Beeld: Getty
Beeld: Getty

Lieve (30) is moeder van Jan (3) en Dries (7 maanden). Tot voor kort was ze gelukkig getrouwd en had ze een heerlijk leven, tot haar man afgelopen Kerstmis totaal onverwacht zijn koffers pakte en vertrok. Op kekmama.nl schrijft ze openhartig over alles wat ze sindsdien doormaakt. Deze week: het gemis van haar moeder tijdens de scheiding.

Toen ik moeder werd, stond mijn wereld op zijn kop. Ik droeg een enorm grote verantwoordelijkheid en kampte met een postnatale depressie die pas na één jaar werd gediagnostiseerd. Wat leuk, verliefd en een roze wolk had moeten zijn, werd voor mij overleven.

 

Moederschap: grootst mogelijke opgave

Urenlang dacht ik na over het moederschap. Wat zo makkelijk had geleken, werd de grootst mogelijke opgave. Ik begreep niet hoe andere moeders het allemaal deden. Op de terugkomdag van de zwangerschapsgym was iedereen vol lof over het moederschap, terwijl ik alleen maar wilde huilen in een hoekje. Een vraag die meerdere malen per dag door mijn hoofd spookte was: hoe kan mijn eigen moeder maar liefst vier keer hebben gekozen voor deze ellende?

 

Van papa en mama naar opa en oma

Mijn ouders hebben vier kinderen gekregen. Ik ben de oudste en was de eerste die ze een kleinkind schonk. Wat waren ze trots op kleine Jan. Wat genoten ze van hem. Ik zag ze voor mijn ogen veranderen van mijn papa en mama naar zijn opa en oma. En met het aannemen van de nieuwe rol veranderde ook de band met mijn moeder. Hij werd intenser, mede door de depressie waarmee ik worstelde. Mijn moeder probeerde mijn angst weg te nemen en paste alle vrije uurtjes op zodat ik even kon ontspannen.

 

Kanker geconstateerd

Helaas mocht het genieten voor mijn ouders samen slechts anderhalf jaar duren. Toen Jan net één was geworden, werd bij mijn moeder kanker geconstateerd. Nog geen vier maanden later moesten we haar begraven. Mijn ex en ik spraken weinig over haar dood maar haar afwezigheid was dagelijks te voelen. Na de geboorte van Dries, ongeveer tien maanden na haar overlijden, kreeg ik eindelijk het gevoel dat ik haar dood, samen met mijn gezin, een plek had gegeven.

 

Alleenstaande moeder zonder moeder

Dat het gevoel van enorm gemis er abrupt weer was nadat ik werd verlaten door mijn ex was natuurlijk even logisch als confronterend. Bij elke heftige gebeurtenis in je leven wil je je moeder hebben, maar bij liefdesverdriet in de meest extreme vorm in combinatie met het alleen moeten opvoeden van twee kleine kinderen al helemaal. Ik was een alleenstaande moeder zonder moeder. God, wat had ik graag in haar armen tegen haar warme borst aangelegen om oorverdovend te huilen. En God, wat had ik graag gewild dat ze - zoals zo vaak - had gezegd dat alles goed zou komen.

 

Oorverdovend alleen huilen

Afgelopen week zou ze jarig zijn geweest. Hoewel ik niks heb met begraafplaatsen, besloot ik toch een bosje bloemen te brengen. Bij het zien van haar naam barstte ik in tranen uit. En in plaats van in haar armen tegen haar warme borst huilde ik oorverdovend alleen op een bankje. Toen nog geen seconde later de zon doorbrak wist, voelde ik en hoorde ik het haar zeggen: alles komt goed!

BN'er-moeders op Instagram

Van het Jeugdjournaal kijken tot ontbijt op bed: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Lekker bankhangen

 

Eindelijk, languit op de bank! #jeugdjournaal #bankhangen #mijnzoon❤️ @mees_kingston

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op

 

Zou die ook eieren leggen?

 

🤔

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

De beste leraar

 

Kan best zwaar zijn, zo'n modellenleven

 

Setlife #modelforaday #SammyRose

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Alsof het niks is

 

Next level @lisaamil . #tweewaggies #alsoftniksis

Een bericht gedeeld door Tess Milne (@tessmilne_) op

 

Ontbijt op bed

 

Lees ook
Fotoserie: 8x Moederdag fails >

 

Kleine meisjes worden groot

 

So proud❤️ #vallenenopstaan #waarismijnbabygebleven #grotemeid💗

Een bericht gedeeld door Estavana Polman (@estavana) op

 

De beste selfie

 

Onze beste selfie EVER 🐻❤

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op

 

Hallo dames...

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geen slechte moeder
Beeld: Unsplash

Iedereen die kinderen heeft, vraagt zich wel eens af: ben ik wel een goede moeder? Blogger Chaunie Brusie is klaar met die twijfels. ‘Ik ben een moeder die haar best doet. En dat is genoeg.’

‘De druk die we onszelf als moeder opleggen, is enorm’, schrijft ze op Babble.
 

Hele lijst

‘Elke avond kan ik een lijstje maken van situaties waaruit blijkt dat ik geen goede moeder ben’, vertelt Chaunie. ‘Ik strijk niet, zet mijn kinderen voor de televisie in plaats van met ze te spelen en breng veel te veel tijd door op mijn telefoon. Des te meer ik stil sta bij alles waarin ik niet goed ben, des te slechter ik als moeder lijk te zijn.'
 

Lees ook:
'Schreeuw jij tegen je kind? Dan ben je heus geen slechte moeder' >

 

Teveel druk

Volgens Chaunie leggen moeders zichzelf een enorme druk op. Ze moeten een goede moeder zijn en een goed mens, omdat de maatschappij dat van ze verwacht. ‘Maar als je aan kinderen begint’, zegt ze, ‘vertelt niemand je hoe je met die druk moet omgaan. We krijgen allerlei praktische tips aangereikt, zoals speciale pyjama’s waardoor je kinderen beter zouden moeten slapen, maar op het mentale vlak staan we er alleen voor. Ons idee ‘Ik ben een slechte moeder omdat ik X, Y of Z doe’, staat snel gelijk aan ‘Ik ben een slecht persoon.’ En dat is een heel moeilijke cirkel om te doorbreken.’
 

‘We doen ons best’

Chaunie vindt dat je eerst genoeg van jezelf moet houden om je kinderen lief te kunnen hebben. En dat betekent dat je de ‘slechte-moeder-gedachten’ in de ban moet doen. ‘We zijn geen ‘slechte’ moeders als we de kinderen even snel in bed stoppen of ongeduldig worden’, zegt ze. ‘En zelfs niet, zoals mijn middelste kind waarschijnlijk nooit zal vergeten, als je hun verjaardag overslaat om zonder hen op reis te gaan naar Mexico. Wij moeders doen ons best. En dat is echt genoeg.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >