In de meeste gezinnen draait de wasmachine op volle toeren. Kan ook niet anders met al die grasvlekken, ongelukjes en ondergespuugde rompers. Maar wat is nu beter voor je kleding en wasmachine: vloeibaar wasmiddel of poeder?
Lees verder onder de advertentie
We zochten het voor je uit.
Vloeibaar wasmiddel
‘Je wast witter met wit waspoeder, en je kleuren blijven beter beschermd met vloeibaar wasmiddel’, vat huishouddeskundige Zamarra Kok mooi samen. Aan Radar vertelt ze dat vloeibaar wasmiddel nét iets beter oplost en met gemak de vetvlekken uit je kleding haalt. Was je vaak op een lage temperaturen? Let dan op, want hierdoor kan vetluis ontstaan, een soort mengsel van huidvet, schilfers en onopgelost wasmiddel. Draai daarom regelmatig een was op 90 graden. Vloeibaar wasmiddel is wat duurder dan een poedervorm, maar wel makkelijker in gebruik. Al gebruik je ook snel meer dan nodig is, zeker wanneer je geen doseerdop gebruikt. Voordeel: vloeibaar wasmiddel bestaat niet uit korrels waardoor je kleding langer z’n kleur behoudt.
Lees verder onder de advertentie
Waspoeder
Goed, door met het waspoeder. Want ook daar zitten allerlei voor- en nadelen aan. Om te beginnen zijn aan waspoeder bleekmiddelen of optische witmakers toegevoegd, waardoor je witte was een stuk frisser lijkt. Ook maakt het vanwege de stof percarbonaat korte metten met schimmelvorming en hardnekkige vlekken, zoals gras of rode wijn. Minder fijn aan waspoeder: de korrels hebben een lichtschurende werking waardoor de kleur van je kleding iets kan vervagen. Maakt ‘m wel geschikt voor witte en lichte was, dus. Ook lost waspoeder minder goed op dan vloeibaar wasmiddel, waardoor zeepresten kunnen achterblijven in je wasmachine en op je kleding.
Je begrijpt: het is moeilijk om een winnaar te kiezen. Het is maar net welke kleur je wast en op welke temperatuur. Ook welk wasmiddel milieuvriendelijker is, valt moeilijk te zeggen. Volgens Milieu Centraal laten kledingvezels door het wassen met vloeibaar wasmiddel minder snel los – die spoelen vervolgens namelijk in het waswater weg – maar is de vaak plastic verpakking minder duurzaam. Nog beter is het om ecologisch wasmiddel te gebruiken.
Bron: Milieu Centraal, Radar, Cleancompany.be
Lees verder onder de advertentie
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Ongepaste betaalverzoekjes krijgen, het is niemand meer vreemd. Of het nou om hele hoge bedragen gaat of om kleine, sommige mensen gaan een grens over met hun Tikkies. Zo ook de organisator van een babyshower, waar Celine voor was uitgenodigd.