Tropenrooster bij de kinderopvang: dit vinden jullie

19.07.2022 10:52
nationaal-hitteplan-rivm

Het is heet. Bloedheet. Een aantal kinderopvang-organisaties hebben daarom besloten een tropenrooster in te stellen. Dit houdt in dat ouders hun kinderen soms al om 12.30 uur op moeten halen. Andere kinderopvangen zijn zelfs gesloten. Maar is dat de juiste oplossing? En hoeveel ouders komen in de problemen door de sluiting? Wij vroegen het jullie op social media.

Een greep uit de reacties:

De kinderopvang mag op hete dagen een tropenrooster instellen, waardoor ouders hun kind al om half 1 moeten ophalen. Wat vind jij?

 • Pauline: “Nee natuurlijk niet, laten we even normaal blijven doen. Het is gene oorlog, het is gewoon erg warm. En daarbij is het dichtdoen van het kinderdagverblijf het verplaatsen van het probleem: als mijn kind niet naar de opvang kan, kan ik niet naar mijn werk in de zorg.”
 • Suzan: “Wat een school, bso of kinderopvang ook doet, ze doen het nooit goed! Er zijn altijd mensen die commentaar hebben.”
 • Lumni: “Ik ben een gastouder die heerlijk aan het genieten is met alle oppaskinderen. En ik vind dat geen enkel probleem! Ik zorg hier voor waterpret en plezier…”
 • Myrna: “Ik vind het super. Hier geen opvang vandaag of morgen, maar de oudste morgen wel tropenrooster van school. Als dat niet was geweest had ik hem zelf thuis gehouden. Lekker thuis in het zwembad afkoelen en spelen.”
 • Pauline: “Misschien moet iedereen even op de werkvloer komen kijken voordat ze hun oordeel trekken. Wij hebben er in tegenstelling tot de meeste ouders gewoon 16 met 3, in plaats van 1, 2 of 3 thuis.”
 • Kim: “Zeker! De pedagogisch medewerkers zijn ook maar mensen. Werken met zulke hoge temperaturen is niet te doen.”
 • Anke: “Onzin. Vaak op kinderdagverblijf lekkerder dan thuis. Meestal airco en anders is er water om mee te spelen. Ouders moeten gewoon werken, die krijgen ook niet vrij.”
 • Desiree: “Belachelijk. Je betaalt er gewoon voor en de kinderdagverblijven kunnen ook koel gehouden worden. Mensen in andere branches moeten toch ook gewoon werken in de hitte?”
 • Mireille: “Hier betekent het tropenrooster: buiten opstarten en na 11.00 uur naar binnen. Veel met water spelen en goed insmeren.”
 • Willeke: “In een verzorgingstehuis is het ook enorm heet, daar gaat de zorg ook gewoon door… Voor werkende ouders die geen andere optie hebben is dit niet oké!
 • Iris: “Ik vind het logisch. Alleen al puur voor het welzijn van je kind. Met zulk heet weer kan je kind beter onder toezicht van een van de ouders zijn.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kek Mama (@kekmamamagazine)