Een pleister op een bloedend knie’tje? Natuurlijk. Maar zodra het wondje niet meer bloedt, doen veel mensen dit: pleister eraf en laten luchten, want dan komt er vanzelf een mooi korstje op. Herkenbaar? Dan hebben we nieuws voor je: dat idee is achterhaald. Sterker nog: het vertraagt vaak juist de genezing. Wij leggen uit hoe het wel moet.
Schaafwond, snijwond of valpartij op het schoolplein: als moeder weet je dat het niet te voorkomen is. Maar hoe zorg je er nou voor dat een wondje zo snel én mooi mogelijk geneest? Niet door de wond te laten luchten zodat er een korst op komt. Dit zijn de juiste stappen:
Stap 1: Reinig de wond
Een schone wond is de basis van goede genezing. Spoel de wond met lauwwarm water of gebruik een milde wondspray (bijvoorbeeld de Hansaplast Wondspray). Let erop dat je het vuil uit de wond spoelt: laat het water of de spray dus van boven naar beneden lopen, zodat bacteriën en vuil niet op de wond blijven liggen. Dep de huid daarna voorzichtig droog met een schoon gaasje of doekje.
Stap 2: Afdekken met een pleister
Hoewel veel mensen denken dat een wond moet ademen, is het tegenovergestelde waar. Bedek de wond met een pleister om te voorkomen dat er opnieuw vuil of bacteriën in komen. Maar dat is niet alles: door de wond afgesloten te houden, blijft de omgeving vochtig en juist dat zorgt ervoor dat huidcellen sneller en soepeler kunnen herstellen.
Nieuw zijn de ultradunne Hansaplast Second Skin Protection pleisters. Ze vormen als het ware een tweede huid: ademend, waterproof en flexibel – dus ideaal voor actieve kinderen. In tegenstelling tot gewone pleisters, die een wond kunnen uitdrogen, creëren deze pleisters juist een vochtige omgeving waarin de huid sneller geneest. Het vermindert de kans op korstvorming en dus op littekens. Ze blijven tot 72 uur zitten, zelfs op knieën en ellebogen.
Stap 3: De huid soepel houden
Wanneer de wond gesloten is en de pleister eraf kan, ben je er nog niet. Belangrijk is: houd de huid soepel. Dat kan met een speciale wondhelende zalf, zoals deze van Hansaplast. Want hoe minder de huid uitdroogt, hoe mooier het geneest. En dat idee dat er altijd een korstje op moet komen? Vergeten. Onder een korst geneest de huid langzamer en is de kans op littekens groter.
Op naar het volgende avontuur!
Goede wondverzorging hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het maakt wel veel verschil. Dus: reinigen, beschermen, soepel houden. En klaar is je kind weer voor het volgende avontuur.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Hansaplast.
Groep 8 kamp: het is de laatste keer met z’n allen weg voordat de grote sprong naar de middelbare school wordt gemaakt. Wat Keesje alleen niet had verwacht, was dat ze halverwege dat kamp in de auto zou stappen om haar zoon op te halen.
Ah, de peuterpuberteit. Die magische fase waarin je kleine engel verandert in een driftige dictator met kleverige vingertjes en een passie voor nee zeggen. Maar… sommige sterrenbeelden tillen dit tot een hoger niveau. Welke mini’s halen het bloed onder je nagels vandaan met hun temperament? Spoiler: ze staan gewoon al in de sterren geschreven.
Op vakantie ga je voor je rust, voor zon, zee, strand, quality time met je gezin. Niet om ineens 2000 kilometer van huis naast een oude bekende te zitten. Zeker niet een oude bekende in de vorm van een ex.
Suzan en Freek (32) delen een hartverscheurend bericht op Instagram: bij Freek is uitgezaaide longkanker geconstateerd en er is geen kans op genezing. Tegelijkertijd maken ze bekend in verwachting te zijn van hun eerste kindje.
Mascha (46) is moeder van een zoon (19) die al bijna een jaar geen contact meer met haar wil. Ze heeft er veel verdriet van, maar wil haar zoon ook de ruimte geven om dingen te verwerken.