We weten allemaal dat het betrekken van kinderen bij huishoudelijke taken belangrijk is, maar wat als we je vertellen dat het ook superleuk kan zijn? Als je de volgende tips toepast, staan je kinderen straks te springen om weer een rondje mee te helpen als jij aan het schoonmaken bent.
Lees verder onder de advertentie
1. Maak van schoonmaken een feestje
Wie zegt dat schoonmaken saai moet zijn? Trek die muziek maar uit de kast en maak van schoonmaken een dansfeest! Laat je kinderen hun favoriete nummers kiezen en laat ze swingen terwijl ze speelgoed opruimen of hun kamer netjes maken. Voor je het weet, verandert de hele woonkamer in een dansvloer. Het wordt een schoonmaakfeest dat niemand wil missen!
Lees verder onder de advertentie
2. Geef ze een superheldenmissie
Elk kind heeft een verborgen superheld in zich, dus waarom geef je ze geen superheldenmissie? Vertel je kinderen dat het hun taak is om de ‘schoonmaakhelden’ van het huis te zijn. Geef ze capes of maskers en laat ze hun magische krachten gebruiken om rommel te verslaan en stof te laten verdwijnen. Ze zullen zich trots voelen op hun superheldenprestaties en het huis zal stralen als nooit tevoren!
Lees verder onder de advertentie
3. Maak van opruimen een wedstrijd
Kinderen houden van een goede competitie, dus wat denk je van het organiseren van een een opruimwedstrijd? Verdeel het huis in verschillende zones en geef elk kind een eigen gebied om op te ruimen. Stel een timer in en zie wie als eerste klaar is. Uiteraard verdient elke deelnemer een prijs voor zijn inzet, omdat ze allemaal winnaars zijn! Deze wedstrijd zal de schoonmaakvaart erin houden en je kids zullen het geweldig vinden.
Wil je je kinderen betoveren met magische schoonmaaktrucs? Leer ze enkele leuke schoonmaakgeheimen! Laat ze bijvoorbeeld ontdekken hoe ze vlekken op magische wijze kunnen laten verdwijnen met een beetje azijn en water. Of leer ze hoe ze hun speelgoed glanzend en fris kunnen maken met een zelfgemaakte natuurlijke reiniger. Deze geheime trucs zullen hun nieuwsgierigheid prikkelen en hen aanmoedigen om meer te leren over het schoonmaken in huis.
Lees verder onder de advertentie
5. Voeg schoonmaak speelgoed toe aan hun arsenaal
Maak schoonmaken nog leuker voor kinderen door ze hun eigen schoonmaakspeelgoed te geven! Denk aan kleine bezems, stofdoekjes, mini stofzuigers of zelfs een kindvriendelijke schoonmaakkar. Door ze hun eigen gereedschap te geven, voelen ze zich extra betrokken en hebben ze het gevoel dat ze een belangrijke rol spelen in het schoonmaakproces. Ze zullen dolgraag hun speelgoed gebruiken terwijl ze je helpen met schoonmaken en het maakt de hele ervaring nog speelser en plezieriger!
Lees verder onder de advertentie
6. Beloon ze met verrassende traktaties
Na al dat harde werk verdienen je kleine schoonmaakhelden een traktatie! Bereid een speciale verrassing voor, zoals zelfgemaakte gezonde snacks of een heerlijk ijsje. Je kunt ook een uitstapje naar het park of een gezellige filmavond beloven als beloning voor hun hulp. Deze verrassende traktaties zorgen ervoor dat schoonmaken een verleidelijke en belonende ervaring wordt voor het hele gezin.
Lees verder onder de advertentie
Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.