Zakgeld geven: het lijkt zo simpel, maar hoe leer je je kind écht goed omgaan met geld? Laat je ze alles zelf bepalen of stuur je ze toch een beetje bij? Kek Mama en ABN AMRO onderzochten het in de grote zakgeld-enquête. 289 moeders vulden hem in en deelden hoe ze dit aanpakken. De resultaten? Die laten zien dat moeders niet alleen zakgeld geven voor kleine uitgaven, maar vooral om hun kinderen financieel bewust te maken.
Sparen: belangrijk, maar hoe pak je dat aan?
Hoe zorg je ervoor dat je kind niet al het zakgeld uitgeeft aan snoep? En moet je daar iets over willen zeggen of geef je je kind alle vrijheid om dat zelf uit te zoeken en te leren? Uit de grote geld-enquête blijkt dat 43 procent van de moeders zakgeld geeft, zodat hun kind de waarde van geld leert. Daarnaast vindt 32 procent het belangrijk dat hun kind zelfstandig met geld leert omgaan en 28 procent wil dat hun kind leert sparen. Maar betekent dat ook dat kinderen volledig vrij zijn in de keuzes die ze maken? Niet altijd.
Bij 46,2 procent van de moeders mag het kind zelf weten wat het met het zakgeld doet. Een bijna even grote groep (47,4 procent) houdt daarentegen een vinger aan de pols en bepaalt deels mee. Slechts 6,4 procent bepaalt volledig waar het geld naartoe gaat. Dit laat zien dat moeders hun kinderen willen begeleiden, maar hen ook de ruimte geven om zelfstandig financiële keuzes te maken.
Top 3 populairste spaardoelen
Uit de enquête blijkt dat speelgoed, games of een spelcomputer, en elektronica (zoals een telefoon of tablet) de populairste spaardoelen zijn. Snoep staat ook hoog op het lijstje, maar veel kinderen zetten hun zakgeld liever opzij voor een grotere aankoop. Dit bewijst dat kinderen al jong leren om geld bewust te gebruiken en na te denken over waar ze het aan uitgeven.
Beeld: ABN AMRO
Spaartips van moeders
Kek Mama-lezeressen houden hun kinderen op verschillende manieren gemotiveerd om te blijven sparen. Sacha praat samen met haar zoon over hoe hij zijn zakgeld kan verdelen over zijn spaarpotjes: “Door hem zeggenschap te geven over de doelen en de verdeling over de potjes blijft hij gemotiveerd.” Sophie gaat creatief aan de slag en maakt het spaardoel samen met haar kinderen visueel: “Ze knippen het doel uit en plakken het op hun slaapkamerdeur. Daarbij plakken we samen een schema met wat er gespaard wordt, zodat ze kunnen zien hoeveel ze hebben en hoeveel ze nog moeten sparen.”
Contant of digitaal?
De manier waarop kinderen zakgeld krijgen, verschilt per gezin. Uit de enquête blijkt dat 30 procent van de moeders contant zakgeld geeft, terwijl 59 procent kiest voor digitaal. Een kleine groep (6 procent) combineert beide. De redenen hiervoor lopen uiteen. “We geven contant, zodat ze zelf hun geld kunnen verdelen over verschillende spaarpotjes,” zegt een moeder. Een ander kiest juist bewust voor digitaal: “Dat is de tijd van nu. Zo leren ze met een pas betalen en kunnen ze online aankopen doen.”
Wat de voorkeur ook is, inzicht in geld is essentieel. De Jongerengroeirekening van ABN AMRO helpt daarbij. Met deze eerste betaalrekening leren kinderen stap voor stap omgaan met geld. Als ouder houd je via de ABN AMRO app een oogje in het zeil en bepaal je welke vrijheden je kind krijgt: mogen ze online aankopen doen? Hoeveel mogen ze opnemen? Zo groeit je kind op een eigen tempo naar financiële zelfstandigheid.
Moeders sparen ook voor hun kind
Niet alleen kinderen zetten geld opzij. Uit de enquête blijkt dat maar liefst 78 procent van de moeders zelf geld spaart voor hun kind. De meerderheid (52 procent) zet hiervoor maandelijks een bedrag tussen de 1 en 50 euro opzij, vooral met het oog op toekomstige studiekosten. 29,7 procent spaart 51 tot 100 euro en 8,3 procent spaart 101 tot 150 euro. Dit laat zien hoe belangrijk ouders het vinden om een financiële buffer te creëren voor later.
Beeld: ABN AMRO
Een vliegende start met €15 cadeau
Of je nu kiest voor contant geld, een visueel spaardoel of een digitale app, het belangrijkste is om je kind actief te betrekken bij het leerproces en hen te begeleiden naar financiële zelfstandigheid. Om kinderen op weg te helpen, krijgen zij nu bij het openen van een ABN AMRO Jongerengroeirekening tot en met 31 maart 15 euro zakgeld cadeau. Een mooie eerste stap naar een gezonde financiële toekomst.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met ABN AMRO.
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.
Trigger warning: in dit artikel komt een eetstoornis ter sprake, wat mogelijk triggerend kan zijn.De druk om na een bevalling ‘snel weer de oude te zijn’ is groot. Social media staat vol met moeders die binnen no time hun zwangerschapskilo’s kwijt zijn en weer in hun oude spijkerbroek passen. Dat kan ervoor zorgen dat je […]
Heb je weleens stiekem een blik geworpen op de chatgesprekken van je tiener en je afgevraagd wat al die emoji’s betekenen? Dan ben je niet de enige. De nieuwe Netflix-hit Adolescence heeft ouders in heel Nederland aan het denken gezet over de verborgen betekenissen achter emoticons. Taalplatform Preply heeft ze op een rij gezet.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.