Soms voelt opvoeden een beetje als koorddansen: je wilt je kinderen leren wat goed en fout is, maar je wilt ook niet de strenge politieagent in huis zijn. Bijna iedere ouder probeert straffen te vermijden. Het voelt simpelweg niet fijn. En toch… niemand komt er helemaal onderuit.
Lees verder onder de advertentie
Gelukkig zijn er steeds meer inzichten over wanneer straffen juist averechts werkt. TikTok‑maker en auteur Jon Fogel gooit er met een knipoog een paar verrassende tips tegenaan, en die zetten je als ouder meteen aan het denken.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer werkt straffen averechts?
1. Straffen als ze hulp zoeken? Niet doen!
De eerste twee voorbeelden zijn misschien bekend, maar toch het benoemen waard: straf je kind niet als het naar je toekomt voor hulp, zelfs niet als het iets verkeerd heeft gedaan of een regel heeft overtreden. En straf niet met de bedoeling om zelfmotivatie aan te leren.
Gratis MOSZ leren tas
Abonneer voordelig en krijg een gratis MOSZ tas t.w.v. €119,95
Aangeboden door:
“Wanneer je je kind straft (omdat het naar je toe komt met een probleem), leer je het dat het niet bij jou terecht kan voor hulp”, zegt Fogel hierover. “En dat zijn de kinderen die op hun zestiende op een feestje dronken zijn en je niet willen bellen om hulp.” En dat wil je als ouder echt voorkomen.
Lees verder onder de advertentie
2. Straffen maakt klusjes nóg stommer
Maar ook als je je kind bijvoorbeeld straft omdat het zijn klusjes niet doet, koppel je die straf aan de taak zelf. “Omdat je het daarmee over jezelf laat gaan”, licht Fogel toe. “En zodra jij er niet meer bent om het af te dwingen, hebben ze simpelweg geen zin meer om het te doen.”
3. Sibling vs. sibling
Het derde punt is minder voor de hand liggend: straf je kind niet als het iets gemeens doet tegen een broer of zus.
“Het voelt totaal tegenstrijdig”, geeft Fogel toe. “Maar wat we weten is dat wanneer je je kind straft voor iets wat het bij een broer of zus heeft gedaan, het kind jou of zichzelf niet de schuld geeft van die straf: ze geven hun broer of zus de schuld. De meeste ouders willen dat hun kinderen opgroeien als vrienden, met een goede band, en als je je kinderen straft om dingen die tussen hen gebeuren, maak je dat juist veel moeilijker.”
Lees verder onder de advertentie
Zo pak je het wél slim aan
Hoe dan wel? Dat ligt helemaal aan het moment, je kinderen en hoe jij er zelf in staat. Soms is het slim om ze even uit elkaar te halen tot de gemoederen bedaard zijn. Soms helpt het juist om er even tussen te springen en ze te laten zien hoe je elkaar beter begrijpt. En heel vaak is het juist beter om ze hun eigen ruzie te laten oplossen.
Je kunt er ook al vóórdat het misgaat iets aan doen: laat zelf zien hoe je conflicten oplost met je partner, vrienden of je eigen broers en zussen. En zie je ze ineens iets positiefs doen? Zeg het hardop! Dat werkt vaak beter dan welke straf ook.
Adem in, adem uit
Niemand komt ter wereld met een handleiding voor ouderschap, en geen enkele ouder weet meteen hoe je dit soort dingen moet aanpakken. Maar het begint allemaal met bewustwording. Dus merk je dat je in een van deze situaties zit? Pauzeer even, haal diep adem en probeer verder te gaan met zoveel mogelijk rust, empathie en begrip.
Lees verder onder de advertentie
Gretchen Rubin, bekend van het boek The Happiness Project en haar populaire podcast, deelt op CNBC haar beste opvoedlessen voor gelukkige kinderen. Nu haar dochters het huis uit zijn, blikt ze terug op wat écht werkte tijdens het moederschap. Je leest het hier.
Het jongste kind van de familie Blom, bekend van Een Huis Vol, moest onlangs naar het ziekenhuis. Zes weken lang had Juda last van zijn neus en het gezin had sterk het gevoel dat er iets goed mis was. Ook de geur die het neusprobleem veroorzaakte was niet meer te vermijden. Uiteindelijk werd duidelijk wat er […]
Huisdieren, ze zijn onderdeel van je gezin. Vaak zelfs eerder deel van jullie gezin dan je kinderen. Je houdt zielsveel van ze, maar soms drijven ze je zo tot waanzin dat je ze eigenlijk gewoon per direct bij het asiel wilt afzetten. Deze week Erna en de hond Zoran.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (11), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Je kent ze wel: die moeders die op Instagram ontspannen aan het zwembad liggen met een boekje en een cocktail, terwijl hun kinderen rustig zandtaartjes bakken.