Kerst is heerlijk. Een rustpunt om even met de familie bij elkaar te komen en lekker de dag door te brengen en te eten en te drinken. Puur genieten. Toch? Nou, niet voor deze tien vrouwen, hoor.

 1. Met hun handen
  Kim (29): “Als mijn schoonzus nog één keer een opmerking maakt over het eetgedrag van mijn kinderen, garandeer ik geen vredig kerstfeest. Ja, ze eten met hun handen. Dus?”
   

 2. Wat de boer niet kent...
  Marie (35): “Een hele avond met mijn zwager vind ik een immense opgave. Altijd diezelfde afgezaagde grappen en dat hij de helft van het eten laat liggen omdat hij het niet kent dus niet vertrouwt, irriteert me ook mateloos. Man, probeer eens iets nieuws, denk ik dan. Je zult het heus wel overleven.”
   

 3. Heel gezellig, maar niet heus
  José (32): “Mijn schoonmoeder doet met kerst niks anders dan om de tien seconden roepen: ‘Gezellig. Ja, echt gezellig.’ Als iemand dat zo vaak zegt weet je één ding zeker: gezellig is het niet.”
   

 4. Help, mijn kind vliegt in de fik
  Nicole (30): “Ze bestaan nog: mensen met echte kaarsen in de boom. Mijn oma bijvoorbeeld en aangezien we daar volgens traditie elk jaar kerst vieren, betekent eerste kerstdag voor mij zoveel als: voortdurend alert zijn, geen druppel alcohol en voorkomen dat mijn tweeling van zes in een straal van drie meter rondom de boom komt. Aan het eind van de avond ben ik kapot en heb ik geen hap gegeten."
   

 5. De leukste thuis
  Annemieke (27): "Mijn broer en zus kunnen niet met elkaar overweg en mijn vader en mijn broer ook niet echt, en mijn moeder ergert zich zo aan mijn schoonzus - de vrouw van mijn broer - dat ze de hele tijd van die blikken mijn kant op werpt om duidelijk te maken hoe erg het volgens haar allemaal is. Ik weet niet wat ik ermee moet en verval automatisch in mijn rol van het jongste, naïeve kind waarbij ik doe alsof ik het allemaal niet merk en heel overdreven lollig ga zitten doen, waar mijn man zich dan weer kapot aan ergert. Elke jaar weer vraag ik me af waarom we het onszelf aandoen om bij elkaar te komen met kerst."
   

 6. Op twintig plaatsen tegelijk
  Louisa (45): "Ik heb een zoon uit mijn eerste huwelijk, mijn man twee dochters uit het zijne. Mijn ouders zijn gescheiden en vieren allebei kerst met hun nieuwe partners waarbij ze het heel belangrijk vinden dat mijn zus en ik erbij zijn met onze gezinnen. De vader van mijn man is overleden en omdat hij enig kind is voelt hij zich geroepen beide kerstdagen zijn moeder onderdak te bieden maar ik ga haar natuurlijk niet meeslepen naar mijn familie. Kerst is voor mij, kortom, agendamanagement waar je niet goed van wordt."
   

 7. Opstandige man
  Shirley (33): "Mijn man wil helemaal niks met kerst en heeft aangekondigd gewoon thuis te blijven. Dat zegt hij elk jaar en hij heeft het nog nooit gedaan, maar altijd weer die hakken in het zand en dat ik hem dan moet gaan overhalen, daar word ik doodmoe van."
   

 8. Appen vanaf september
  Natascha (29): "Wie maakt het voorgerecht? Wie het hoofdgerecht? En zal ik dit recept doen, of dit, of dit, of heel iets anders? En wil degene die de wijn meeneemt er wel even rekening mee houden dat het precies deze Malbec uit 2008 moet zijn want anders is mijn hele gerecht verpest, ja. Ziehier: de familiegroepsapp, traditioneel opgericht door mijn moeder op 1 september (geen grapje, echt), die ik consequent op stil zet anders word ik gek."
   

 9. Iedereen dronken naar huis
  Rebecca (28): "Op een of andere manier ben ik terechtgekomen in de traditie dat we met de hele familie, inclusief mijn oma van 91, op kerstavond bij mij thuis eten. Ik doe alles, mijn man schenkt alleen de wijn in, niemand biedt ooit aan om te helpen en aan het eind van de avond gaat iedereen, inclusief oma, dronken naar huis en valt mijn man op de bank in slaap. Vervolgens sta ik in mijn eentje op te ruimen tot half drie 's nachts, waarna ik exact vier uur kan slapen tot mijn zoon van 2 wakker wordt. Vorig jaar stelde ik voor om met z'n allen uit eten te gaan, maar toen viel iedereen boos over mij heen."
   

 10. Stilzitten
  Antoinette (33): "Mijn drie zoons zijn gewoon niet goed in aan tafel zitten en stil zijn. Niet langer dan twintig minuten althans. Ik zie de misprijzende blikken van mijn schoonmoeder alweer voor me als ik ze toestemming geef om van tafel te gaan als het voorgerecht pas net achter de kiezen is, en ik vind het echt stom van mezelf dat ik me haar zuinige 'kwestie van opvoeden'-gezicht toch altijd weer persoonlijk aantrek."
   

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van het Jeugdjournaal kijken tot ontbijt op bed: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Lekker bankhangen

 

Eindelijk, languit op de bank! #jeugdjournaal #bankhangen #mijnzoon❤️ @mees_kingston

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op

 

Zou die ook eieren leggen?

 

🤔

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

De beste leraar

 

Kan best zwaar zijn, zo'n modellenleven

 

Setlife #modelforaday #SammyRose

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Alsof het niks is

 

Next level @lisaamil . #tweewaggies #alsoftniksis

Een bericht gedeeld door Tess Milne (@tessmilne_) op

 

Ontbijt op bed

 

Lees ook
Fotoserie: 8x Moederdag fails >

 

Kleine meisjes worden groot

 

So proud❤️ #vallenenopstaan #waarismijnbabygebleven #grotemeid💗

Een bericht gedeeld door Estavana Polman (@estavana) op

 

De beste selfie

 

Onze beste selfie EVER 🐻❤

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op

 

Hallo dames...

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geen slechte moeder
Beeld: Unsplash

Iedereen die kinderen heeft, vraagt zich wel eens af: ben ik wel een goede moeder? Blogger Chaunie Brusie is klaar met die twijfels. ‘Ik ben een moeder die haar best doet. En dat is genoeg.’

‘De druk die we onszelf als moeder opleggen, is enorm’, schrijft ze op Babble.
 

Hele lijst

‘Elke avond kan ik een lijstje maken van situaties waaruit blijkt dat ik geen goede moeder ben’, vertelt Chaunie. ‘Ik strijk niet, zet mijn kinderen voor de televisie in plaats van met ze te spelen en breng veel te veel tijd door op mijn telefoon. Des te meer ik stil sta bij alles waarin ik niet goed ben, des te slechter ik als moeder lijk te zijn.'
 

Lees ook:
'Schreeuw jij tegen je kind? Dan ben je heus geen slechte moeder' >

 

Teveel druk

Volgens Chaunie leggen moeders zichzelf een enorme druk op. Ze moeten een goede moeder zijn en een goed mens, omdat de maatschappij dat van ze verwacht. ‘Maar als je aan kinderen begint’, zegt ze, ‘vertelt niemand je hoe je met die druk moet omgaan. We krijgen allerlei praktische tips aangereikt, zoals speciale pyjama’s waardoor je kinderen beter zouden moeten slapen, maar op het mentale vlak staan we er alleen voor. Ons idee ‘Ik ben een slechte moeder omdat ik X, Y of Z doe’, staat snel gelijk aan ‘Ik ben een slecht persoon.’ En dat is een heel moeilijke cirkel om te doorbreken.’
 

‘We doen ons best’

Chaunie vindt dat je eerst genoeg van jezelf moet houden om je kinderen lief te kunnen hebben. En dat betekent dat je de ‘slechte-moeder-gedachten’ in de ban moet doen. ‘We zijn geen ‘slechte’ moeders als we de kinderen even snel in bed stoppen of ongeduldig worden’, zegt ze. ‘En zelfs niet, zoals mijn middelste kind waarschijnlijk nooit zal vergeten, als je hun verjaardag overslaat om zonder hen op reis te gaan naar Mexico. Wij moeders doen ons best. En dat is echt genoeg.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >