Onderzoek toont aan: ouders hebben het nu écht zwaarder dan vroeger

08.12.2023 10:48
Onderzoek toont aan: ouders hebben het nu écht zwaarder dan vroeger

‘De ouders van tegenwoordig hebben het makkelijk. Wij hadden geen Google en moesten het zonder al die gadgets doen.’ Is dit jou ook weleens gezegd door iemand van een oudere generatie? Naast dat dit soort opmerkingen behoorlijk irritant zijn, blijken ze ook nog eens niet waar. Uit een nieuwe studie blijkt namelijk dat ouders van nu het zwaarder hebben dan ooit.

Dit schrijven antropologen van Cambridge in een nieuwe studie. Wat blijkt? Hoe verder we terug in de tijd gaan, hoe meer hulp moeders kregen vanuit de omgeving. In de tijd van jagers en verzamelaars kregen kleine kinderen maar liefst negen uur per dag persoonlijke zorg en fysiek contact van wel vijftien (!) verschillende verzorgers. Deze verzorgers reageerden meer dan de helft van de keren op het gehuil van een baby, in plaats van de vader of moeder zelf. Lijkt je dat niet heerlijk?

Ouders hebben het zwaarder dan ooit

Oké, we kunnen tegenwoordig gebruik maken van de kinderopvang, maar dat is toch wezenlijk anders. Ten eerste betalen we daar zelf een hoop centen voor, wat weer op andere manieren stress met zich kan meebrengen. Ten tweede wordt de situatie uit de tijd van de jagers en verzamelaars alleen nagebootst als er niet te veel kinderen per begeleider zijn en als dezelfde begeleiders meerdere jaren bij dezelfde kinderen blijven. Dat is vaak niet aan de orde. Ten derde wordt de opvang hoofdzakelijk ingezet zodat de ouders kunnen gaan werken, terwijl het vroeger zo was dat de ouders even een fijne pauze konden nemen.

Meer steun en zorg nodig

Volgens de onderzoekers hebben ouders in de gehele menselijke geschiedenis niet zo onder druk gestaan als nu. Zij vinden daarom dat er iets moet gebeuren. “Als samenleving, van beleidsmakers tot werkgevers en gezondheidszorg, moeten we samenwerken om ervoor te zorgen dat moeders en kinderen de steun en zorg ontvangen die ze nodig hebben om te floreren”, aldus onderzoeker Nikhil Chaudhary. Verbeterde en meer betaalbare (of gratis) kinderopvang zou een goede stap zijn.  

Bron: Scientias

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >