Ik ben blijkbaar een gratis opvang: ‘Elke woensdag heb ik een hok vol’

15.03.2022 16:19
mombracing gratis kinderopvang Beeld: Getty Images

Ineens op speed dial staan als computerhulp of verantwoordelijk zijn voor een heel huis vol kinderen. Deze ouders hadden achteraf liever minder behulpzaam willen zijn.

Francis (38), moeder van Caro (14) en Noa (10):

“Kan wel bij ons, zei ik spontaan toen de moeder van een klasgenootje van Noa vertelde dat ze omhoogzat qua opvang op de woensdagmiddag. Ik werk niet, ons huis is groot genoeg en bovendien is haar dochter Saar een echte lieverd. Maar vervolgens heb ik nu elke woensdag een hok vol thuis.

Een huis vol

Blijkbaar heeft zij aan meer moeders verteld dat ik thuis en dus beschikbaar ben. Geeft niet, ik ben gek op reuring. Maar soms vind ik het wel een beetje te druk, zeker als ik zes kleiende, kleurende, elastiekende en gillende meiden in huis heb. Wat me vooral tegenstaat is het gemak en de vanzelfsprekendheid waarmee de kinderen bij mij gedumpt worden. Maar ik ben niet assertief genoeg om er wat van te zeggen.”

Meer verhalen van moeders over alles dat met mombracing te maken heeft? Je leest ze hier.

Spreek ik met de helpdesk?

Daphne, moeder van Max (7):

“‘Jouw man werkt toch in de ICT? Zou hij mijn computer een keer willen nakijken?’ De vraag van de moeder uit de klas van Max overviel me zo dat ik stamelde dat het goed was. Zonder dat te overleggen met Edwin. Gelukkig vond hij het niet zo’n probleem. De betreffende alleenstaande moeder kenden we via onze kinderen die bevriend zijn. En ze haalde lekkere koekjes voor hem in huis.

“Ze appt mij en verwacht eigenlijk dat mijn man wel komt opdraven’

Maar op de een of andere manier dacht ze na die ene keer dat Edwin haar vaste, gratis computerhulp is. Wifiproblemen? Inloggegevens kwijt? Updates die niet willen? De schoollaptop van haar oudste dochter vertoont kuren? Ze appt mij en verwacht eigenlijk dat Edwin wel komt opdraven. Edwin baalt er inmiddels enorm van. Alleen, juist omdat ze altijd zo blij en dankbaar is en onze kinderen nog steeds dikke vrienden zijn, is het lastig om haar nu na drie jaar nog af te kappen.”

77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.