hoe-zelf-weeen-opwekken

Het is het favoriete (zomer)drankje van Kek Mama's Malu, maar nu ze dik 32 weken zwanger is laat ze dat glas bitter lemon liever staan. Je weet maar nooit...

Toen ik afgelopen week op het terras van de eerste zonnestralen genoot, sloeg ik vriendelijk af. Normaal kan ik liters op, maar sinds ik heb gelezen dat bitter lemon (vroegtijdig) weeën kan opwekken, bestel ik liever een watertje.

 

'Dat vergeef ik mezelf nooit'

Gek eigenlijk, want ik dacht altijd dat ik me niets zou aantrekken van die goedbedoelde tips die op internet voorbijkomen. Frambozenbladthee om je bevalling op te wekken? Ananas? Een flink potje seksen bij volle maan? Pittig eten? Veel bewegen? Allemaal onzin. En toch laat ik me door die bakerpraatjes beïnvloeden, want stel dat ik er lak aan heb en ik met 32 weken wél ineens veel te vroeg weeën krijg: dat vergeef ik mezelf nooit.

 

'We maken elkaar gek'

We maken elkaar gek. Of ik mezelf, vooral. Bijvoorbeeld die keer dat ik de trein bijna miste en een sprintje moest trekken. Nu is m'n conditie sowieso al niet om over naar huis te schrijven, maar toen ik 'm op een haar na haalde en vervolgens steken in mijn buik voelde, kreeg ik al stressvlekken in m'n nek. Gelukkig trok de buikpijn weg, maar ik dacht wel: fuck die trein. De volgende keer wacht ik wel een kwartier langer. 

 

Lees ook
Column Malu: 'Een week lang kraamhulp over de vloer? Ik kreeg de kriebels bij het idee' >

 

'Mijn eerste zwangerschap'

Wie weet komt mijn angst voort uit het feit dat de baby al redelijk laag ligt, of dat het mijn eerste zwangerschap is, maar ik probeer mezelf sinds deze week voor te nemen niet meer te Googelen. En vooral: GEEN fora over zwangerschappen, bevallingen en alles daaromheen te lezen. Want waar de een zegt dat je je weeën écht niet zelf (zonder medische hulp) kunt opwekken, houdt een ander bij hoog en laag vol dat haar kind oprecht kort na een wilde nacht met haar partner werd geboren. Voor mij is duidelijk: Google is een angstzaaier, punt.

 

Wil je na 40 weken bevallen, maar maakt je kind geen aanstalten? Wie weet heb jij wél wat aan onderstaande tips. Proberen kan altijd, maar wij waarschuwen alvast: ze zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Ananas of bitter lemon
In deze producten zit de stof Kinine en die zou weeën opwekken. Overige dingen die worden aangeraden zijn het drinken van frambozenbladthee of het eten van bruine bonen. Overigens moet je wel enorme hoeveelheden innemen als je wilt dat dit werkt, en of dat nou zo gezond is...

Pittig eten
Een andere theorie is dat pittig eten de baarmoeder zou stimuleren en weeën opwekt.

Acupunctuur
Van een acupunctuursessie schijnt de stof oxytocine vrij te komen waardoor je weeën ook op gang kunnen komen. Dit is natuurlijk niet iets wat je thuis moet uitproberen, maar door een professional zou moeten laten doen. Voorwaarde hierbij is wel dat je baarmoedermond al rijp moet zijn voor de bevalling.

Tepels stimuleren
Als je je tepels masseert, komt er ook oxytocine vrij. Dit stofje zou kunnen helpen om de bevalling op gang te brengen. Goed om te weten: je moet dan wel minstens een kwartier tot drie uur per dag aan je borsten zitten.

Seks
Tijdens seks gieren de bevallingshormonen door je lijf: in het sperma van je partner zit het hormoon prostaglandine en dit maakt de baarmoedermond zachter en rijper en tijdens een orgasme komt er oxytocine vrij, een essentieel hormoon voor de bevalling. Het zorgt ervoor dat je baarmoeder gaat samentrekken wat stimulerend kan werken om de weeën een zetje te geven. Heb je al gebroken vliezen? Dan mag je geen seks meer hebben in verband met infectiegevaar.

Veel bewegen
Als je veel beweegt, met name traplopen en dansen, schijnt je baby makkelijker in te dalen. Ook komt er meer druk op je baarmoedermond te staan, die daardoor sneller week wordt. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van Vaderdag tot aan kroelen met een kip: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Voor alle vaders

 

Lief

 

Ik kon niet kiezen, dus werden het er drie... 💙 #goodmorning #friday #playtime #earlymorning #babyotis

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op

 

Gezinsuitbreiding

 

Eerste kennismaking van Gioia en Capo! 🐾🐾 @amalia_samipersad

Een bericht gedeeld door MoniQue Noël (@moniquenoell) op

 

Deze kan zo ingelijst worden

 

Lekker uitwaaien

 

Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

Mooie woorden

 

Het is vandaag vaderdag. Ik heb lang getwijfeld dit te schrijven. Maar dit is mijn persoonlijke pagina en ik zie de hele dag prachtige foto’s voorbij komen van vaders. Dus ik stel me kwetsbaarder op dan ooit. Dit is een normale terug komende dag voor velen. Door deze dag voel ik me wel altijd anders. Ik zie mijn vader al bijna 20 jaar niet meer. De situatie is gelopen zoals ie is gelopen en ik heb er in principe vrede mee. Maar ik geloof er heilig in dat een kind moet zien waar hij of zij vandaan komt via iemand die een vader en moederrol heeft. Een kind moet zich kunnen spiegelen aan twee verschillende meningen, zienswijzes. De zaal in kijken bij een eindtoneelstuk en twee trotse blikken zien. Bedenk maar eens wat je wel met je moeder deed en niet met je vader. Ze vormen je beide op een andere manier. Ik heb gelukkig een sterke moeder die me het gevoel heeft gegeven er 200% voor me te zijn. Toch merk ik dat mijn keuzes en zelfvertrouwen minder sterk zijn dan vrienden die beiden ouders hadden. We leven in een tijd waar scheiden schering en inslag is. Ik weet dat het soms moeilijk is om het te laten werken tussen ex-partners maar als ouder moet je je altijd volledig inzetten om de schade voor de kids te beperken. Het gaat niet om ons de ouders maar het kind. Ik ben trots op het feit dat mijn kids worden geliefd door hun ouders en stiefouders ondanks dat het niet altijd makkelijk is. Dus vandaag hef ik het glas voor iedereen die zijn verantwoording neemt voor kinderen door er voor ze zijn, ze het gevoel te geven dat ze het waard zijn. Voor de vaders, alleenstaande moeders, stiefvaders, pleegouders en iedereen die zorgt. Lets nourish the future😘

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

Lekker kroelen

 

Kroelkip

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

Papa is er altijd om je te vangen

 

Fijne vaderdag liefste!!! #vaderdag #SammyRose #JackieRey

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Assepoester

 

Assepoester 👠 #lief #takecare

Een bericht gedeeld door S O P H I E (de Buisonjé) (@sophiedbuisonje) op

 

Hoe verzin je het

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

bruiloften zonder kinderen
Beeld: Unsplash

Moeder Amber Leventry en haar vrouw zijn uitgenodigd op een bruiloft. Die verboden is voor kinderen. En ze kunnen niet wachten.

Kijk, dat twee van hun beste vriendinnen met elkaar gaan trouwen is al een feest op zich, schrijft ze op ScaryMommy. Maar een feest met overnachting, anderhalf uur verwijderd van huis, waar haar dochter nadrukkelijk niet welkom is: ‘Serieus, dat is bijna nog mooier dan een homohuwelijk’, aldus Amber. Want wie doft zich nou helemaal op voor een knalfeest waarop je ook je eigen huwelijk een beetje herbeleeft, om zich vervolgens druk te maken of de kinderen niet door de speeches heen huilen?

 

Hun dag, jouw stoorzender

Toch voelen veel mensen zich gepikeerd wanneer kinderen niet welkom zijn op een bruiloft, constateert ze. En daar snapt ze niks van. ‘Hallo, jíj bent de uitverkorene op de genodigdenlijst, ze spenderen geld en drank en eten aan je. Oké, je moet er misschien wat voor reizen en een cadeautje kopen, maar wanneer iemand je uitnodigt op de belangrijkste dag van haar leven, dan is dat gewoon een eer.’ Dus waarom zou het resultaat van jouw huwelijk – je kind, dus – onderdeel (of in het ergste geval: stoorzender) moeten zijn van die ene, speciale dag van jouw vrienden?’ Laat het bruidspaar in vredesnaam nog even genieten van de kinderloosheid, voordat ze zich in luiers en slapeloze nachten storten, vindt ze.

Amber heeft ook genoeg bruiloften meegemaakt mét kinderen, inclusief haar eigen. ‘Maar ons kind zat nog in de buik van mijn vrouw, en bleef dus tenminste stil toen we onze geloften aflegden.’

 

Lees ook:
‘Doe me een lol en laat je kind thuis tijdens bruiloften’ >

 

‘Sorry, geen oppas’

Naast een avond onbezorgd feesten zonder je even moeder of vader te voelen, hebben kindvrije bruiloften nog een ander groot voordeel, vindt Amber: ‘Ze bieden hét excuus om niet te gaan.’ Wanneer het de trouwerij is van die ene collega met wie je echt geen privécontact hoeft, bijvoorbeeld. Of het zo’n extravagant feest is, dat je al blut bent wanneer je maar naar de uitnodiging kijkt. ‘Zeg simpelweg: “Sorry, geen oppas”, en de hele boel is getackeld’, aldus Amber.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >