Uit nieuwe cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat jaarlijks maar liefst 40 miljoen vrouwen wereldwijd last krijgen van postnatale aandoeningen na hun bevalling. Ieder jaar bevallen er zo’n 140 miljoen vrouwen, dus het gaat om meer dan een kwart.
Lees verder onder de advertentie
Postnatale aandoeningen
Dat bevallen in de meeste gevallen geen pretje is, dat is natuurlijk wel bekend. ‘Even afzien en dan krijg je er iets heel moois voor terug’, wordt er vaak gedacht. Maar dat het zo simpel niet ligt, blijkt nu wel uit deze schokkende cijfers. Ontzettend veel vrouwen houden hele vervelende klachten over aan hun bevalling en daar moet meer erkenning voor komen, vinden experts.
Lees verder onder de advertentie
Pijn, angsten en depressies
Het onderzoek van de WHO werd donderdag gepubliceerd in het vakblad The Lancet Global Health. Hierin worden klachten als angsten, depressies, pijn bij het vrijen, pijn in de onderrug, incontinentie, bevallingsangst en secundaire onvruchtbaarheid beschreven. Deze klachten kunnen maanden of zelfs jarenlang aanhouden.
Lees verder onder de advertentie
Dagelijks lijden
Pascale Allotey, directeur seksuele en reproductieve gezondheid en onderzoek bij de WHO, zegt hierover: “Veel van die aandoeningen veroorzaken heel wat lijden, zowel emotioneel als fysiek, in het dagelijkse leven van vrouwen, tot lang na de geboorte. En toch worden ze in het algemeen niet genoeg erkend, herkend en gerapporteerd.”
Lees verder onder de advertentie
Betere toegang tot zorgverleners
Ze vervolgt: “Vrouwen moeten tijdens hun leven, ook buiten het moederschap, toegang hebben tot zorgverleners die naar hun bezorgdheden luisteren en aan hun noden tegemoetkomen, zodat ze niet alleen de bevalling overleven maar ook van een goede gezondheid en levenskwaliteit kunnen genieten.”
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De opmerking: “Wat ben jij volwassen voor je leeftijd”, klinkt als een onschuldig compliment, bedoeld om een kind te prijzen voor zijn gedrag, verantwoordelijkheidsgevoel of empathie. Maar volgens deze therapeuten kun je die zin beter niet meer zeggen tegen je kind.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
Aicha (32) is moeder van twee kinderen en getrouwd met Zakaria. Al negen jaar is ze hecht bevriend met Sharona, ondanks hun totaal verschillende achtergronden. Maar tijdens een kinderfeestje gebeurde er iets wat alles veranderde.