De decembermaand is nog maar net begonnen, maar de stapel cadeaus van opa en oma groeit en groeit. Superlief natuurlijk, maar niet altijd nodig. Met deze tips blijft het gezellig en voorkom je dat jouw huis straks lijkt op een speelgoedmuseum.
Lees verder onder de advertentie
Je (schoon)ouders bedoelen het goed. echt waar. Maar als je niets zegt, verandert je woonkamer straks in het filiaal van een speelgoedwinkel. Zo stel je duidelijke grenzen aan de cadeautjesregen van opa en oma.
7 tips om de overload aan cadeautjes te stoppen
1. Houd het luchtig, maar wees duidelijk
Begin met een luchtig gesprek. Zoiets als: “Mam, de kinderen zijn dolblij met jullie cadeaus, maar ik merk dat het wat overweldigend voor ze wordt. Zullen we het dit jaar wat kleiner houden?” Zo klinkt het niet als kritiek, maar als een gezamenlijk plan.
2. Maak duidelijke afspraken
Veel opa’s en oma’s houden van lijstjes. Geef ze een paar concrete ideeën, zoals een boek, een gezelschapsspel of een cadeaubon voor een dagje uit. Daarmee voorkom je dat ze losgaan op de speelgoedafdeling.
Ja, het klinkt streng, maar soms is dat nodig. Leg uit dat je je kinderen wilt leren blij te zijn met wat ze hebben. Zeg bijvoorbeeld: “Laten we één groter cadeau doen en twee kleintjes, dan blijft het voor de kinderen overzichtelijk.” Opa en oma vinden het vaak fijn als ze weten waar ze aan toe zijn.
Lees verder onder de advertentie
4. Focus op ervaringen, niet spullen
Waarom altijd cadeaus geven? Stel voor om een dagje samen iets leuks te doen. Een middagje schaatsen, naar een kindertheater of koekjes bakken bij opa en oma thuis. Dat geeft herinneringen die je niet in cadeaupapier kunt wikkelen.
5. De ‘opruimtruc’
Is het al te laat en heb je nu een levensgrote speelgoedberg? Introduceer een nieuwe regel: voor elk nieuw cadeau gaat er iets ouds weg. Opa en oma willen vast niet dat hun cadeaus in een volle kast verdwijnen, dus dit kan hen motiveren om wat rustiger aan te doen.
Leg uit dat het voor kinderen vaak niet om de hoeveelheid gaat, maar om de beleving. Laat opa en oma hun cadeau extra bijzonder maken door het mooi in te pakken of er een spelletje omheen te verzinnen. Zoals een speurtocht in huis of een raadsel dat je moet oplossen. Het draait om het moment, niet om de prijskaartjes.
Lees verder onder de advertentie
7. Tip nuttige cadeaus
Op een gegeven moment hebben de kids alles al! Tip opa en oma daarom eens voor nuttige cadeaus. Verrassingen waar ze echt iets aan hebben en waar je kinderen én jij blij van worden.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.