Beeld: Getty
Beeld: Getty

Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst, kopte Unicef een tijd geleden. De Canadese Colleen Geske weet waarom: Nederlandse moeders zijn namelijk óók het gelukkigst ter wereld.

Wat doen we dan dat ons zo gelukkig maakt? Nou, wijzelf niet zoveel. Het zijn vooral de mogelijkheden die het Nederlandse ‘systeem’ biedt, die ons geluk brengen. In haar nieuwste boek Stuff Dutch Moms Like deelt Colleen – die al twaalf jaar in Nederland woont – haar ervaringen op het gebied van ‘expat-ouderschap’ en legt ze uit waarom Nederlandse vrouwen het moederschap veel beter onder de knie hebben dan moeders in Amerika en Canada. Haar stellingen worden ondersteund door onderzoek en persoonlijke verhalen en anekdotes van Nederlandse, Amerikaanse en Canadese moeders.

 

1. We kunnen werk en privé combineren

In Nederland werken de meeste parttimers van Europa. Groot pluspunt, zegt Colleen, want als vrouw hoef je meestal niet te kiezen tussen werk en het moederschap. Colleen: “In Canada heb je weliswaar een jaar zwangerschapsverlof, maar je moet daarna óf fulltime aan de bak óf je wordt thuisblijfmoeder. In Amerika bestaat de mogelijkheid van parttime werken ook niet. Er is geen middenweg. Nederland is daarmee best wel een uitzondering, helemaal als je kijkt naar de mogelijkheid van ouderschapsverlof. Ik geloof er dan ook heilig in dat Nederlandse moeders gelukkiger zijn doordat ze de keuze hebben hun werk en het moederschap te combineren.”

 

2. We houden van routine

Rust, reinheid en regelmaat. Gouden combi, vindt Colleen. “Ik moet altijd lachen als de straten om zes uur ’s avonds leeg zijn omdat iedereen aan tafel zit. Maar zo’n vast schema zorgt wel voor routine en neemt een hoop stress weg. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen daardoor makkelijker in slaap vallen, terwijl Amerikaanse en Canadese ouders daar meer moeite mee hebben. En zeg nou zelf: een goeie pot slaap zorgt ervoor dat je beter in je vel zit.”

 

3. We doen het samen

Ook steeds meer vaders werken parttime en zijn meer betrokken bij de opvoeding. Colleen: “Hoef ik weinig aan toe te voegen: als moeder word je vanzelf blijer als je partner geen zestig uur per week werkt.”

 

4. We laten los

Natuurlijk willen we onze bloedjes beschermen, maar in Amerika en Canada slaan ze daar wel een beetje in door. Helikopterouders, noemt Colleen ze. “Ouders verliezen hun kind geen moment uit het oog. Neem nou de speeltuin: moeders hangen zo ongeveer samen met hun kind in het klimrek. In Nederland zie je geen enkele ouder die zich door een te krap speelhuisje wurmt en kinderen kunnen gewoon op straat spelen zonder dat je er steeds bij hoeft te zijn. Zij blij en jij ook, want je hoeft je niet steeds zorgen te maken en houdt meer tijd voor jezelf over. En dan worden je kinderen er ook nog eens lekker zelfstandig door.”

 

5. We zijn relaxt

We worden soms knettergek als we onze kinderen voor de zoveelste keer naar zwemles moeten rijden, maar geloof Colleen: dat is nog niets. “Neem nou Amerika: daar heb je heuse taxi-moms. Kinderen daar hebben zóveel naschoolse activiteiten – van hockey en tennis tot aan Chinese les – dat ouders hele avonden in de auto doorbrengen. En dat iedere dag van de week. Ik merk dat kinderen hier veel meer kind mogen zijn. Eén naschoolse activiteit is genoeg en een middag voetballen op straat is ook prima. Dat zorgt er zeker voor dat je wat relaxter door het leven gaat.”

 


Beeld: Rudi Wells

Colleen Geske kwam in 2004 naar Nederland en startte haar eigen blog Stuff Dutch People Like. Inmiddels heeft ze meer dan 430.000 volgers op Facebook en is ze vier boeken verder.

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >