Wat ouders in Singapore, Brazilië en Maleisië anders doen (en wat wij daarvan kunnen leren)

ouders samen eten Beeld: Pexels
Marloes Graat
Marloes Graat
Leestijd: 4 minuten

Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.

Lees verder onder de advertentie

Ouderschap is prachtig – maar ook pittig, vermoeiend en soms ronduit overweldigend. En of je nu in Nederland, Mozambique of Singapore woont: we zitten als ouders allemaal in hetzelfde schuitje. Overal ter wereld worstelen ouders met dezelfde vragen en twijfels. Waarom zouden we het dan alleen moeten doen?

Lees verder onder de advertentie

Door opvoedervaringen te delen en te leren van andere culturen, kunnen we elkaar versterken. Dit zijn vier waardevolle opvoedlessen van over de hele wereld die helpen om met meer vertrouwen én verbinding op te voeden.

Mozambique – Start je eigen village

Je kent vast het gezegd: it takes a village to raise a child. In Mozambique hebben ze echt begrepen wat dit betekent. Hie is opvoeden geen individuele missie, maar een taak van de hele gemeenschap. Het woord ‘moeder’ wordt daar net zo goed gebruikt voor een buurvrouw of tante als voor een biologische ouder.

Lees verder onder de advertentie

Zorgen voor elkaar gaat door generaties heen. Of je nu oma, moeder, tante of nichtje bent. Kinderen groeien op met het idee dat ze erbij horen én dat ze ooit iets terug zullen doen. Deze aanpak leert ons: wil je een ‘village’ om je kind heen? Dan moet je het actief planten en verzorgen. Begin met je deuren open te zetten voor anderen, maaltijden te delen en kleine gebaren van zorg in je eigen buurt.

Brazilië – Breid de gastenlijst uit

Waarom vragen we bij een huwelijk om hulp, maar proberen we het ouderschap alleen te doen? In Brazilië betrekken moeders al vanaf de geboorte een heel netwerk bij de opvoeding. Je hoeft geen mensen bij je bevalling uit te nodigen, maar denk wel na over mensen die je door dik en dun steunen. En je dus kunnen helpen in de kraamtijd. Plan koffiedates, vraag hulp voor een maaltijd of nodig familie uit om hun ervaringen en lessen te delen. Ouderschap wordt lichter als je de last verdeelt.

Lees verder onder de advertentie

Maleisië – Trek in bij je vrienden

Bij de Iban-stam in Maleisië leven meerdere gezinnen samen in longhouses. Ook in een modern jasje – zoals samenwonen in dezelfde straat of buurt – werkt dit principe: gedeeld ouderschap geeft rust en verbondenheid. De les die we hier uit kunnen leren is: bouw bewust aan relaties met andere ouders waarbij je steun vindt en help elkaar verder.

Lees verder onder de advertentie

Singapore – Maak van oma een nanny

In Singapore spelen grootouders een centrale rol in de opvoeding. Ze halen kleinkinderen op, helpen met huiswerk en dragen waarden over. Ook al verschillen jullie van mening over opvoeding, dat hoeft samenwerking niet in de weg te staan. Wat kun je hier van leren? Vind het gemeenschappelijke met je ouders waar je het wel over eens bent met elkaar (bijvoorbeeld buitenspelen is goed voor kinderen) en laat los waar het kan (bijvoorbeeld elke dag snoepen is ongezond).

Lees verder onder de advertentie

It takes a village…

Een dorp om je heen bouwen – of dat nou met familie is, vriendinnen of die aardige buurvrouw – lost heus niet al je opvoedstress op. Maar het scheelt wel een hoop. Je voelt je minder alleen, je hoofd krijgt meer rust en er komt weer ruimte voor plezier in huis.

Daar hoort ook wel bij: af en toe de touwtjes uit handen durven geven. Als we stoppen met alles zelf willen fiksen en anderen durven binnenlaten, wordt het leven niet alleen makkelijker. Het wordt ook een stuk leuker. Voor je kids. En voor jou.

Een gelukkig gezin willen we allemaal. Volgens deze expert is dit aspect daarvoor essentieel.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken