Regelmatig in tijdnood? Doe je voordeel met deze 5 tips

19.05.2023 16:33

Ergens op tijd komen met kinderen is een spaarzaam goed. Wil jij in alle rust en goed voorbereid naar verjaardagen, op tijd bij die ene afspraak zijn of een gezonde maaltijd op tafel zetten? Iets wat – op zijn zachtst gezegd – nogal een uitdaging kan zijn. Wat helpt is (vooruit) plannen. Vijf tips.

1. Vooruit koken

Kom je vaak in de knoei met alles dat je nog moet rondom etenstijd? Of heb je eigenlijk geen tijd om een gezonde maaltijd te koken? Kook dan de avond ervoor of in het weekend eens een paar extra porties en vries wat je over hebt in. Op het moment dat jij of je partner er niet is of jullie écht even geen tijd hebben om te koken, zet je alsnog zo een voedzame op tafel.

2. Cadeautjes kopen

Krijg je een uitnodiging voor een verjaardag(sfeestje)? Haal dan diezelfde dag een cadeautje. Dan ligt het misschien al een paar weken in de kast klaar, maar dat is beter dan het op het laatste moment moeten regelen of het vergeten. Je kunt ook een cadeaukast creëren. Als je bijvoorbeeld in de uitverkoop iets leuks tegenkomt, neem je het mee en bewaar je het in de kast tot de volgende verjaardag. Handig voor een onverwachte of last minute uitnodiging.

3. Gekleurde planning

Maak je een planning waarop staat wat iedereen moet doen? Gebruik dan verschillende kleuren om aan te geven wat precies bij wie hoort. En geef ieder kind een eigen kleur zodat ze zelf zien wat ze nog moeten doen.

4. Betrek je kind

Weinig is zo frustrerend als ‘van niets weten’, ook voor kinderen. Betrek daarom je kind(eren) in het maken van de dagelijkse planning. Het hangt wel van de leeftijd van je kindje af waarover hij of zij kan meedenken. Laat je kindje van twee bijvoorbeeld meedenken over dingen die de dag zelf moet gebeuren, zoals aankleden en het avondeten. Een kind van 5 jaar of ouder denkt gemakkelijk mee over wat er in een week allemaal moet gebeuren. Door ze mee te nemen in de planning is je kindje op de hoogte van wat er moet gebeuren en is de kans groot dat het daarom minder tijd kost.

5. Laat het los

Juist wanneer jij haast hebt, liggen je kinderen op de grond omdat je de verkeerde kleur broek hebt gepakt of pindakaas op de boterham smeerde in plaats van appelstroop. Met als gevolg dat je te laat komt voor een afspraak of er eentje moet afzeggen. Ons advies? Omarm af en toe ook de chaos en vecht er niet tegen. Realiseer je dat niet alles in het leven goed te plannen is. Of zoals Elsa zegt: Let it go, let it go!

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.