Bewezen: coronapandemie had groot effect op jonge ouders

14.03.2022 15:09

Welk effect heeft de coronapandemie gehad op (aanstaande) ouders en kinderen? Veel, blijkt uit onderzoek van Ouders van Nu onder 4500 moeders.

Zo heeft 49 procent van de moeders de afgelopen jaren (geen opvang, geen school en volop thuiswerken) als ‘stressvol’ ervaren. Ook zwangere vrouwen hadden meer stress: 9 op de 10 waren bang om besmet te worden.

Uitjes met het gezin

Maar liefst 84 procent van de moeders geeft aan de afgelopen twee jaar iets te hebben gemist: van uitjes met het gezin en festivals bezoeken tot sporten, op reis gaan en buitenshuis afspreken. Ook fysiek contact en knuffelen wordt in het onderzoek veel genoemd. 6 op de 10 werkende moeders hebben moeite gehad met de balans vinden tussen aandacht voor de kinderen en de groeiende lijst to-do’s.

Ondanks die spagaat kwam 67 procent van de zorgtaken tijdens de coronapandemie nog steeds op de moeders neer. Die haalden de kinderen ook vier keer vaker dan de partner van school na een telefoontje over snottebellen.

 

Lees ook
‘De coronapandemie was voor mij het perfecte moment om te scheiden’ >

Meer tijd

Toch heeft deze uitzonderlijke tijd ook veel waardevols gebracht. Zo geeft ruim de helft van de moeders aan dat ze sinds de pandemie meer tijd hebben kunnen besteden met hun kinderen. En, ook fijn: minder stressen in files om op tijd op kantoor te komen beviel ook heel goed. Van 9 op de 10 thuis werkende moeders mag dat al met al wel zo blijven.

Je vindt het hele onderzoek van Ouders van Nu hier