hoe-zelf-weeen-opwekken

Het is het favoriete (zomer)drankje van Kek Mama's Malu, maar nu ze dik 32 weken zwanger is laat ze dat glas bitter lemon liever staan. Je weet maar nooit...

Toen ik afgelopen week op het terras van de eerste zonnestralen genoot, sloeg ik vriendelijk af. Normaal kan ik liters op, maar sinds ik heb gelezen dat bitter lemon (vroegtijdig) weeën kan opwekken, bestel ik liever een watertje.

 

'Dat vergeef ik mezelf nooit'

Gek eigenlijk, want ik dacht altijd dat ik me niets zou aantrekken van die goedbedoelde tips die op internet voorbijkomen. Frambozenbladthee om je bevalling op te wekken? Ananas? Een flink potje seksen bij volle maan? Pittig eten? Veel bewegen? Allemaal onzin. En toch laat ik me door die bakerpraatjes beïnvloeden, want stel dat ik er lak aan heb en ik met 32 weken wél ineens veel te vroeg weeën krijg: dat vergeef ik mezelf nooit.

 

'We maken elkaar gek'

We maken elkaar gek. Of ik mezelf, vooral. Bijvoorbeeld die keer dat ik de trein bijna miste en een sprintje moest trekken. Nu is m'n conditie sowieso al niet om over naar huis te schrijven, maar toen ik 'm op een haar na haalde en vervolgens steken in mijn buik voelde, kreeg ik al stressvlekken in m'n nek. Gelukkig trok de buikpijn weg, maar ik dacht wel: fuck die trein. De volgende keer wacht ik wel een kwartier langer. 

 

Lees ook
Column Malu: 'Een week lang kraamhulp over de vloer? Ik kreeg de kriebels bij het idee' >

 

'Mijn eerste zwangerschap'

Wie weet komt mijn angst voort uit het feit dat de baby al redelijk laag ligt, of dat het mijn eerste zwangerschap is, maar ik probeer mezelf sinds deze week voor te nemen niet meer te Googelen. En vooral: GEEN fora over zwangerschappen, bevallingen en alles daaromheen te lezen. Want waar de een zegt dat je je weeën écht niet zelf (zonder medische hulp) kunt opwekken, houdt een ander bij hoog en laag vol dat haar kind oprecht kort na een wilde nacht met haar partner werd geboren. Voor mij is duidelijk: Google is een angstzaaier, punt.

 

Wil je na 40 weken bevallen, maar maakt je kind geen aanstalten? Wie weet heb jij wél wat aan onderstaande tips. Proberen kan altijd, maar wij waarschuwen alvast: ze zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Ananas of bitter lemon
In deze producten zit de stof Kinine en die zou weeën opwekken. Overige dingen die worden aangeraden zijn het drinken van frambozenbladthee of het eten van bruine bonen. Overigens moet je wel enorme hoeveelheden innemen als je wilt dat dit werkt, en of dat nou zo gezond is...

Pittig eten
Een andere theorie is dat pittig eten de baarmoeder zou stimuleren en weeën opwekt.

Acupunctuur
Van een acupunctuursessie schijnt de stof oxytocine vrij te komen waardoor je weeën ook op gang kunnen komen. Dit is natuurlijk niet iets wat je thuis moet uitproberen, maar door een professional zou moeten laten doen. Voorwaarde hierbij is wel dat je baarmoedermond al rijp moet zijn voor de bevalling.

Tepels stimuleren
Als je je tepels masseert, komt er ook oxytocine vrij. Dit stofje zou kunnen helpen om de bevalling op gang te brengen. Goed om te weten: je moet dan wel minstens een kwartier tot drie uur per dag aan je borsten zitten.

Seks
Tijdens seks gieren de bevallingshormonen door je lijf: in het sperma van je partner zit het hormoon prostaglandine en dit maakt de baarmoedermond zachter en rijper en tijdens een orgasme komt er oxytocine vrij, een essentieel hormoon voor de bevalling. Het zorgt ervoor dat je baarmoeder gaat samentrekken wat stimulerend kan werken om de weeën een zetje te geven. Heb je al gebroken vliezen? Dan mag je geen seks meer hebben in verband met infectiegevaar.

Veel bewegen
Als je veel beweegt, met name traplopen en dansen, schijnt je baby makkelijker in te dalen. Ook komt er meer druk op je baarmoedermond te staan, die daardoor sneller week wordt. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

gescheiden-ouders-herkenbaar

Sinds de scheiding loopt blogger en moeder Michelle Dempsey tegen een hoop dingen aan. Op Scary Mommy zet ze vijf punten op een rij, in de hoop dat andere (gescheiden) ouders zich hierin herkennen.

1. Je propt 'jouw dagen' helemaal vol

"Voor mijn scheiding haalde ik mijn dochter op van school, liet ik haar achter bij de oppas en ging ik weer aan het werk. Nu, op de dagen dat ze bij mij is, stopt de wereld om 15.00 uur. Ik zorg ervoor dat er geen mailtje belangrijker is dan het avondeten met mijn dochter, en dat ik haar rondjes kan zien draaien, met haar kan kleuren of dat we samen lieveheersbeestjes kunnen zoeken in de achtertuin."

 

2. Je worstelt met het ritme van je kind

"Ik heb zo mijn best gedaan om mijn dochter in haar eigen bed te laten slapen, maar toen ze na de vakantie bij haar vader weer terugkwam, was dat hele ritme (je raadt het al) weg. Het is niet dat mijn ex mijn harde werk opzettelijk wilde saboteren, het is gewoon moeilijk om op twee plekken consistent te blijven."

 

Lees ook
Co-ouderen na de scheiding: 'Het gemis van je kinderen went nooit' >

 

3. Je vraagt je steeds af of je het niet verknoeit

"Het eerste wat in me opkomt als m'n zoon weer een 'Ik wil mama-meltdown' heeft, is: 'Krijgt hij hier op latere leeftijd last van?' Vervolgens krijg ik een schuldgevoel en moet ik mezelf er weer even aan herinneren waarom mijn ex en ik op dit punt waren beland. 'Het is beter zo', zeg ik dan steeds. 'Dit is beter dan getuige moeten zijn van twee ruziënde ouders.'"

 

4. Je mist van alles

"Natuurlijk is er niets mooiers dan vrolijke FaceTime-telefoontjes van mijn dochter krijgen als ze bij haar vader is, maar als ze dan vertelt dat ze bij Disney on Ice was en haar held Elsa zag, baal ik dat ik daar niet bij was. Want dat is wat het ouderschap zo mooi maakt."

 

5. Je voelt je rot om een uitnodiging af te slaan omdat je kind dat weekend niet bij jou is

"Er is niets erger dan dat. Het blijft rot dat mijn kind een samenzijn met vrienden of een weekend met familie mist, omdat ons schema dat niet toelaat. En hoe hard je ook probeert om van te voren te plannen, er zijn altijd last-minute speelafspraken of bezoekjes van familie."

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >