beste is voor onze kindjes. En ik hoop op deze manier een voorbeeld voor mijn dochter te kunnen zijn. Vanmorgen las ik een gedicht van Joyce Maynard wat dat gevoel mooi omschreef: It's not only children who grow. Parents do too. As much as we watch to see what our children do with their lives, they are watching us to see what we do with ours. I can't tell my children to reach for the sun. All I can do is reach for it, myself. ☀️ #dusdat #ennuqualitytime #moederschap #succesvolondernemen #HappyLife365

Een bericht gedeeld door Kelly Weekers (@kelly_weekers) op


Stoer

 

♡ - voor @palavershop fotografie @annamariejanssen

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Ze kijkt wel blij

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Actrice Liza Sips bevallen van dochter Charlize

Liza Sips is bevallen van een dochter. 'Welkom lief, klein meisje. Intens gelukkig en onbeschrijfelijk trots op onze Charlize Helena Manheim', schrijft de actrice bij de allereerste babyfoto op social media.

Liza en haar vriend Ralph hebben al een zoontje. Jonah werd in april 2016 geboren.

 

 

Lees ook
9x bevallingsfoto's waar je stil van wordt >

 

Zwangerschapstest

In januari maakte Liza bekend dat ze opnieuw zwanger was. Ze deelde een foto op Instagram en maakte ook nog een video van hét moment dat ze een zwangerschapstest deed.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >