Je peuter kruipt om 2:14 uur weer bij je in bed. Je valt nét weer in slaap als je wekker alweer gaat. En als je je humeur moet invoeren in je slaap-app? Dan geef je jezelf een magere “mwah”. Waarom worden moeders altijd zo moe wakker?
Lees verder onder de advertentie
Herkenbaar? Je bent niet alleen. Uit een wereldwijd slaaponderzoek van Sleep Cycle blijkt dat vrouwen structureel minder goed wakker worden dan mannen. Niet omdat we minder slapen – maar omdat we ánders slapen. En omdat we, laten we eerlijk zijn, ook gewoon vaker degene zijn die ’s nachts opstaan als er iemand “mamaaa!” roept. Want waarom roepen die kinderen eigenlijk nooit om hun vader?
Lees verder onder de advertentie
Slaap is niet eerlijk verdeeld
Volgens het rapport scoren vrouwen gemiddeld 57,2 procent op “wakker-word-humeur”, terwijl mannen op 60,8 procent zitten. Klinkt als een klein verschil, maar als jij een volle dag in werk-, regel- en mama-modus moet draaien met nóg minder energie… dan voel je het wel degelijk.
En hier komt het: vrouwen gaan eerder naar bed, slapen langer én melden zelfs een betere slaapkwaliteit dan mannen. En toch worden we vermoeider wakker. Huh? Hoe kan dat? Slaapprofessor Michael Gradisar legt uit: “Vrouwen worden ’s nachts vaker wakker. Van hormonale schommelingen (hallo cyclus), maar ook omdat wij dus meestal degene zijn die opstaan als de kinderen huilen, spoken of gewoon even willen knuffelen.”
Van zwangerschap tot de overgang: vrouwen slapen een leven lang met onderbrekingen. Tijdens het derde trimester van je zwangerschap? Je ligt met geen mogelijkheid meer lekker. Is de baby geboren? Dan begint het pas écht. En later, tijdens de overgang, verandert je lichaamstemperatuur zó vaak dat je dekbed het niet meer bij kan houden.
Lees verder onder de advertentie
Veel vrouwen grijpen naar een glas wijn in de avond om beter te slapen. Begrijpelijk, maar niet effectief: alcohol verstoort je slaapkwaliteit juist meer dan je denkt. Die wijn kan je dus beter laten staan. Sorry.
Het échte probleem? Het systeem
We slapen niet alleen minder. We slapen met méér aan ons hoofd. Vrouwen dragen vaak nog steeds de mentale last van het gezin. Ze zijn vaker de standaard nachtverzorgers, de kalmerende knuffelaars, de piekeraars die in bed lijstjes maken in hun hoofd.
Dus nee, vrouwen worden niet chagrijnig wakker. We worden wakker in een systeem dat moeders structureel overbelast. En dat is het echte probleem. Zo gek is het dus niet, als je je al uitgeblust voelt wanneer je wekker net is afgegaan.
Uit ander onderzoek bleek dat moeders met slaaptekort maar liefst zeven jaar ‘ouder’ zijn dan in werkelijkheid. Yikes! Je leest er hier meer over.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.