Experts waarschuwen: ‘Deze veelvoorkomende opvoedstijl kan negatief effect hebben op zelfvertrouwen van je kind’

opvoeden, ruzie
Marloes Graat
Marloes Graat
Leestijd: 6 minuten

Je doet als ouder natuurlijk je stinkende best tijdens het opvoeden, maar soms komt toch stiekem je ego om de hoek kijken. Waarom het goed is om je daar bewust van te zijn – en hoe je het herkent – lees je hier.

Lees verder onder de advertentie

Als je jong bent, denk je dat je ouders alles weten. Ze bepalen je bedtijd, zorgen voor je als je ziek bent en brengen je op tijd naar school. Maar als je ouder wordt, besef je dat je ouders ook maar mensen zijn en fouten maken, overdreven reageren of niet op een manier die voor jou als kind het beste was. Wanneer ouders het moeilijk vinden om deze menselijke momenten te erkennen, kan er sprake zijn van ego parenting.

Lees verder onder de advertentie

Ego parenting

Ego parenting is geen officiële opvoedstijl, maar komt voor als ouders het gevoel hebben dat ze in elke situatie macht over hun kinderen willen houden. Het komt vaak naar boven als je een machtsstrijd voert met je kind, je gelijk of controle wilt hebben of nooit een keer sorry zegt tegen je kind.

Lees verder onder de advertentie

Ego parenting is echter niet iets wat je bewust doet als ouder, zoals sommige ouders wel bewust kiezen voor de gentle parenting opvoedstijl. Vaak hebben ouders het niet door dat ze het doen, maar voor kinderen kan dit een blijvend negatief effect hebben.

Therapeut Cheryl Groskopf legt het op Popsugar uit als: “Ego parenting is wanneer een ouder opvoedt vanuit de eigen behoefte om zich goed, gelijk, in controle of erkend te voelen. Het gaat minder om het ondersteunen van de groei van het kind en meer om het beschermen van het imago of de gevoelens van de ouder.” Maatschappelijk werker en mental health expert Caroline Fenkel voegt er aan toe: “Bij ego parenting maakt een ouder zich meer druk over zijn imago dan over de behoeften van het kind.”

Lees verder onder de advertentie

Hoe herken je ego parenting bij jezelf?

Denk aan je kind pushen om mee te doen aan populaire sporten zoals hockey of voetbal, terwijl je kind daar helemaal geen interesse in heeft. Als een kind een driftbui krijgt in het openbaar, zeggen dat hij zich aanstelt en dramatisch doet, omdat je je er zelf ongemakkelijk bij voelt. Of als je kind een slecht cijfer haalt op school, in de stress schieten omdat je bang bent wat anderen daarvan denken. In plaats van samen met je kind achterhalen waar het aan kan liggen of hoe je de situatie kan verbeteren en je kind kan helpen.

Lees verder onder de advertentie

Schadelijke gevolgen

Natuurlijk doet geen enkele ouder dit met opzet, maar toch is het belangrijk om je hier bewust van te worden. Wanneer kinderen worden opgevoed met ego parenting kan dit effect hebben op hun zelfvertrouwen volgens de opvoedexperts. “Ze internaliseren vaak de overtuiging dat liefde voorwaardelijk is – dat ze alleen waardevol zijn als ze zich op een bepaalde manier gedragen of voelen”, zegt Fenkel. Het kan leiden tot angst, perfectionisme, een laag zelfbeeld en angst om fouten te maken, aldus de therapeut.

Lees verder onder de advertentie

Helaas kan ego parenting, zelfs als het niet bewust en met opzet gebeurt, voortkomen uit een generatiecyclus. “De meesten van ons voeden op zoals we zijn opgevoed, of we vervallen in patronen die we nooit van plan waren te herhalen”, zegt Dr. Fenkel.

Vermijden van ego parenting

Als je je er bewust van bent van dat je soms trekjes hebt van ego parenting, hoef je niet meteen te schrikken. Het gaat erom wat je er mee doet. Het vermijden van ego parenting begint met het herkennen van het gedrag. “Wanneer je merkt dat je vanuit je ego reageert, probeer dan even te pauzeren en jezelf af te vragen: ‘Gaat dit over de behoeften van mijn kind of over mijn eigen ongemak?'”, zegt Fenkel. Je bewust zijn van je eigen gedrag is de eerste essentiële stap als je je gedrag wilt veranderen.

Lees verder onder de advertentie

Sorry zeggen

Zodra je je steeds meer bewust bent van je eigen gedrag is de volgende stap om meer nieuwsgierig te zijn naar het gedrag van je kind en niet veroordelend of defensief te reageren wanneer je wordt getriggerd. Dit betekent dat je, in plaats van je eigen behoeften voorop te stellen, moet proberen te begrijpen wat het beste is voor je kind door het te vragen, naar hem of haar te luisteren en beslissingen te nemen die het beste voor hem of haar zijn.

Lees verder onder de advertentie

Ook is het goed om sorry te leren zeggen en te zien wat voor effect en kracht dat heeft. “Wanneer een ouder toegeeft dat hij of zij fout zat, geeft dat een kind toestemming om ook imperfect te zijn”, zegt Dr. Fenkel. Dus de volgende keer dat je overdreven reageert, een fout maakt of iets zegt wat je niet had moeten doen, weet dan dat achteraf sorry zeggen productiever is dan alleen denken ‘ik had het niet zo moeten aanpakken’.

Veerkracht tonen

“Iets zeggen als: ‘Ik had dit niet op die manier moeten zeggen en het spijt me’, bouwt emotionele veiligheid op en is juist een voorbeeld van hoe we willen laten zien dat we fouten maken en weer verder gaan. Dat we veerkrachtig zijn”, zegt Fenkel. Het loslaten van ego zorgt voor een meer gezonde emotionele omgeving voor je kinderen. Want opvoeden gaat niet om controle, het gaat om verbinding.

Lees verder onder de advertentie

Dat is ook de belangrijkste boodschap die Fenkel wil meegeven, mocht jij je soms schuldig maken aan ego parenting: “Opvoeden gaat er niet om dat je het altijd goed doet – het gaat erom dat je verbonden blijft met je kind, zelfs als het moeilijk is.”

Ben jij meer into gentle parenting, maar ben je bang dat je een verwend kind creëert dat gewend is om nooit ‘nee’ te horen? Opvoedexperts geven antwoord of dit een terechte angst is. Je leest het hier.

Meest bekeken