Flink meer aanmeldingen pleegouders na uitzending ‘Kopen Zonder Kijken’

04.05.2023 11:02
tekort-aan-pleegouders

Televisiekijkend Nederland werd geraakt door het verhaal van Paul (33) en Kim (30) in ‘Kopen zonder Kijken’. Daarin is te zien hoe zij op zoek gaan naar een droomhuis voor zichzelf en hun drie pleegdochters. Na deze uitzending nam het aantal aanmeldingen voor pleegzorg enorm toe.

Dat Paul en Kim drie pleegkinderen hebben kwam meerdere keren ter sprake in ‘hun aflevering’. De twee namen twee jaar geleden de drie meisjes in huis. Hun verhaal maakte indruk op veel kijkers. Kort na de uitzending van ‘Kopen zonder Kijken’ meldden zo’n driehonderd mensen zich aan bij Pleegzorg Nederland. Zij wilden meer weten over pleegouder worden. Ter vergelijking: normaal zijn dat zo’n zestig mensen per week.

Mensen vragen in eerste instantie informatie op via de website en komen daarna in contact met een pleegzorgorganisatie bij hen in de omgeving. Normaal gesproken wordt ongeveer een kwart van hen ook echt pleegouder. Of dat met deze driehonderd mensen ook zo gaat? Dat is lastig te voorspellen.

Lees ook: Crisis-pleegouder Esther: ‘Na haar vertrek ervoer ik echt een periode van rouw’

De aanmeldingen zijn volgens de organisatie hard nodig. Er is namelijk een groot tekort aan pleegouders in Nederland: er wachten op dit moment nog zo’n 700 kinderen op een nieuw thuis. Janette Reukers is woordvoerder van Pleegzorg Nederland en laat aan NOS weten dat de toegankelijke manier waarop kijkers in aanraking kwamen met pleegzorg heeft geholpen. Zo’n 1,3 miljoen mensen keken naar de uitzending van ‘Kopen zonder Kijken’. En daar zitten de vooruit- en terugkijkers nog niet eens bij.