Column Mariëtte

Een mens zou van ­minder gek worden. Mariëtte ­Middelbeek (33) schreef de heerlijke thriller voor ons Zomerboek. Fluitend, terwijl ze net was bevallen van een prachtdochter en nog wat dingen op haar to do-lijstje heeft staan.

Kek Mama’s chef Mariëtte houdt niet zo van stilzitten. Ze is niet alleen moeder van Casper (2) en Nora (4 maanden), ze schrijft ook nog de ene bestseller na de andere én zorgt ervoor dat er elke vier weken een nieuwe Kek Mama verschijnt.

Mariëtte begon als journalistiekstudente met het schrijven van doktersromans als bijbaantje, rolde daarna de chicklit en groeide door naar romans voor de jeugd en volwassenen. En dan schrijft ze ook nog non-fictieverhalen. Haar laatste boek, De mensen van de ambulance, ligt nu in de winkel. Ze schreef het tijdens haar laatste zwangerschapsverlof, deed vers uit het kraambed de promotie en vond bovendien nog de tijd een zomerthriller te schrijven voor dit Zomerboek.

Heb je ook nog weleens tijd voor jezelf?

“Ik weet eigenlijk niet wat ik daarmee moet. Ik ben niet gemaakt voor de sauna en winkelen is ook niet m’n hobby. Als ik af en toe uit eten kan met vriendinnen en zo nu en dan een boek kan lezen, ben ik al blij. Maar de meeste tijd gaat naar de kinderen, mijn werk bij Kek Mama en boeken schrijven. Soms loopt het een beetje uit de hand. Lig ik weer in bed met mijn laptop, éven iets ­afmaken. En in drukke tijden zit ik zelfs met mijn ­laptop op schoot als we een halfuurtje onderweg zijn met de auto. Maar goed, mijn man Erik is het gewend. En zolang we ­genoeg tijd voor elkaar hebben, gaat het prima. Daar zijn we wél streng in: kinderen uit logeren en wij uit eten. Doen we zeker eens per twee maanden. Wat ook scheelt, is dat Erik het thuis allemaal draaiende houdt. Hij volgt een studie en zorgt daarnaast voor de kinderen. Dat is natuurlijk een enorme luxe; ik hoef niets meer te doen. Als ik thuis werk, trek ik gewoon de deur van mijn kamer achter me dicht en ga aan de slag.

Drie dagen in de week werk ik voor Kek Mama en twee dagen ben ik thuis bezig. Dan werk ik aan mijn boeken en besteed aandacht aan de kinderen. Plus de weekenden en avonduren. Als Casper en Nora slapen, zit ik meestal te schrijven. Ik probeer wel een of twee avonden per week vrij te houden. Dan gaan we eten met vrienden of ­Netflixen. Op dat laatste gebied loop ik trouwens chronisch achter. Nadat ik de vorige keer de cliffhanger van House of cards al opving lang voordat ik bij die aflevering was, geldt er nu een serie-spreekverbod in mijn aanwezigheid.”

Hebben je ouders je zo gedrild?

“Het valt mee, maar als ik thuiskwam van school zat mijn moeder wel altijd aan de keukentafel haar vertaalwerk te doen. Ze werkt ook in een bibliotheek, dus mijn liefde voor boeken is wel verklaarbaar. Ze had haar werkkamer tegenover mijn slaapkamer: ik viel in slaap met het getik van haar toetsenbord. Als zij niet zat te werken, kon ik niet slapen.”

Je schreef in tien jaar tijd zestien boeken. Beetje doorgeslagen?

“Ik schrijf heel snel, dat scheelt. En altijd over onderwerpen die mij interesseren. Dan heb ik bijvoorbeeld voor een blad een artikel geschreven over een vrouw die haar man verloor en denk ik: hier zit meer in. Het idee voor mijn boek Crash is op die manier ontstaan. Ook de non-fictieboeken gaan over onderwerpen waar ik al heel lang graag in wilde duiken. Mee op de ambulance of brandweermensen interviewen over wat ze allemaal meemaken, daar word ik nou echt blij van. Al baal ik echt weleens als er een deadline nadert die ik iets te optimistisch heb ingeschat. Een keertje doorhalen is prima, maar het moet wel leuk blijven. Vooral als ik me heb voorgenomen op vakantie eens wat minder te werken en dat vervolgens niet lukt, vraag ik me soms af waar ik mee bezig ben. Vorig jaar trokken Erik, Casper en ik met een camper door Amerika. Waar ik ons al gezellig ’s avonds bij de fire pit zag zitten, kwam het er iets te vaak op neer dat ik met een fel oplichtend laptopscherm in het donker zat. Niet heel idyllisch, zeg maar.”

Lees een deel van de bloedspannende zomerthriller van Mariëtte hier.

Benieuwd naar de boeken van Mariëtte? Klik hier voor een fijn overzicht.

BN'er-moeders op Instagram

Van Vaderdag tot aan kroelen met een kip: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Voor alle vaders

 

Lief

 

Ik kon niet kiezen, dus werden het er drie... 💙 #goodmorning #friday #playtime #earlymorning #babyotis

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op

 

Gezinsuitbreiding

 

Eerste kennismaking van Gioia en Capo! 🐾🐾 @amalia_samipersad

Een bericht gedeeld door MoniQue Noël (@moniquenoell) op

 

Deze kan zo ingelijst worden

 

Lekker uitwaaien

 

Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

Mooie woorden

 

Het is vandaag vaderdag. Ik heb lang getwijfeld dit te schrijven. Maar dit is mijn persoonlijke pagina en ik zie de hele dag prachtige foto’s voorbij komen van vaders. Dus ik stel me kwetsbaarder op dan ooit. Dit is een normale terug komende dag voor velen. Door deze dag voel ik me wel altijd anders. Ik zie mijn vader al bijna 20 jaar niet meer. De situatie is gelopen zoals ie is gelopen en ik heb er in principe vrede mee. Maar ik geloof er heilig in dat een kind moet zien waar hij of zij vandaan komt via iemand die een vader en moederrol heeft. Een kind moet zich kunnen spiegelen aan twee verschillende meningen, zienswijzes. De zaal in kijken bij een eindtoneelstuk en twee trotse blikken zien. Bedenk maar eens wat je wel met je moeder deed en niet met je vader. Ze vormen je beide op een andere manier. Ik heb gelukkig een sterke moeder die me het gevoel heeft gegeven er 200% voor me te zijn. Toch merk ik dat mijn keuzes en zelfvertrouwen minder sterk zijn dan vrienden die beiden ouders hadden. We leven in een tijd waar scheiden schering en inslag is. Ik weet dat het soms moeilijk is om het te laten werken tussen ex-partners maar als ouder moet je je altijd volledig inzetten om de schade voor de kids te beperken. Het gaat niet om ons de ouders maar het kind. Ik ben trots op het feit dat mijn kids worden geliefd door hun ouders en stiefouders ondanks dat het niet altijd makkelijk is. Dus vandaag hef ik het glas voor iedereen die zijn verantwoording neemt voor kinderen door er voor ze zijn, ze het gevoel te geven dat ze het waard zijn. Voor de vaders, alleenstaande moeders, stiefvaders, pleegouders en iedereen die zorgt. Lets nourish the future😘

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

Lekker kroelen

 

Kroelkip

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

Papa is er altijd om je te vangen

 

Fijne vaderdag liefste!!! #vaderdag #SammyRose #JackieRey

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Assepoester

 

Assepoester 👠 #lief #takecare

Een bericht gedeeld door S O P H I E (de Buisonjé) (@sophiedbuisonje) op

 

Hoe verzin je het

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

bruiloften zonder kinderen
Beeld: Unsplash

Moeder Amber Leventry en haar vrouw zijn uitgenodigd op een bruiloft. Die verboden is voor kinderen. En ze kunnen niet wachten.

Kijk, dat twee van hun beste vriendinnen met elkaar gaan trouwen is al een feest op zich, schrijft ze op ScaryMommy. Maar een feest met overnachting, anderhalf uur verwijderd van huis, waar haar dochter nadrukkelijk niet welkom is: ‘Serieus, dat is bijna nog mooier dan een homohuwelijk’, aldus Amber. Want wie doft zich nou helemaal op voor een knalfeest waarop je ook je eigen huwelijk een beetje herbeleeft, om zich vervolgens druk te maken of de kinderen niet door de speeches heen huilen?

 

Hun dag, jouw stoorzender

Toch voelen veel mensen zich gepikeerd wanneer kinderen niet welkom zijn op een bruiloft, constateert ze. En daar snapt ze niks van. ‘Hallo, jíj bent de uitverkorene op de genodigdenlijst, ze spenderen geld en drank en eten aan je. Oké, je moet er misschien wat voor reizen en een cadeautje kopen, maar wanneer iemand je uitnodigt op de belangrijkste dag van haar leven, dan is dat gewoon een eer.’ Dus waarom zou het resultaat van jouw huwelijk – je kind, dus – onderdeel (of in het ergste geval: stoorzender) moeten zijn van die ene, speciale dag van jouw vrienden?’ Laat het bruidspaar in vredesnaam nog even genieten van de kinderloosheid, voordat ze zich in luiers en slapeloze nachten storten, vindt ze.

Amber heeft ook genoeg bruiloften meegemaakt mét kinderen, inclusief haar eigen. ‘Maar ons kind zat nog in de buik van mijn vrouw, en bleef dus tenminste stil toen we onze geloften aflegden.’

 

Lees ook:
‘Doe me een lol en laat je kind thuis tijdens bruiloften’ >

 

‘Sorry, geen oppas’

Naast een avond onbezorgd feesten zonder je even moeder of vader te voelen, hebben kindvrije bruiloften nog een ander groot voordeel, vindt Amber: ‘Ze bieden hét excuus om niet te gaan.’ Wanneer het de trouwerij is van die ene collega met wie je echt geen privécontact hoeft, bijvoorbeeld. Of het zo’n extravagant feest is, dat je al blut bent wanneer je maar naar de uitnodiging kijkt. ‘Zeg simpelweg: “Sorry, geen oppas”, en de hele boel is getackeld’, aldus Amber.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >