Baby’s brein onthult meer dan je denkt: dit kun je al bij drie maanden zien over hun mentale gezondheid

Hersenen van baby's Bron: Pexels
Laurien Bleeker
Laurien Bleeker
Leestijd: 2 minuten

Volgens onderzoek van de University of Pittsburgh is het mogelijk om via scans van de hersenen van baby’s te voorspellen hoe zij op latere leeftijd met emoties om kunnen gaan.

Lees verder onder de advertentie

Op scans van drie maanden oude baby’s zijn al aanwijzingen te vinden over hun mentale kwetsbaarheid. Een sterke verbinding van bepaalde netwerken in de hersenen zorgen voor minder moeite met gevoelens als angst, frustratie of verdriet op latere leeftijd.

Lees verder onder de advertentie

Hersenen van baby’s

Die emotionele veerkracht bepaalt voor een groot deel hoe een kind zich ontwikkelt op school, in vriendschappen en mentaal op latere leeftijd. Ook stress tijdens de zwangerschap kan van invloed zijn op de ontwikkeling van de hersenen van baby’s, zo blijkt uit een tweede onderzoek. Dit werd uitgevoerd naar aanleiding van orkaan Sandy in 2012.

Lees verder onder de advertentie

Stress tijdens zwangerschap

De onderzoekers keken naar de hersenen van kinderen van moeders die zwanger waren tijdens de extreme storm en die dus onder veel stress stonden. En naar kinderen die voor de storm geboren waren en vrouwen die na de storm zwanger raakten.

Vrouwen die tijdens de orkaan zwanger waren, bleken kinderen te hebben met structureel andere hersenen. Een specifiek hersengebied, de basale ganglia, is bij deze kinderen vergroot. Dit deel van de hersenen is betrokken bij emoties en wordt gelinkt aan gedragsproblemen.

Wat nu?

Is het nodig om van elke baby een hersenscan te laten maken? Als je vroeg signaleert, kan je sneller hulp bieden, maar er is ook een keerzijde: je geeft kinderen er, misschien wel onterecht, een stempel mee. Bovendien kan het veel onrust brengen bij kersverse ouders, terwijl helemaal nog niet duidelijk is hoe het kind uiteindelijk met zijn of haar emoties omgaat.

Lees verder onder de advertentie

Dat heeft namelijk ook alles te maken met opvoeding, de omgeving van opgroeien en gewoon toeval. Wat wel fijn is om te weten is dat wetenschappers en artsen steeds beter snappen hoe de hersenen van baby’s werken.

Flexibel brein

Heb je zelf veel stress ervaren tijdens je zwangerschap, dan hoef je ook niet meteen in paniek te raken. Grote gebeurtenissen voorkom je niet en bovendien passen de hersenen van baby’s zich nog in hoog tempo aan tijdens het opgroeien.

Lees hier hoe vaders een cruciale rol spelen in de mentale gezondheid van hun dochters.

Bron: metronieuws

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken