Geboren op schrikkeldag: ‘We vieren iedere vier jaar buitengewoon feest’

29.02.2024 06:05

Wat als je een jaar had met een bonusdag, een soort cadeautje dat je maar één keer in de vier jaar uitpakt? Yes, dit jaar is het schrikkeljaar en hebben we één dag extra. Ytje uit Ede is getrouwd met Jan en moeder van zes jongens, waarvan één vandaag acht kaarsjes uitblaast.

Acht jaar geleden was Ytje uitgerekend op 3 maart. Toen Ytje zwanger was, deelde ze deze bijzondere tijd met haar schoonzus, die net iets eerder beviel. Grappend spraken ze over bevallen op schrikkeldag, en haar schoonzus belde op de twaalfde dat het haar gelukt was dit te voorkomen, nu Ytje nog.

Om nooit te vergeten

Terwijl iedereen in de familieapp gekscheerde dat het vast niet op schrikkeldag zou gebeuren, was de bevalling al in volle gang. Om 18.30 uur begon het, tijdens het toetje, en om 20.10 uur was daar Bas, hun kleine mannetje, tussen het dessert en de koffie. “Het was een bevalling om nooit te vergeten!”

Die avond was er nog een ander stel in hun omgeving dat een kindje kreeg en zij vonden het helemaal niks. Ze wilden het liefst de datum proberen te wijzigen. Voor Ytje voelde het niet vervelend, maar juist speciaal om op deze unieke dag in het jaar een kindje te krijgen. Het maakte de geboorte extra bijzonder, en zelfs de verloskundige vond het uniek.

Lees ook – ‘Moeders zijn opvallend vaak in dezelfde maand jarig als hun kinderen’

“”Het was een bevalling om nooit te vergeten!”

Buitengewoon feest

Mensen in hun omgeving waren vooral verbaasd, ook over het feit dat Ytje en haar man het leuk en bijzonder vonden. Een van haar zussen vroeg zelfs of ze het niet liever op een andere dag hadden gewild. Maar voor hen telde vooral de blijdschap met een gezonde zoon. Ieder jaar pakt het gezin dan ook uit om Bas zijn verjaardag te vieren.

“Op 28 februari was Bas nog niet geboren, dus als 29 februari er niet is dat jaar dan vieren we het 1 maart,” vertelt Ytje. Tijdens Bas’ eerste ‘echte’ verjaardag, toen hij vier jaar werd, maakten we er een groot feest van. Het gespaarde geld van de voorgaande jaren werd besteed aan een skelter, een cadeau waar Bas nog elke dag mee speelt. Dit jaar staat er een mountainbike op het verlanglijstje, een langgekoesterde wens van Bas.”

Bas en zijn nummer één cadeau op het verlanglijstje

Bas wordt niet vergeten

De bijzondere verjaardag heeft niet veel invloed op het dagelijkse leven, behalve dan dat Ytje extra alert is om ervoor te zorgen dat Bas niet wordt vergeten. “Zijn geboortedatum staat niet ieder jaar op de kalender.” Bas heeft het daarentegen wel moeilijk als schrikkelkind, vooral de afgelopen twee jaar. “Zijn vrienden stellen vragen, plagen hem soms en zeggen dan ‘Jij bent nog maar één’, maar thuis wordt er regelmatig over gepraat op een manier die het speciale ervan benadrukt.

Zo viert het gezin van Ytje iedere vier jaar op 29 februari een buitengewoon feest, waarbij de schrikkelman Bas in het middelpunt staat, genietend van zijn unieke dag vol verrassingen en cadeautjes. Bas kijkt dan ook al een lange tijd uit naar vandaag, hopend dat hij die felbegeerde mountainbike zal krijgen. Gefeliciteerd, Bas!

Bas op zijn verjaardag met zijn langgekoesterde cadeau

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.