Elk kind heeft recht op privacy, een eigen mening en ongecensureerde informatie. Maar hoe zit het eigenlijk met de plichten van ouders? Een rijbewijs heb je nodig om te rijden, een diploma voor je werk… Maar een kind opvoeden? Daar mag iedereen zomaar aan beginnen.
Lees verder onder de advertentie
Nou ja, bijna iedereen. Want wil je een kind adopteren of als niet-hetero stel een kindje krijgen, dan gaan daar wel een cursus en enorme vragenlijsten aan vooraf. Dat zette theatermaker Minou Bosua aan het denken, vertelt ze bij Spraakmakers NPO Radio1. Bij huwelijkscontracten en hypotheekpapieren komen heel wat handtekeningen kijken, maar op kinderen krijgen is totaal geen toezicht, stelt ze vast. Bij hetero stellen, dan, dus.
Volgens Minou is het ouderschap vaak minder romantisch dan we denken. “We krijgen kinderen vanwege de voortplanting, de rammelende eierstokken, maar mijn idee is dat er niets zo onromantisch is als een kind”, zegt ze. En die roze wolk? Daar zit lang niet iedereen op. “En dat zeggen we nooit tegen elkaar, maar die frustratie uit zich uiteindelijk wel op onze kinderen.” Bijvoorbeeld zoals Sophie ook merkt, zij kampt met het zogenaamde “mom rage“. Ze kan enorme uitbarstingen hebben tegen haar peuter en voelt zich daar dan schuldig over, zoals je hier kunt lezen.
Lees verder onder de advertentie
Een verklaring voor ouderschap?
Minou vraagt zich af waarom er voor adoptie en co-ouderschap bergen papierwerk nodig zijn, terwijl iedereen die het biologisch kan zomaar een kind mag krijgen. Is die zorgvuldigheid van vragenlijsten niet gewoon een goed idee voor iedereen die een kind wil krijgen? Minou oppert: een verklaring voor ouderschap, is dat geen goed idee? Zelf ziet ze ook wel in dat dit haast niet te handhaven is, maar toch. Het zet je wel aan het denken. Een verklaring voor ouderschap, niet om te controleren, maar om bewustzijn te creëren. Het gaat volgens haar vooral om het gesprek: hoe verhouden we ons tot onze kinderen?
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
‘Dat loopt wel los’
De weerstand die zo’n idee oproept, verbaast Minou. “We regelen alles rondom een huis of huwelijk zonder problemen, maar als het gaat om onze kinderen denken we: dat komt wel goed.” Dit alles bespreekt Bosua in haar voorstelling Ouderpardon, waar ze samen met publiek én kinderen in een kinderrechtbank nadenkt over kinderrechten en ouderschap. Natuurlijk is er ook muziek – en genoeg stof tot nadenken.
Lees verder onder de advertentie
De voorstelling Ouderpardon van Minou reist momenteel door Nederland. Bekijk de speellijst via deze link.
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Je kind gaat uit logeren, leuk! Totdat er ongewenste souvenirs mee naar huis komen. Dat ontdekte Nina, moeder van Alina (7), toen haar dochter na een gezellig logeerweekend ineens hevig begon te krabben. Wat een klein ongemak had kunnen zijn, ontaardde al snel in een drama én een nogal opmerkelijke Tikkie.
Anna (28) kreeg uit het niets een telefoontje van haar zus Jamie (36), met de mededeling dat ze even een paar weken op haar drie kinderen moest passen. Jamie had een babymoon geboekt met haar vriend en geen budget voor een oppas.
Iedere ouder kent het: je wilt een goede indruk maken, maar soms heb je gewoonweg geen tijd of energie om alles zelf te doen. Dus ga je voor een slimme oplossing die toch niet zo slim blijkt.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.