Beeld: Getty
Beeld: Getty

Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst, kopte Unicef een tijd geleden. De Canadese Colleen Geske weet waarom: Nederlandse moeders zijn namelijk óók het gelukkigst ter wereld.

Wat doen we dan dat ons zo gelukkig maakt? Nou, wijzelf niet zoveel. Het zijn vooral de mogelijkheden die het Nederlandse ‘systeem’ biedt, die ons geluk brengen. In haar nieuwste boek Stuff Dutch Moms Like deelt Colleen – die al twaalf jaar in Nederland woont – haar ervaringen op het gebied van ‘expat-ouderschap’ en legt ze uit waarom Nederlandse vrouwen het moederschap veel beter onder de knie hebben dan moeders in Amerika en Canada. Haar stellingen worden ondersteund door onderzoek en persoonlijke verhalen en anekdotes van Nederlandse, Amerikaanse en Canadese moeders.

 

1. We kunnen werk en privé combineren

In Nederland werken de meeste parttimers van Europa. Groot pluspunt, zegt Colleen, want als vrouw hoef je meestal niet te kiezen tussen werk en het moederschap. Colleen: “In Canada heb je weliswaar een jaar zwangerschapsverlof, maar je moet daarna óf fulltime aan de bak óf je wordt thuisblijfmoeder. In Amerika bestaat de mogelijkheid van parttime werken ook niet. Er is geen middenweg. Nederland is daarmee best wel een uitzondering, helemaal als je kijkt naar de mogelijkheid van ouderschapsverlof. Ik geloof er dan ook heilig in dat Nederlandse moeders gelukkiger zijn doordat ze de keuze hebben hun werk en het moederschap te combineren.”

 

2. We houden van routine

Rust, reinheid en regelmaat. Gouden combi, vindt Colleen. “Ik moet altijd lachen als de straten om zes uur ’s avonds leeg zijn omdat iedereen aan tafel zit. Maar zo’n vast schema zorgt wel voor routine en neemt een hoop stress weg. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen daardoor makkelijker in slaap vallen, terwijl Amerikaanse en Canadese ouders daar meer moeite mee hebben. En zeg nou zelf: een goeie pot slaap zorgt ervoor dat je beter in je vel zit.”

 

3. We doen het samen

Ook steeds meer vaders werken parttime en zijn meer betrokken bij de opvoeding. Colleen: “Hoef ik weinig aan toe te voegen: als moeder word je vanzelf blijer als je partner geen zestig uur per week werkt.”

 

4. We laten los

Natuurlijk willen we onze bloedjes beschermen, maar in Amerika en Canada slaan ze daar wel een beetje in door. Helikopterouders, noemt Colleen ze. “Ouders verliezen hun kind geen moment uit het oog. Neem nou de speeltuin: moeders hangen zo ongeveer samen met hun kind in het klimrek. In Nederland zie je geen enkele ouder die zich door een te krap speelhuisje wurmt en kinderen kunnen gewoon op straat spelen zonder dat je er steeds bij hoeft te zijn. Zij blij en jij ook, want je hoeft je niet steeds zorgen te maken en houdt meer tijd voor jezelf over. En dan worden je kinderen er ook nog eens lekker zelfstandig door.”

 

5. We zijn relaxt

We worden soms knettergek als we onze kinderen voor de zoveelste keer naar zwemles moeten rijden, maar geloof Colleen: dat is nog niets. “Neem nou Amerika: daar heb je heuse taxi-moms. Kinderen daar hebben zóveel naschoolse activiteiten – van hockey en tennis tot aan Chinese les – dat ouders hele avonden in de auto doorbrengen. En dat iedere dag van de week. Ik merk dat kinderen hier veel meer kind mogen zijn. Eén naschoolse activiteit is genoeg en een middag voetballen op straat is ook prima. Dat zorgt er zeker voor dat je wat relaxter door het leven gaat.”

 


Beeld: Rudi Wells

Colleen Geske kwam in 2004 naar Nederland en startte haar eigen blog Stuff Dutch People Like. Inmiddels heeft ze meer dan 430.000 volgers op Facebook en is ze vier boeken verder.

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >

BN'er-moeders op Instagram

Van groupies, een onesie tot Valentijnsdag met voetbal: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Goeiemorgen...


 

Lief


 

Prachtige foto


 

Samen de wereld ontdekken


 

Jubileum


 

Op standje lam dan maar...


 

Maandag onesiedag


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

oude-versleten-bank-koesteren

Lauren Eberspacher belooft haar partner dat ze ooit die mooie witte bank uit de woonmagazines zullen kopen. Maar zolang er nog kinderen door het huis springen, kunnen ze hier alleen van dromen.

Op Facebook schrijft ze een ode aan de witte bank (én aan haar oude, versleten exemplaar).

 

Sapvlekken

'Lieve man', zo begint Lauren haar bericht. 'Je weet wel, die witte bank uit dat woonmagazine, ooit gaan we hiervoor sparen en kopen we er een. En hij zal schoon zijn. Niet vies van de sapvlekken, appelschillen en melk. Oh, en wanneer er mensen op bezoek komen, hoeven we niet al het speelgoed eraf te gooien: geen barbiearmpjes die in onze rug porren. We gaan gewoon met z'n allen zitten en genieten van het comfort van onze witte bank.'

 

Lees ook
Moet je zien: man stuurt z'n vrouw 'uitdagende' foto's terwijl hij schoonmaakt >

 

'Prachtige stof'

De moeder vervolgt: 'Op een dag voelen we aan de prachtige stof waar we jarenlang van hebben gedroomd en voor hebben gespaard. En dan zullen we de vlekken missen, want geen vlekken betekent dat onze kinderen niet zo klein meer zijn. De armleuningen zijn stevig en de kussens lekker donzig. Ik weet zeker dat het zo comfortabel zal zijn als we dachten, maar toch zullen we terugdenken aan de momenten dat onze kinderen van onze bank afsprongen, deden alsof ze superhelden waren of 'op avontuur' gingen. Ik denk dat we op die dag onze versleten bank missen.'

 

'De mooiste jaren van ons leven'

Daarom wil Laura haar oude bank koesteren, nu het nog kan. 'Laten we de vlekken blijven schrobben en de dekens blijven gebruiken. Laten we blijven knuffelen met onze kinderen en kijken hoe ze op avontuur gaan in onze woonkamer. Omdat de jaren die we met deze versleten bank hebben, ongetwijfeld de meest kostbare, vermoeiende en mooiste jaren van ons leven zullen zijn.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >