Beeld: Getty
Beeld: Getty

Lieve (30) is moeder van Jan (3) en Dries (7 maanden). Tot voor kort was ze gelukkig getrouwd en had ze een heerlijk leven, tot haar man afgelopen Kerstmis totaal onverwacht zijn koffers pakte en vertrok. Op kekmama.nl schrijft ze openhartig over alles wat ze sindsdien doormaakt. Deze week: op zoek naar een nieuwe woning.

De eerste paar weken overleef ik door adrenaline, een klein beetje hoop en vooral strijdlust. Ik zal dit varkentje wel eens even wassen en goed voor mezelf maar vooral voor de jongens zorgen. Uit het gesprek dat ik na lang zeuren eindelijk voer met mijn ex is er maar één conclusie mogelijk: hij komt nooit meer bij me terug.

 

Dampende goedmaak-sex

Hij zegt in al die jaren van ons huwelijk nooit van me te hebben gehouden en dit drie maanden voor ons huwelijk te hebben aangegeven. Maar na dampende goedmaak-sex en het ‘ja-woord’ op die sprookjesdag heb ik dat niet serieus genomen. Niet serieus genoeg blijkbaar, want vier jaar en twee prachtkinderen later zitten we in deze ellendige situatie. Als ik vraag of er een ander in het spel is ontkent hij dat en ik geloof hem.

 

Tijd om stappen te zetten

Als alles een beetje is geland, ik weer gewoon aan het werk ben en een advocaat in de arm heb genomen, soms de vermoeidheid toeslaat en ik vaak de toekomst overdenk, wordt het tijd stappen te zetten. Ik schrijf me in bij de sociale woningbouw en bekijk het aanbod. Met mijn schamele docenteninkomen behoor ik tot de laagste inkomensgroep en kan ik reageren op een select aantal huizen. Ik word er somber van, want het doet pijn te constateren dat ‘driehoog achter’ dichterbij is dan ik dacht, ook al wist ik dat ik daar waarschijnlijk terecht zou komen.

 

Niet in het huidige huis blijven wonen

Ik besluit een gesprek aan te vragen met een sociaal raadslid van de gemeente om te informeren naar urgentie. Dat is de situatie immers. Ik kan niet in het huidige huis blijven wonen en kom op straat te staan met twee kinderen. Mijn werk en de opvang van de jongens is zeventien kilometer verderop en het zal geen vetpot worden, dus die auto moet zoveel mogelijk stil blijven staan. Het lijkt mij logisch urgentie te krijgen voor woningen in die stad. Helaas moet het raadslid mij teleurstellen en met een nog grotere somberheid keer ik huiswaarts. Ik maak enkel aanspraak op urgentie als mijn huis daadwerkelijk wordt verkocht en dan alleen in mijn huidige woonplaats. En geloof me: daar wil je nog niet dood gevonden worden.

 

Van flat tot hoekwoning

In de weken die volgen reageer ik op alles met twee of meer slaapkamers: van flat tot hoekwoning, van tussenwoning tot maisonnette. Wel bekijk ik of de stad op fietsafstand is en reageer ik ook de dorpen eromheen. Elke dag check ik het nieuwe aanbod zodat ik laat zien hoe erg ik een woning nodig heb.

Als ik op een dinsdagnacht weer eens naar het plafond lig te staren, besluit ik mijn mail te checken. Ik zie een hele lange lijst met reclame, tot ik een mailtje zie van de woningmakelaar, die van de sociale woningbouw welteverstaan. Ik open het mailtje en moet het wel vijf keer lezen. Ik ben de eerste kandidaat voor een hoek(!)woning met drie slaapkamers met zeer royale tuin, zonder achterburen en een allerliefst open haardje waar ik de jongens hun schoentje al zie zetten.

Ik ben klaarwakker en in plaats van schapen tel ik nu mijn zegeningen.

meghan-markle-zwanger

De geruchten gingen al langer, maar nu heeft het paleis het ook echt bevestigd: prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle verwachten in de lente van 2019 een baby.

'De hertog en hertogin hebben alle steun die zij sinds hun huwelijk in mei mochten ontvangen van mensen over de hele wereld erg gewaardeerd en zijn verheugd om dit blijde nieuws te kunnen delen met het publiek',  staat op het Instagramaccount van Kensington Palace.

 

Lees ook
Moeders reageren massaal op 'perfecte' foto van net bevallen Kate Middleton >

 

School voor nanny's

De geruchten gingen al maanden en toen een woordvoerder van het Koningshuis zei dat Meghan niet meeging naar Fiji (waar het zikavirus heerst) wist iedereen het zeker: ze móest wel zwanger zijn. Eerder werd ook al dat Meghans moeder Doria Ragland haar zou gaan helpen met de baby. Zij werd gespot terwijl ze een school voor nanny’s bezocht in Londen.

 
 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
column-malu-chaos-geluk
Beeld: Marco Kolanus

Tegenwoordig vind ik het heerlijk om aan het werk te zijn. Maar voordat ik na mijn zwangerschap weer moest beginnen, schoten er duizenden doemscenario’s door mijn hoofd. 

Een kleine greep: 

 

 1. Zo fijn, weer aan het werk. Even en paar uur zonder poepluiers, spuugdoekjes en babykwijl.
 2. Ik kan niet wachten…
 3. Kijk zelfs uit naar het moment dat ik in alle rust naar de koffieautomaat kan lopen. Nu pas besef ik dat ik die route al die tijd heb ondergewaardeerd…
 4. En het hoogtepunt van de dag: moeten blázen om mijn koffie drinkbaar te krijgen…
 5. Heb ik voor mijn gevoel al eeuwen niet hoeven doen. (Al gaat een lauwe ochtendkop er na drie uur nachtrust evengoed in, daar niet van…)
 6. Ook lekker: dat ik in plaats van die ‘makkelijke’ broek en slobbertrui eindelijk weer iets fatsoenlijks aan kan. Voor melkvlekken hoef ik immers niet bang te zijn.
 7. Wat zei je? Geen vlekken? Ik bestel gewoon op de valreep wat nieuwe outfits!
 8. En hup, een extra laag make-up op, want dat moet ik toch niet hebben: dat collega’s na mijn eerste werkdag tegen elkaar fluisteren dat ik er ‘ietwat uitgeleefd uitzag’….
 9. Nee hoor, ik heb alles onder controle. Dat ‘werkende moeder’-zijn is helemaal mijn ding.
 10. Oppas geregeld, out-of-office uitgeknald: er kan niets meer misgaan.
 11. Al lijkt Mack het toch wel te voelen, dat ik ‘m een paar uur achterlaat: hij slaapt al dagen onrustig. En als ik even naar de keuken loop nadat ik over z’n box heb gehangen, zet-ie het gelijk op een krijsen.
 12. Alsof hij nu al last heeft van verlatingsangst…
 13. Zou dat al kunnen met vier maanden?
 14. Even Googelen.
 15. Ja dus. 
 16. Man, dat moment vergeet hij natuurlijk nooit. Dat ík, z’n moeder notabene, hem van de één op andere dag achterliet bij een vreemde.
 17. Nou ja, vreemde… Het is dan wel z’n oma, maar ik bedoel: mij ziet hij de hele dag door, haar hooguit twee keer per week.
 18. En wat nu als zij ‘m niet stil krijgt als-ie verdrietig is?
 19. Of in blinde paniek een schep te veel door z’n voeding doet en hij vervolgens de hele middag met kramp zit?
 20. Oh. En weet ze trouwens wel hoe je die draagdoek goed omknoopt? Anders slaapt-ie echt niet…
 21. Misschien moet ik wel gewoon fulltime huismoeder zijn. Heb ik van al dat gedoe geen last en kan ik Mack gewoon zélf troosten mocht dat nodig zijn. 
 22. Maar zo’n fijne baan als deze kom ik natuurlijk nooit meer tegen.
 23. En ook die rekeningen betalen zichzelf niet…
 24. Nee. Slecht idee.
 25. Weet je? Ik vraag m’n vriend of-ie Mack naar bed brengt vanavond.
 26. Duik ik in een warm bad, zet een serie op en denk even aan helemaal niets - kijk ik vast weer helemaal anders tegen de wereld aan morgen…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.