Zo vermijd je deze vijf relatievalkuilen

17.04.2019 08:42
relatievalkuilen vermijden Beeld: Unsplash

Kan best (heel erg) druk zijn, het leven met een kind. Des te belangrijker dus om ook nog genoeg aandacht te besteden aan je partner. Om je een beetje op weg te helpen, zet relatietherapeut Roefke Carmiggelt-Polak de vijf relatievalkuilen (én hoe je deze kunt vermijden) van ouders op een rij.

1. Social media in de slaapkamer

Wakker worden en gelijk kijken hoeveel mails je hebt, door je Facebooktijdlijn scrollen of reageren op gemiste appjes: volgens Carmiggelt-Polak is dit alles echt not done. Word wakker met elkaar, vraag hoe jouw partner heeft geslapen en heb aandacht bij de start van jullie dag. Geef jullie kinderen niet direct de ruimte om op bed te springen, want dan ben je de aandacht voor elkaar direct kwijt.

 

2. Eerst kinderen gedag kussen

Ja, ook dit gaat weer om aandacht. Carmiggelt-Polak ziet maar al te vaak dat wanneer een van de ouders thuiskomt, er eerst een kus wordt gegeven aan de kinderen, en dan pas aan de partner. Verkeerde volgorde, vindt de relatietherapeut: “Als je binnenkomt zeg je tegen alle kinderen: ‘Ik ga eerst papa/mama een kus geven’. Vervolgens vraag je hoe het gaat en toon je oprechte interesse in jouw partner.”

 

3. De ‘cold shoulder’

Een omhelzing van achter (tijdens het koken of het verschonen van de baby, bijvoorbeeld) komt geregeld voor. Carmiggelt-Polak: “De man krijgt dan van zijn partner, doordat ze druk bezig is, direct een geïrriteerde rug of een zogenaamde ‘cold shoulder’.” Niet de bedoeling, vindt ze. “Probeer je partner niet af te wijzen. Laat merken dat je de knuffel waardeert, pak z’n handen en geef (daar is-ie weer) aandacht.”
 

Lees ook
Zo verlies je elkaar (na het krijgen van een kind) niet uit het oog >

 

4. Geen welterusten

De één ligt al rond 22.00 uur in bed, terwijl de ander om 01:00 uur nog niet moe te krijgen is. Helemaal niet erg, zegt de relatietherapeut. “Maar blijf elkaar ondanks dat wel gewoon gedag zeggen. Geef nog even een nachtkus en stop je partner lekker in, in plaats van ‘Doei he, ik ga!'”

 

5. Schreeuwen bij ruzie

Een van de grootste valkuilen tijdens onenigheid: schreeuwen. Dit kan volgens Carmiggelt-Polak écht niet. En al helemaal niet als er kinderen bij zijn. Haar gouden tip? “Zorg ervoor dat je niet in de ‘risicostemming’ komt. Als jullie er even niet uitkomen, druk op de pauzeknop en ga bijvoorbeeld de hond uitlaten. De ander mag dan niet zeggen ‘Loop maar weer weg!’: stop met jij-bakken.” Ook een goeie: “Ga naast elkaar zitten en pak elkaars hand vast. Net zo lang tot jullie eruit komen. Door te knijpen en aaien bemoedig je jouw partner en dit zorgt voor betere communicatie.”

 

Extra tip

Nog een allerlaatste tip van de relatietherapeut: zet wanneer de kinderen slapen een leuk plaatje op uit jullie herinnering. Pak een sinaasappel, doe ‘m tussen jullie voorhoofd en ga dansen. De kans dat jullie de slappe lach krijgen is groot, maar dat mag: je bent weer even terug in dat pubergevoel en éven niet in jullie oudergevoel. Dat is heel belangrijk.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >