Beeld: Getty
Beeld: Getty

Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst, kopte Unicef een tijd geleden. De Canadese Colleen Geske weet waarom: Nederlandse moeders zijn namelijk óók het gelukkigst ter wereld.

Wat doen we dan dat ons zo gelukkig maakt? Nou, wijzelf niet zoveel. Het zijn vooral de mogelijkheden die het Nederlandse ‘systeem’ biedt, die ons geluk brengen. In haar nieuwste boek Stuff Dutch Moms Like deelt Colleen – die al twaalf jaar in Nederland woont – haar ervaringen op het gebied van ‘expat-ouderschap’ en legt ze uit waarom Nederlandse vrouwen het moederschap veel beter onder de knie hebben dan moeders in Amerika en Canada. Haar stellingen worden ondersteund door onderzoek en persoonlijke verhalen en anekdotes van Nederlandse, Amerikaanse en Canadese moeders.

 

1. We kunnen werk en privé combineren

In Nederland werken de meeste parttimers van Europa. Groot pluspunt, zegt Colleen, want als vrouw hoef je meestal niet te kiezen tussen werk en het moederschap. Colleen: “In Canada heb je weliswaar een jaar zwangerschapsverlof, maar je moet daarna óf fulltime aan de bak óf je wordt thuisblijfmoeder. In Amerika bestaat de mogelijkheid van parttime werken ook niet. Er is geen middenweg. Nederland is daarmee best wel een uitzondering, helemaal als je kijkt naar de mogelijkheid van ouderschapsverlof. Ik geloof er dan ook heilig in dat Nederlandse moeders gelukkiger zijn doordat ze de keuze hebben hun werk en het moederschap te combineren.”

 

2. We houden van routine

Rust, reinheid en regelmaat. Gouden combi, vindt Colleen. “Ik moet altijd lachen als de straten om zes uur ’s avonds leeg zijn omdat iedereen aan tafel zit. Maar zo’n vast schema zorgt wel voor routine en neemt een hoop stress weg. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen daardoor makkelijker in slaap vallen, terwijl Amerikaanse en Canadese ouders daar meer moeite mee hebben. En zeg nou zelf: een goeie pot slaap zorgt ervoor dat je beter in je vel zit.”

 

3. We doen het samen

Ook steeds meer vaders werken parttime en zijn meer betrokken bij de opvoeding. Colleen: “Hoef ik weinig aan toe te voegen: als moeder word je vanzelf blijer als je partner geen zestig uur per week werkt.”

 

4. We laten los

Natuurlijk willen we onze bloedjes beschermen, maar in Amerika en Canada slaan ze daar wel een beetje in door. Helikopterouders, noemt Colleen ze. “Ouders verliezen hun kind geen moment uit het oog. Neem nou de speeltuin: moeders hangen zo ongeveer samen met hun kind in het klimrek. In Nederland zie je geen enkele ouder die zich door een te krap speelhuisje wurmt en kinderen kunnen gewoon op straat spelen zonder dat je er steeds bij hoeft te zijn. Zij blij en jij ook, want je hoeft je niet steeds zorgen te maken en houdt meer tijd voor jezelf over. En dan worden je kinderen er ook nog eens lekker zelfstandig door.”

 

5. We zijn relaxt

We worden soms knettergek als we onze kinderen voor de zoveelste keer naar zwemles moeten rijden, maar geloof Colleen: dat is nog niets. “Neem nou Amerika: daar heb je heuse taxi-moms. Kinderen daar hebben zóveel naschoolse activiteiten – van hockey en tennis tot aan Chinese les – dat ouders hele avonden in de auto doorbrengen. En dat iedere dag van de week. Ik merk dat kinderen hier veel meer kind mogen zijn. Eén naschoolse activiteit is genoeg en een middag voetballen op straat is ook prima. Dat zorgt er zeker voor dat je wat relaxter door het leven gaat.”

 


Beeld: Rudi Wells

Colleen Geske kwam in 2004 naar Nederland en startte haar eigen blog Stuff Dutch People Like. Inmiddels heeft ze meer dan 430.000 volgers op Facebook en is ze vier boeken verder.

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >


Kim Pieters

Kim Pieters (39), actrice en moeder van Jacob (7) en Ebe (4) vond de babytijd van haar jongens pittig. “Nu ze groter worden en we hele gesprekken voeren, vind ik moeder zijn leuker.”

Ze deed een tijdje wat rustiger aan na haar hoofdrol in de serie Julia's Tango en het tv-programma Wie is de Mol?. Kreeg twee zonen en speelde in in kleine theaterproducties. Drie jaar geleden had ze een rol in Meiden van de Herengracht en onlangs in Zomer in Zeeland. Nu staat ze op de planken in de reizende theatervoorstelling Guilty pleasures - onderdeel van de Powervrouwen-reeks van Bos Theaterproducties. “Een lekkere lichte avond met veel meezingliedjes,” zegt Kim, “vol herkenbare situaties. Over schoolpleinmoeders en vriendinnen op een paaldanscursus. Na afloop van de voorstelling bouwen we een feestje in de foyer, waar we nog even doorgaan.” Guilty pleasures zijn er namelijk om gevierd te worden, vindt ze.

“Waarom zou je je schamen voor wat je leuk vindt? Ik hou er wel van, een tacky randje. Dansen op de Backstreet Boys, Rick Astley en John Denver.” Ze schaamt zich hoe dan ook niet snel. “Ook niet nu ik opeens moet zingen op het podium. Schijt, denk ik dan. Ik ben niet de beste zangeres, maar ik vind het gewoon leuk om te doen.”
 

Schuldgevoel

Deze generatie worstelt met schuldgevoel, vindt Kim. In Guilty pleasures zit een diepere laag over de verplichtingen die schudgevoelens met zich meebrengen. “We zijn zó bezig met wat anderen van ons denken. Dat draagt niet bij aan een positief zelfbeeld. Jammer vind ik dat. Nu ik ouder word, maak ik me gelukkig minder druk om wat de buitenwereld denkt en vertoon ik minder sociaal wenselijk gedrag.

Ik heb een vriendin die elke keer als we elkaar zagen cadeautjes meenam voor mijn kinderen. Superlief, maar daardoor kreeg ik het gevoel dat ik dat terug moest doen. Voor mijn gevoel schiep het een verplichting, terwijl het voor mij helemaal niet draait om materie. Ik ben liever attent met aandacht. Ik waardeer het enorm als ik díe terugkrijg van vriendinnen. Een belletje om te vragen hoe een auditie ging, bijvoorbeeld. Ik heb ook een vriendin die structureel elke verjaardag vergeet, maar wel altijd voor me klaarstaat. Dáár gaat het voor mij om.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: schuldgevoel >

 

Cadeautjes

Al die gedragscodes en verplichtingen; ik durf me er nu steeds meer tegen uit te spreken. Soms best eng om te doen, maar ik merk dat anderen dat waarderen. Op het schoolplein van de kinderen had ik het onlangs met een paar moeders over cadeautjes voor een kinderverjaardag. Vroeger kreeg ik gewoon vijf gulden van mijn ouders, en daar moest ik het dan voor regelen.

Als je nu kijkt naar de bedragen... Ik vind vijftien euro voor een partijtje best veel; als we allemaal een tientje inleggen, kopen we met z’n tienen één mooi voetbalpak en is dat kind dolgelukkig. Toen Jacob drie jaar geleden net op school zat, ging ik daar nog wel in mee. Dacht: o, dat hoort dus blijkbaar zo. Net als die klassenapps die maar doorgaan. Nu zet ik die gewoon op stil. Ik laat me niet meer gek maken. Al scheelt het dat ik niet zoveel op het schoolplein sta, omdat mijn vriend Peter de jongens meestal wegbrengt, op weg naar zijn werk.”
 

Betrokkenheid

Natuurlijk draagt Kim wel haar steentje bij als hulpmoeder: “Luizenpluizen bijvoorbeeld. Of de klas versieren met sinterklaas en vlak voor de vakantie speelgoed schoonmaken. Als ik drie keer per jaar iets doe op school, vind ik dat echt zat. Ik vind het prima om te helpen, maar doe het vooral uit gevoel van betrokkenheid met mijn kinderen.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 10-2018.

 

 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Nina Pierson zwanger van tweede kind

Nog meer prachtig babynieuws: Nina Pierson is opnieuw moeder geworden van een dochter.

Nina beviel twee weken geleden al van haar dochter, maar maakte het nieuws nu pas bekend op haar Instagrampagina. Het meisje heeft de naam Bodi Jane Moon gekregen.

 

Verliefd

"We zijn tot over onze oren verliefd! Ze is thuis in bad geboren en het was weer zo’n intense, mooie en spirituele ervaring", schrijft Nina op Instagram. Ook laat ze weten tot eind oktober offline te blijven. "Maar wilde dit mooiste nieuws wel alvast even met jullie delen."

 

 

Leukste nieuws

Nina maakte in april bekend opnieuw zwanger te zijn. Het leukste nieuws van de wereld, schreef ze toen op Instagram.

 

'Ze is goed zoals ze is'

Eerder vertelde Nina in Kek Mama openhartig over haar bedrijf SLA, gezond eten, dochter Ella en bewust opvoeden: 'Ik was een helse puber, was veel bezig met jongens; ik had mijn eerste vriendje op mijn dertiende, werd twee keer van het gymnasium gestuurd en bleef twee keer zitten. Toch lieten mijn ouders me vrij en veroordeelden ze me nooit. Ik hoop dat ik in dat opzicht net zo’n ouder kan zijn voor Ella. Dat ze weet dat ze goed is zoals ze is.'


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >