‘Anti-rimpelcrème werkt niet’ en meer feiten/fabels over huidverzorging

11.03.2018 10:03
feiten-fabels-huidverzorging

Crème die de huid verstevigt of rimpels in je gezicht wegpoetst bestaat niet, zegt dermatoloog Elian Brenninkmeijer (foto onder). In dit interview maakt ze een eind aan deze fabels én vertelt ze hoe je jouw huid het beste kunt verzorgen.

“We zijn onze huid altijd maar aan het reinigen, maar we moeten het juist meer voeden”, vertelt ze.

 

Maar hoe dan?
“Door erachter te komen welke verzorging past bij jouw huidtype en huidstructuur. De droge huid heeft meer baat bij een dag- en nachtcrème (op basis van olie), maar toch moet de vette huid ook dag en nacht verzorgd worden. Kies altijd voor een natuurlijke crème met een goede zonnefilter: je huid neemt al genoeg schadelijke stoffen op van buitenaf, dus waarom zou je je huid uberhaupt vol smeren met schadelijk spul als minerale oliën, chemische conserveringsmiddelen of harde chemicaliën?”

 

En welke ingrediënten zijn juist top?
“Ingrediënten die je huid hydrateren en beschermen, met een goede SPF (sun protection factor) bijvoorbeeld. Let er altijd op in welke volgorde de ingrediënten op het etiket staan. Soms wordt er gezegd dat er iets in zit, maar als dit 0,001 procent is heb je er niets aan. Bewaar je producten trouwens altijd zorgvuldig, bijvoorbeeld op een donkere plek. Zodra er licht en zuurstof bij komt veranderen de werkzame stoffen.”

 

Is een peperdure crème altijd goed?
“Hoeft niet. Uiteindelijk gaat het om de inhoud van het product. Wil jij je huid op een normale manier beschermen van buitenaf, hoef je niet per se een extreem dure crème te kopen. De ingrediënten en hoeveelheid die worden gebruikt, bepalen uiteindelijk de kwaliteit en prijs. Je hoeft overigens ook niet alles te geloven wat op het etiket staat: je betaalt indirect ook voor de marketingkosten.”

 

Wat bedoel je hiermee?
“Crème die de huid verstevigt of rimpels in je gezicht wegpoetst bestaat niet. Naarmate je ouder wordt krijg je nu eenmaal minder volume in de huid. Dit zit deels in je DNA en is genetisch bepaald, maar ook de levensstijl speelt hierin een belangrijke rol. Naast je huid goed te hydrateren en beschermen kun je verder dus weinig doen tegen rimpels.”

 

Moeders hebben geen uren de tijd om in de badkamer te staan. Hoe kun je je huid dan toch zo goed mogelijk verzorgen?
“Raar maar waar: water droogt de huid uit. Met name door een warme douche lost het natuurlijke vetlaagje op de huid op. Daarnaast kunnen zeepresten in hard water niet goed oplossen, waardoor deze achterblijven op de huid en wederom je huid uitdrogen. Douche daarom maximaal tien minuten, niet met schuimproducten maar met olie. Wil je toch graag in bad? Ondersteun je huid dan met een badolie en een voedende bodylotion achteraf.”

We waren bij Kek Mama al fan van de pure Naïf-producten voor kinderen. Dus we zijn helemaal blij dat er nu ook zo’n mooie reeks is voor vrouwen: bodylotion, scrub, showergel, handcrème, shampoo, conditioner, cleanser, dag- en nachtcrème. De producten van Naïf zijn zo puur mogelijk en bevatten geen minerale oliën, chemische conserveringsmiddelen of harde chemicaliën.