Tooske: ‘Ik vind dat mijn 15-jarige dochter zich te bloot kleedt’

17.04.2024 15:01
dochter zich te bloot kleed Bron: Unsplash

Het opvoeden van een puberdochter is behoorlijk lastig en daar weet Tooske (45) alles van. Zij heeft namelijk problemen met de kledingstijl van haar dochter, die volgens haar te bloot is.

“Ik kan me soms net een vreemdeling in mijn eigen huis voelen. Niet omdat ik mijn sleutels weer eens kwijt ben, maar omdat ik me soms afvraag of ik de taal van mijn eigen tienerdochter nog wel spreek. Het lijkt alsof we van verschillende planeten komen, zij en ik.

Korte rokjes en topjes

Het grootste probleem is haar garderobe. Of beter gezegd, de afwezigheid van stof in haar garderobe. Ja, ik heb het over de beruchte korte rokjes, de topjes die meer huid laten zien dan bedekken, en de jeans die net iets te laag zitten. Misschien klink ik nu als een ouderwetse plattelandsvrouw, maar ik maak me serieus zorgen over hoe mijn vijftienjarige dochter zich kleedt.

Het begon allemaal onschuldig, maar ergens onderweg ben ik in een andere dimensie beland. Eén waarin de kledingstukken van mijn dochter kleiner en kleiner worden, terwijl mijn wenkbrauwen hoger en hoger stijgen. Ik bedoel, ik begrijp het wel. Ik herinner me nog hoe het voelde om vijftien te zijn en erbij te willen horen, er cool uit te willen zien. Maar deze dagen lijkt het alsof er een wedstrijd gaande is om te zien wie het meeste huid kan laten zien zonder gearresteerd te worden voor openbare orde verstoring.

Zelfrespect

Het punt is, ik wil niet dat mijn dochter als een stukje vlees wordt bekeken en ik wil niet dat ze denkt dat haar waarde afhangt van hoeveel jongens naar haar fluiten op straat. Ik wil dat ze zelfverzekerd is, maar niet op een manier die haar kwetsbaar maakt.

Dus probeer ik het gesprek aan te gaan. Ik heb het over zelfrespect, over het belang van eigenwaarde dat niet afhankelijk is van externe goedkeuring. Maar ze rolt met haar ogen en mompelt iets over ‘ouderwetse opvattingen’. Ik vraag me af of mijn moeder dit ook dacht toen ik die leeftijd had.

Ik wil haar beschermen

Ik wil niet te streng zijn, maar ik wil ook niet dat ze de verkeerde boodschap krijgt. Soms vraag ik me af of ik de enige moeder ben die zich hier zorgen over maakt. Zie ik spoken? Ben ik te preuts? Misschien. Maar ik denk dat het goed is om na te denken over de boodschap die we onze dochters geven als we hen aanmoedigen om zichzelf te presenteren als lustobjecten.

Dus ja, ik ben misschien ouderwets. En ja, ik ben waarschijnlijk niet de coolste moeder op aarde. Maar als het erop aankomt, ben ik gewoon een moeder die haar dochter wil beschermen, zelfs als dat betekent dat ze me een paar keer met rollende ogen aankijkt en ‘Ugh, mam’, zegt. Want uiteindelijk gaat het erom dat ze weet dat ze meer is dan haar kleding. En hopelijk komt die boodschap uiteindelijk aan, zelfs als het nu lijkt alsof ik tegen een muur praat.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.