7 signalen dat jij (stiekem) een olifantenmoeder bent

moeder knuffelt kind dochter olifantenmoeder Beeld: Canva
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 4 minuten

Weet jij wat voor soort moeder je bent? Tijgermoeder, helikopterouder of misschien… een olifantenmoeder? Waar de een z’n kind het liefst zelfstandig het klimrek op laat gaan, kijkt de ander toe met klamme handjes en een pleister in de aanslag.

Lees verder onder de advertentie

Olifantenmoeders zijn verzorgend, emotioneel betrokken en vormen een veilige haven voor hun kinderen. Niet van de “Hup, doorgaan!”-mentaliteit, maar eerder van “Kom maar hier met die tranen.” Herken jij jezelf? Lees snel verder – we geven je de zeven signalen dat jij een olifantenmoeder in hart en nieren bent.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een olifantenmoeder eigenlijk?

De term komt van journaliste Priyanka Sharma-Sindhar, die het opvoedstijlenlandschap aanvulde met een moeder die niet pusht, niet overheerst, maar wel altijd klaarstaat. Waar tijgermoeders focussen op prestaties, draait het bij olifantenmoeders om emotionele veiligheid.

Lees verder onder de advertentie

Je bent er voor je kind. Altijd. Zeker als ze klein zijn. Je moedigt ze aan om de wereld te ontdekken, maar bent tegelijk hun veilige basis. En ja, dat betekent ook dat je gerust nog een nachtje samen slaapt na een enge droom.

7 signalen dat jij een olifantenmoeder bent:

1. Je checkt constant hoe je kind zich voelt
Niet zomaar: “Hoe was school?” Maar: “En hoe vóélde je je toen dat gebeurde?” Je zoekt de echte emotie op. En je kind weet: bij jou mag alles er zijn.

2. Je laat je kind het gesprek leiden aan tafel
Geen strak schema of opvoedkundige preek, maar gewoon samen lachen over die rare grap uit de klas. Jij laat ruimte voor eigenheid – ook al eten jullie nog steeds alleen pannenkoeken op donderdag.

3. Je moet jezelf tegenhouden om álles op te lossen
Is de puzzel te moeilijk? Dan bijt je op je tong. Jij wilt helpen, maar weet ook: een kind moet leren door zelf te proberen (en soms te falen).

4. Je zegt ‘ja’ tegen de glijbaan, maar blijft wel dichtbij
Spelen mag, risico nemen ook. Maar jij staat paraat; niet om in te grijpen, maar om liefdevol bij te sturen als dat nodig is. Een soort menselijk vangnet, maar dan zacht en empathisch.

5. Je pakt je kind op na een nachtmerrie, zonder twijfel
Cry it out’? Not in your house. Jij kiest voor troosten, knuffelen en samen de droom weg fluisteren. Want verdriet mag er zijn. Altijd. En daar staat ook altijd troost tegenover.

6. Je laat je kind stoppen met voetbal als het écht niet leuk is
Geen drama als ze stoppen met gitaar, ballet of turnen. Jij ziet liever een blij kind dan een verplicht traject naar het conservatorium. (Ook al had je stiekem heus wel gehoopt op een mini Beyoncé.)

7. Je wil elk conflict op het schoolplein gladstrijken, maar laat het los
Een ruzietje? Jij moet je tong afbijten om je er niet in te mengen. Want je weet: van conflict leren ze. En jij blijft beschikbaar voor de nabespreking met thee en koek.

Wat doen olifantenmoeders goed?

Ze bouwen aan een sterke, veilige band met hun kind. En dat zorgt niet alleen voor een goede hechting, maar ook voor kinderen die emotioneel sterker, zelfbewuster en veerkrachtiger worden.

Kinderen van olifantenouders mogen voelen, vallen en weer opstaan met een liefdevolle ouder in de buurt. Het is bewezen: dit zorgt voor meer zelfvertrouwen, leerplezier en betere relaties later.

Wanneer kan het een tikje too much zijn?

Let op: té veel bescherming kan ook verstikkend worden. Als je je kind altijd uit de wind houdt, krijgt het geen kans om zelf veerkracht te ontwikkelen.

De uitdaging? De balans tussen troosten en loslaten. Niet elke hobbel hoeft gladgestreken te worden. Soms leer je het meest door te struikelen. Ook als mama toekijkt met samengeknepen billen.

Jij weet wat werkt voor jouw gezin

Laat je dus niet gek maken door opvoedlabels of perfecte Pinterest-plaatjes. Of je nu een olifant-, tijger- of dolfijnmoeder of iets ertussenin bent: volg je gevoel. Geef liefde, grenzen én ruimte. Dat is uiteindelijk waar elk kind van groeit.

Geen olifant, maar toch meer een helikopter-ouder? Dit zijn de voor- en nadelen ervan, volgens experts.

Bron: Parents

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken