Nu Hanna Verboom moeder is én in verwachting van de derde, vindt ze het nog belangrijker dat ze haar bipolaire variatie, zoals ze het zelf liever noemt, niet doorgeeft aan haar kinderen: “Tot hier en niet verder.”
Lees verder onder de advertentie
De 41-jarige actrice wil de psychische problemen die al generaties lang in haar familie voorkomen, niet doorgeven aan haar kinderen. “Ik ben een KOPP-kind, een kind van een ouder met psychische problemen”, vertelt ze aan BNNVARA. “Dat werkt vaak generaties lang door. Op een gegeven moment moet iemand zeggen: ‘Tot hier en niet verder. Ik ga dit ten diepste opruimen, zodat ik het niet doorgeef aan mijn kinderen.'”
Lees verder onder de advertentie
Van rups naar vlinder
Daar is ze de afgelopen drie jaar hard mee aan de slag gegaan. “Het is ook een mooie reis, al moet je wel de draken in hun ogen kijken”, vertelt ze. “Op een bepaald moment moest ik mijn trauma aankijken en accepteren dat ik sommige dingen niet kan veranderen. Er is iets van me afgevallen, ik heb al lange tijd geen depressies meer.”
Lees verder onder de advertentie
Het verschil merkt ze ook in haar zwangerschappen. Waar ze de eerste keer niet lekker in haar vel zat en in het ziekenhuis belandde, voelt ze zich nu goed. “Crisis gaat vooraf aan transformatie”, legt ze uit. “Het is misschien als een rups in een cocon. Op het moment dat je de cocon opent, zie je alleen maar smurrie. Het lijkt dood, maar uiteindelijk vliegt er een vlinder uit.”
Hanna, oprichter van filmclub Cinetree, is binnenkort te zien in de serie Elixer als CEO die erachter komt dat de antidepressiva van het familiebedrijf niet zo onschuldig zijn als het lijkt. De pil heeft namelijk een flinke bijwerking op de mentale gezondheid van mensen. Hanna’s strijd voor de waarheid is niet alleen het verhaal van haar personage, maar ook van haarzelf. Ze zet zich al langer in om de taboes rond mentale gezondheid te doorbreken.
Lees verder onder de advertentie
Normaal om niet normaal te zijn
In haar documentaire Uit de Schaduw vertelde Hanna een aantal jaar geleden voor het eerst openhartig over haar bipolaire variatie. Daarvoor hield ze het twintig jaar lang geheim.
“Vroeger was ik bang voor mijn duistere kanten, nu heb ik die omarmd.” Ze hoopt dat mentale problemen meer bespreekbaar worden. “Ik denk dat we beter open kunnen zijn over onze rafelrandjes. We leven in een maatschappij waarin 48 procent van de mensen op een bepaald moment in het leven een psychische diagnose krijgt. Het is heel normaal om niet normaal te zijn.”
Lees verder onder de advertentie
Hanna kondigde haar derde zwangerschap aan met een prachtige foto. Je ziet hem hier.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.