Een paar dagen nadat de man van blogger Katie Smit de benen had genomen, gaf een vriendin één advies: ‘Geef jezelf een jaar. Sommige dagen zullen vreselijk zijn, maar ik verzeker je dat het goed komt.’
Lees verder onder de advertentie
Precies een jaar later beseft Katie dat haar vriendin gelijk had.
‘Ik mag in de war zijn’
‘Ik hield me vast aan haar woorden en dat heeft me door de moeilijkste momenten geholpen’, schrijft ze op Babble. ‘Het moment dat mijn ex in de ochtend besloot langs te komen en mij nog een ’trap’ na te geven, bijvoorbeeld. Of het moment dat ik mijn kinderen voor het eerst afzette bij hun vader en ze weg zag lopen. Het voelt nog steeds vreemd, maar door mijn vriendin wist ik dat ik dit mócht voelen. Ik mocht in de war of verdrietig zijn.’
Natuurlijk waren er dagen dat Katie behoefte had aan een knuffel, zich alleen voelde, niet genoeg at en alleen nog in een joggingbroek wilde lopen. ‘Maar dat hoort nu eenmaal bij een scheiding: het maakt je kapot, maar het maakt je ook weer ‘heel’. De enige manier om door de moeilijke dagen heen te komen, is door het gewoon te doen. Eén moment tegelijk, en niet vergeten te ademen. Geef jezelf minimaal een jaar, voel alle gevoelens en je vindt de betere versie van jezelf.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.