Laten we eerlijk zijn: als je kinderen hebt, heb je óók een berg kinderkleding met vlekken, gaten, loshangende knopen en mysterieuze scheuren. Broeken die het begeven na drie keer buitenspelen. Jassen waarvan de rits weer eens de geest heeft gegeven.
Lees verder onder de advertentie
Wat doen we meestal? Juist, zuchten, balen en het kledingstuk op de ‘twijfelstapel’ leggen. Die stapel waar kleding heengaat om nooit meer van terug te keren. Of erger nog: hup, de prullenbak in. Hetzelfde geldt voor je eigen kleding. Die jas zonder knoop eindigt in een tweedehands winkel en dat nieuwe T-shirt met een gat erin wordt alleen nog gedragen om in te slapen. Want wie weet er tegenwoordig nog hoe je een knoop aan moet naaien of een scheurtje kan fiksen? Nou, Primark dus. En die willen jou het ook leren.
Lees verder onder de advertentie
Naald, draad en geen paniek
Volgens onderzoek van Primark weet de jongere generatie (tussen de 18 en 30 jaar) heus wel dat kleding repareren slim is – maar niet hoe het moet. Slechts 1 op de 10 jongeren pakt zelf een naald en draad op. De rest belt mama, oma of ‘doet alsof-ie dat shirt altijd al een open rug wilde geven’. Daardoor wordt 41% van de kleding die met een kleine ingreep te redden is, alsnog weggegooid.
Lees verder onder de advertentie
Om dat op te lossen, organiseert Primark door het hele land gratis Repair Workshops. Jep, gratis. Geen modeopleiding nodig. Je neemt een stuk kleding mee dat een tweede kans verdient, krijgt een naaisetje in je handen gedrukt en dan ga je zelf aan de slag onder begeleiding van handige experts. Van knopen aannaaien tot gaatjes dichten – je leert het allemaal.
Dit is voor iedereen handig, maar voor moeders nog eens extra als je het ons vraagt. Want laten we wel wezen: vandaag gekocht, is morgen kapot. Maar dat betekent niet dat je meteen een nieuwe outfit hoeft te scoren. Met een beetje liefde (en een draadje of twee) geef je die broeken, truien en jurkjes zo weer een tweede leven. Scheelt geld, scheelt afval, en scheelt gezeur over ‘dat was mijn lievelingsbroek, mama!’
Lees verder onder de advertentie
Goed voor je portemonnee én de planeet
De Repair Workshops zijn onderdeel van Primark Cares, een programma waarmee ze inzetten op duurzaamheid. Inmiddels is al 66% van hun collectie gemaakt van duurzamere of gerecyclede materialen en dat wordt alleen maar meer.
Geen tijd om naar de winkel te gaan? Op primark.com/draag-ze-langer vind je handige video’s waarin je stap voor stap leert hoe je zelf kleding kunt repareren. Makkelijk, snel en zonder dat je je huis hoeft te verlaten.
Lees verder onder de advertentie
Dus volgende keer als er weer een gat in die knie zit – niet meteen de moed verliezen. Gewoon even fiksen. Jij kunt dit.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).