
Juf onthult: deze cadeaus willen leerkrachten níét meer krijgen
Aan het einde van het schooljaar geven ouders graag een cadeautje aan de juf of meester. Deze juffencadeaus ontvangen ze liever nooit meer.
Slaap jij je slim? Nou, als je een puber in huis hebt die graag vroeg onder de wol kruipt (ja, ze bestaan), dan heb je geluk: die heeft namelijk een scherpere hersenpan dan zijn nachtbrakende klasgenoten.
Uit een grootschalig onderzoek onder meer dan 3.000 pubers blijkt dat tieners die op tijd naar bed gaan en langer slapen, beter scoren op cognitieve testen zoals taal, lezen en probleemoplossend vermogen. Denk: betere focus, meer woordenschat, en minder “huh?” tijdens de wiskundeles.
En het leukste? Het gaat om minieme verschillen in slaapduur. Dus zelfs die tien minuutjes eerder naar bed kunnen op de lange termijn verschil maken. Hoe dat kan? Tijdens je slaap worden herinneringen en informatie verwerkt – dus minder slaap betekent letterlijk: minder ruimte in je hoofd.
Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge en Fudan Universiteit in China analyseerden data van pubers tussen de 13 en 18 jaar. Ze keken naar hersenscans, cognitieve tests en – jawel – hun slaapgewoonten via een Fitbit.
De pubers werden verdeeld in drie groepen:
En jawel: groep 3 scoorde het beste op mentale testen én had zelfs een grotere herseninhoud (dat verklaart die bijdehante opmerkingen misschien wel).
Hoewel zelfs de ‘beste slapers’ nog altijd te weinig slaap kregen volgens de norm (acht tot tien uur), maakt het dus echt uit. Kleine aanpassingen in het slaapritme leveren winst op.
Tips van de experts:
Want de realiteit? Pubers vinden slapen ‘saai’, zijn verslaafd aan hun telefoon en vergeten vaak dat morgen ook weer gewoon school is. Toch pleiten wetenschappers voor meer aandacht voor slaap in het onderwijs. Meer kennis = meer nachtrust = slimmere kids. Win-win-win.
Wist je dat medewerkers bij Meta en TikTok hun kinderen verbieden social media te gebruiken? Waarom dat is? Lees er hier meer over.
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!