Tanja Jess openhartig over traumatische bevalling: ‘Alles wat mis kon gaan, ging mis’

31.08.2022 09:59
tanja jess

De eerste bevalling van Tanja Jess (55) verliep allesbehalve soepel. Dat vertelt de actrice in een interview met ‘100%NL Magazine’.

“Bij mijn eerste bevalling is zo’n beetje alles misgegaan wat er mis kon gaan. Na drie dagen eindigde dat in een traumatische spoedkeizersnede. Toen ik eindelijk weer een beetje rechtop kon staan, stond ik in een scheefstand, zo’n S-bocht in mijn rug. Ik bleek een pittige hernia aan de bevalling te hebben overgehouden.”

‘Bejaarde’

Niet veel later kreeg Tanja uitvalsverschijnselen en moest ze met spoed worden geopereerd. Sindsdien is haar rug een zwakke plek – en dat best lastig toen haar kinderen nog klein waren. “Je bent prikkelbaarder, want pijn is vermoeiend. Ik was altijd een spring in ’t veld, maar ik werd trager en voorzichtiger in mijn bewegingen. Ineens moet je je gedragen als een soort bejaarde.”

Yoga en krachttraining

Na lang tobben heeft de actrice gelukkig een manier gevonden om ermee om te gaan. “De combinatie van yoga met krachttraining maakt dat ik nu alweer vijf jaar alles weer kan en volledig pijnvrij ben. Zonder medicatie.”

Beeld: Instagram Tanja Jess

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.