Als ouder wil je niks liever dan je kleintje in je armen houden en voor altijd beschermen. Maar wat als dat niet kan? Tijdens Baby Loss Awareness Week (9-15 oktober) staan we stil bij ouders die een kindje hebben verloren.
Lees verder onder de advertentie
Het is een onderwerp waar we het liever niet over hebben, maar voor sommigen is het de rauwe realiteit. Hoe kun je als buitenstaander steun bieden in zo’n situatie? Hier zijn een paar tips die kunnen helpen.
1. Wees er écht voor ze
Je eerste instinct is misschien om snel iets te zeggen als: “Alles gebeurt met een reden” of “Het komt wel goed.” Maar dit soort goedbedoelde opmerkingen kunnen verkeerd vallen. Vaak hebben ouders die een kindje hebben verloren geen behoefte aan oplossingen of geruststelling. Ze willen hun verdriet delen en voelen dat er naar hen geluisterd wordt. Simpelweg aanwezig zijn, zonder te veel te praten, kan soms al genoeg zijn.
Lees verder onder de advertentie
2. Durf het bespreekbaar te maken
Het voelt misschien ongemakkelijk om te vragen naar het verlies van een kindje, maar ouders vinden het vaak juist fijn als hun kindje niet wordt vergeten. Vraag hoe ze zich voelen, of ze erover willen praten. Laat zien dat je niet bang bent om het verdriet samen te dragen. Het noemen van de naam van hun kindje kan veel troost bieden, omdat dit erkent dat hun kindje een plek heeft in hun leven, hoe kort dat leven ook was.
Lees verder onder de advertentie
3. Verwacht geen ‘verwerken’
Rouwen om het verlies van een kind is niet iets wat je “verwerkt” of achter je laat. Het verdriet blijft, en ouders hebben tijd en ruimte nodig om hier mee om te gaan. Zelfs als het verlies al een tijd geleden is, blijft rouw aanwezig. Een eenvoudig berichtje op speciale dagen, zoals de geboortedag of sterfdag van hun kindje, kan veel betekenen. Door op lange termijn te vragen hoe het met hen gaat of een herinnering te delen, laat je zien dat hun kindje niet vergeten is. Zo steun je hen niet alleen in het begin, maar ook jaren later.
Lees verder onder de advertentie
4. Praktische hulp doet wonderen
Ouders die een kindje hebben verloren, kunnen zich emotioneel uitgeput voelen. Vraag of je iets praktisch voor hen kunt doen. Misschien hebben ze behoefte aan een maaltijd, iemand die even op hun andere kinderen let, of gewoon gezelschap tijdens een wandeling. Het zijn vaak de kleine gebaren die het verschil maken.
Lees verder onder de advertentie
5. Lichtpuntjes creëren
Deel een mooi herinneringsmoment of organiseer een kleine herdenking. Samen een kaars aansteken tijdens Baby Loss Awareness Week, bijvoorbeeld op 15 oktober (International Pregnancy and Infant Loss Remembrance Day), kan helpen om het verlies te markeren op een liefdevolle en respectvolle manier. Dit geeft ouders de kans om hun kindje te herdenken en het gevoel te hebben dat ze niet alleen zijn in hun verdriet
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.