column-malu

Tussen al het moois dat het ouderschap te bieden heeft, valt er voor Malu heus nog genoeg te klagen. Want waar ze vroeger nooit last had van mensen die zonder kinderwagen het schuine gedeelte van de stoep pakten, kan ze zich hier sinds ze moeder is mateloos aan ergeren.

Ook aan onderstaande punten, trouwens…

More content below the advertising
 1. Dat babysokken na een paar wasbeurten op wonderbaarlijke wijze verdwijnen.
 2. Dat er nog steeds geen tool is uitgevonden die de speen in de mond van je baby laat zitten.
 3. Dat baby’s als ze net geboren zijn door een orkaan heen kunnen pitten, maar dat je ze, hoe ouder ze worden, ineens urenlang moet wiegen voordat ze toegeven aan hun slaap. 
 4. Dat vreemde mensen op straat het nodig vinden om aan het gezicht van je kind te zitten.
 5. Dat je sneakers in maat 15 koopt (want té schattig om te laten staan), maar dat ze vervolgens stof liggen te happen omdat je je baby die lompe gevaartes aan z’n voeten niet aan wil doen.
 6. Dat poortjes in het openbaar vervoer en paden in kledingwinkels zowat al-tijd te smal zijn om met een kinderwagen doorheen te kunnen. 
 7. Of dat kledingwinkels geen lift hebben.
 8. Over liften gesproken: dat mensen die géén kinderwagen hebben, niet in een rolstoel zitten en blaken van gezondheid in plaats van de roltrap de lift pakken.
 9. En dat jij vervolgens een ronde (of twee) moet wachten omdat jij er met jouw kind niet in past.
 10. Dat je nooit meer kan pitten wanneer jíj dat wil, omdat je compleet wordt geleefd door een frummel die op dat moment niet meer doet dan huilen, poepen en slapen.
 11. Dat er iemand op straat ineens keihard hoest terwijl jouw kind nét in slaap is gevallen na dertig rondjes te hebben gelopen.
 12. Dat je weet dat bepaalde dingen (huiluurtjes, doorkomende tanden, onrustige nachten of eenkennigheid) slechts ‘fases’ zijn, maar dat deze uitspraak eigenlijk een dooddoener is omdat het de boel toch niet verzacht.
 13. Dat ouderen het denken beter te weten (wat soms ook echt wel zo is), maar dat jij als geen ander weet dat tijden veranderen.
 14. Dat je je kind de hele wereld wil geven, maar dat dit eigenlijk onmogelijk is. En dat je daarom vaak genoeg het gevoel hebt dat je tekortschiet.
 15. Máár: dat je in je achterhoofd ook wel weet dat dit helemaal niet nodig is, omdat je voor je kind altijd naar het allerbeste zal streven.

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is zes maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Andere ouders die vertellen hoe jij het aan moet pakken: voor velen herkenbaar. Maar dat ze ook ongevraagd je kind bestraffen of bekritiseren? Dat moet eens afgelopen zijn, vindt moeder en blogger Sa'iyda Shabazz.

'Je weet niet wat voor schade je een kind dat je niet kent toebrengt', schrijft ze op haar blog.

More content below the advertising

 

Geen reden

Sa'iyda voelt regelmatig blikken van andere ouders of volwassenen in haar rug prikken, zodra ze ergens met haar zoon is. Dat is nog tot daaraan toe, vindt ze. ‘Maar er wordt een grens overschreden zodra een vreemde mijn kind in het openbaar gaat bestraffen – waar ik notabene bij ben.’ Ze vindt dat iemand anders geen enkele reden heeft om haar zoon te disciplineren. ‘Tenzij mijn kind diegene lichamelijk letsel toebrengt of in gevaar brengt.’

 

Lees ook:
'Mijn schoonmoeder bemoeit zich met elk detail van mijn opvoeding' > 


Kritiek

Sa'iyda vraagt zich af hoe mensen het in hun hoofd halen om een kind dat ze niet kennen, zomaar kritiek te geven. ‘Zij hebben niet de vrijheid om het heft in eigen handen te nemen. Voor henzelf lijkt het misschien alsof de ouder of verzorger het kind niet in de gaten houdt, maar je weet nooit hoe de situatie is.’

Zo noemt ze een voorval waarbij ze met haar zoon in een wachtkamer zat en plotseling een belangrijk telefoontje kreeg. Haar zoon werd rusteloos en een man naast hem begon met hem kiekeboe te spelen. ‘Dat ging prima, tot een andere man plotseling blafte: ‘Hé jongen, hou je mond!’ Bizar’, zegt Sa’iyda. ‘Ten eerste was mijn zoon niet luidruchtig, ten tweede had hij mij op de schouder moeten tikken en er iets tegen míj over moeten zeggen. Tegen een kind moet je niet gaan schreeuwen.’

 

Kalm blijven

Ze vindt het belangrijk dat volwassenen eerst nadenken voordat ze uitvallen tegen een vreemd kind. ‘Je weet nooit welke gevolgen dit voor een kind heeft. Blijf gewoon rustig en praat met de volwassene die bij hem is. En heus, de meeste ouders zullen echt niet boos op je zijn als je ze vriendelijk vraagt om met hun kind te praten.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Dat je leven verandert als je kinderen krijgt, is te verwachten. Maar dat het wel eens een tikje erger kan zijn dan je dacht, bewijzen deze grappige foto's van BuzzFeed

Weemoed

More content below the advertising
ouders voor en na kinderen

 

De zaterdagavond: energieker dan ooit

ouders voor en na kinderen

 

Ooit de sterkste... nooit de sterkste

ouders voor en na kinderen

 

Lees ook:
Ouders delen geniale 'parenting hacks' op Twitter >

 

Cheers

ouders voor en na kinderen

 

Fijne kerst, maar wij slaan een jaartje over

ouders voor en na kinderen

 

Weg met de wilde haren...

ouders voor en na kinderen

 

...en dat sexy gevoel

ouders voor en na kinderen

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >